Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na lakierze jest dużo swirlsów - ich usunięcie to nie problem - SWIRLX i do roboty... Chodzi mi o usunięcie głębszych rys.. np.

img_0258-800x600.jpg

Autko ma wiele takich rysek...

img_0257-800x600.jpg

I jeszcze jedno pytanie...Co zrobić z tym fantem... :zly: Dopuki nie zakupie zaprawki żeby to zrobić...

img_0261-800x600.jpg

Co moglibyście polecić. Odrazu mówię, że nie chcę używać papieru wodnego, boje się że popsuje lakier...

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Witam.

Na lakierze jest dużo swirlsów - ich usunięcie to nie problem - SWIRLX i do roboty... Chodzi mi o usunięcie głębszych rys.. np.

Obrazek

Autko ma wiele takich rysek...

Obrazek

Jesteś pewien ,że to rysa w lakierze a nie kawałek obcej farby? Bo tak wygląda.

I jeszcze jedno pytanie...Co zrobić z tym fantem... :zly: Dopuki nie zakupie zaprawki żeby to zrobić...

Obrazek

Co moglibyście polecić. Odrazu mówię, że nie chcę używać papieru wodnego, boje się że popsuje lakier...

Jeżeli zależy Ci na razie tylko na ochronie to po prostu to zamaluj czymś w podobnym kolorze.

Opublikowano
Jesteś pewien ,że to rysa w lakierze a nie kawałek obcej farby? Bo tak wygląda.

Tak to jest rysa...

A co do tych odprysków to moge je jakoś zabezpieczyć nie malując, zaprawke będę miał jakoś na początku wakacji.. Moge to jakoś zabezpieczyć.?

Piotrze co byś polecił do usunięcia tych rys.? Coś takiego, żeby usunęło naprawdę duże rysy, u dziadka na aucie jest gorzej... U niego póki co też będę usuwał ryski, podejrzewam ze jesienia pojdzie do blacharza/lakiernika na odpryski, wgniotke którą ktoś zrobił parkując... :zly:

Opublikowano

marctwain, tylko tym bym caly samochod musiał zjechać, bo chciałbym odrazu swirlsy usunąć... ;)

[ Dodano: 28 Marzec 2010, 20:49 ]

A coś z oferty All4Auto.. Może coś z Poorboys`a lub Meguiar`sa... :o

Opublikowano

marctwain, a napewno poradzi sobie z drobnymi ryskami, jak i kilkoma głębszymi rysami.? Zapomniałem napisać że wszystko robione ręcznie.!!

Opublikowano

Ja drobne robiłem. A po zdjęciu to wrozka tylko może powiedzieć. MF na sucho i poszło.

Opublikowano

Nie znam. Zapytaj Krzyska kanara :) poszukaj w necie sklepu z artykułami lakierniczymi w Poznaniu, zadzwoń czy mają.ona kosztuje kilkanaście albo 20 zl. Producent BASF.

Opublikowano

Pozwolę sobię wtrącić w temat

Co poradzicie na takie przetarcie na lakierze?

DSCF6918Custom.jpg

DSCF6919Custom.jpg

Ostry pad cutting i mocno ścierna pasta dadzą radę czy też tutaj pomoże tylko malowanie?

Opublikowano

Według mnie przy tej powierzchni można padem na maszynce część likwidować. jednak trochę zostanie, ale mniej widoczne-niektóre na zdjęciu wyglądają na cienki ale ostrei głębsze, nie wygląda mi to na sam lakier. Zacząłbym niekoniecznie od pasty mocnej. Jakaś świeża sprawa? Maciek z Przemkiem to nabliżej mieszkające szpece :)

Opublikowano

Marctwain, Turzol, to ma teraz inny problem na głowie...

Zrobie fotki i puszcze...

A to co pokazał, to pikuś jest.

Turzol, powiem tak:

Wpadasz na hale, i działamy.

A co wyjdzię?

Najwyżej sie pomaluje...

Opublikowano

jakiś matting i wykończysz pasta powinno byc dużo lepiej rysy na fotce sprawiają wrażenie płytkich może większość uda się "wyciąć"

Opublikowano

Kiedyś julian pokazywał, ile udało się zredukować z takiej obcierki na zderzaku jego śliwkowej CX-7 (szukaj w dziale Pokaż swój blask). Jak piszę chłopaki, nie masz nic do stracenia :)

Opublikowano

panowie pomóżcie. sąsiad poobijał mi drzwi swoimi drzwiami lakier. wygląda to okropnie. nie chcę z nim toczyć wojny, więc może uda się to jakoś załatwić. Jest to metalik wpadający w fiolet na słońcu a w cieniu wygląda jak brązowy. Lekkie zadrapanie i wychodzi taki jasny kolor. Pasta tempo nie pomogła. Da się coś zrobić nie dużym kosztem?

<a href=14595a3d92fa530fmed.jpg' alt='14595a3d92

• 4 tygodnie później...
  • Dystrybutor
Opublikowano

Mimo, że wątek podobny był prowadzony (i tam też pytałem bez odzewu) http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 2669#12669 tutaj się przyłączę.

Na te problemy (punktowe) odtłuścić benzyną ekstrakcyjną, zaprawka z dobranego koloru i lakier bezbarwny (utwardzany, a nie ze sprayu), potem szlif papierem 2000, 3000 i polerka. Przy grubszych robotach to zależy od powierzchni, wtedy może opłaca się matowić większość elementu, malować podkładem, bazą i lakierem bezbarwnym. Ale tutaj już musimy mieć miejsce sterylne by nam żaden kurz/pył nie przeszkodził. No i więcej czasu.

Jednak ja mam problem większej skali. Otóż kto się orientuje, gdzie warto kupować takie gotowe zaprawki? Bo na Alledrogo kilka widziałem, ale cenowo wygląda to średnio atrakcyjnie. Na domiar nie miałem z tym styczności, a w firmie chcę mieć jakiś zapas podstawowych kolorów by klient nie musiał czekać na przesyłkę towaru do mnie konkretnej zaprawki.

Opublikowano

w norauto (w Markach koło m1)jest regał na którym jest pełno zaprawek w pędzelku (coś jak lakier do paznokci) firmy motip, podstawowe kolory są,cena to kilkanaście pln, a ze 2 lata temu widziałem też inne w sklepie przy stacji diagnostycznej na Chełmżyńskiej

Opublikowano

Ja bym nawet do zaprawek nie brał farby podobnej bo jak jest zaprawka to i tak już widać, a jak jeszcze zrobiona lakierem o innym odcieniu to jeszcze bardziej brzydko :(

Ostatnio za 100ml dorabianej płaciłem 19zł (chyba Sikkens).