zdrowy_zab Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Witam! Ostatnio w moje ręce wpadła toyota IQ. Lakier wymagał one-stepa, w niektórych miejscach mocniejszego cięcia. Lakier całkiem miękki. Podłużne rysy na drzwiach świadczą wg mnie o odwiedzinach na myjniach automatycznych przez poprzedniego właściciela. Końcowo lakier zabezpieczyłem woskiem Finish Kare 1000p. W środku lekki quick detailing, umycie plastików, odkurzenie. A więc zaczynając: Kilka dni temu myłem Toyotkę, na goły lakier położyłem QD1, potem auto kilka dni stało pod gołym niebem. Pre-wash: Piana Shiny Garage Fruit snow Foam + trochę ADBL APC PRO, 1:10 + PA + karcher K5 Czyszczenie detali Spłukanie -> mycie przy pomocy ADBL Shampoo PRO I osuszanie Fluffy Czas na oczyszczenie lakieru. Na początku tar&glue remover D-tox - Shiny garage I glinka...Było co zbierać, tak wyglądała po jednym elemencie Prawych drzwiach Dzień 2 Czas na odświeżenie lakieru. Lakier nie był idealny, miał sporo rys, zmatowien itp. Lekkie przytarcie na zderzaku Lakier polerowałem przy pomocy pada Czarnego Nat + menzerna 3500, lakier jest miękki, więc taka kombinacja w zupełności wystarczyła do usunięcia zmatowienia i większości widocznych rys. Poniżej 50/50 50/50 na drzwiach kierowcy Trochę większe rysy na błotniku i po Większe rysy poprzedzałem czerwonym padem Nat'a + menzerna 2500 -> czarny nat + Koch antihologram Tylne lampy również odświeżone, przy pomocy małych padów. Niebieski Nat + koch heavy cut -> czarny Nat + koch antiholo I po Czas na wymycie pasty. Ponownie ADBL shampoo pro...i tak to się prezentuje Na koniec odtłuszczenie IPA, zabezpieczenie lakieru woskiem FK 1000p Czas na wnętrze. Nie było specjalnie zapuszczone. Odkurzanie plastiki APC 1:10 ADBL APC PRO Plastiki zabezpieczyłem dressingiem Funky Witch Mademoiselle I całość Brakuje zdjęć z czyszczenia i zabezpieczenia (Good stuff tire dressing) opon, zrobiłem to kilka dni wcześniej, więc podczas mycia do korekty, dressing był jeszcze świeży Podsumowując, prace przy tym samochodzie zajęły mi (choć dokładnie nie liczyłem ) ok 15godzin. Lakier dosyć miękki i cienki (ok 80 mikrometrów), ale w całości oryginalny. To by było na tyle...Dzięki
Fredi88 Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Fajne są takie małe autka sam z przyjemnością czyściłem trochę większą 500tkę. Za to w swoim kombi jak widzę bok lub dach do polerowania po wosku to już mnie ręce od patrzenia bolą Sama praca super choć gdyby było więcej zdjęć to bym się nie pogniewał
lol19pl Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Ja też ostatnio czyściłem citroena c2, mycie takich małych aut to sama przyjemność. Ta toyotka ma świetny kolor, jest w czym się poprzeglądać. Świetna robota!
Moderator BiałyGTi Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Ale to male ale odzyskalo blask co cieszy oko. Widze ze uzywales mini ssawek przydatna sprawa sam tez sie czaje na zakup
zdrowy_zab Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2017 2 minuty temu, BiałyGTi napisał: Widze ze uzywales mini ssawek przydatna sprawa sam tez sie czaje na zakup Jedno z wielu "must be" w detailingu
marcinsk Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2017 super praca, odzyskał blask....powiem że nie wiedziałem o istnieniu takiego modelu Toyoty.
Malinek Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Dobra robota ale mogło by być więcej zdjęć auto zdecydowanie lepiej się prezentuje
Rekomendowane odpowiedzi