Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat, bo może ktoś z kolegów ma już doświadczenie w tej materii.

Szukam spawarki chyba inwertorowej do prac powiedzmy przydomowych, coś przy ogrodzeniu zrobić,

zespawać jakiś stojak itd. czy jest ktoś w stanie doradzić jaką kupić ewentualnie na jaką nie patrzeć,

na jakie parametry zwrócić uwagę, jaka firma jest godna polecenia.

Zapraszam do dyskusji.

Posted

MMA? MAG? TIG?

W przypadku elektrod nie pomogę, bo pomimo, że pracowałem kilka lat jako spawacz, to tylko MAG-iem i TIG-iem, a elektrod nigdy nie ogarnąłem/nie chciałem ogarnąć.

Jeśli szukałbyś MAG-a, to patrz żeby miał uchwyt na eurozłącze, im większy amperaż tym lepiej, cykl pracy to samo, możesz odpuścić bajery 2T/4T, bo to w domowych warunkach zbędne udogodnienie. Wiadomo, że wszystko zależy od kasy i zależy za jakie pieniądze szukasz - może Cię być stać na Migatronica, czy Kemppiego, a możesz szukać czegoś w okolicach 2 tys. i wtedy pole do popisu się zawęża do chińskich sprżętów. Ja zakupiłem spawarkę Magnum 205L i jak na domowe warunki wystarcza, choć ciężko się przestawić z przemysłowych profesjonalnych sprzętów po powrocie do domu ;)

Widzę w awatarze, że masz motocykl, więc przydałby Ci się również TIG (zrobienie fajnych gmoli, przeróbki wydechu, stelaży, no i w wolnej chwili oczywiście jakaś kolumna rektyfikacyjna, by było co na zloty wozić :P ). W tym przypadku fajną opcją i tanią do domowego użytku jest Sherman 181A. Sporo osób znajomych używa tego sprzętu w domu i sobie chwalą, również skłaniam się do zakupu tego modelu. Ma bezstykowe zajarzenie łuku, niezłą sprawność, wystarczający amperaż.

Posted

Ja w domu mam MMA Magnum Snake 200P. Polecam. Bardzo fajna mała spawareczka. a i amperaż ma bardzo dobry. Przy elektrodzie 3.2 jeszcze ani razu czujnik temperatury mi nie rozłączył spawarki. A mialem wcześniej jakąś za 300zł z Obi to było tak. 2x elektroda 3.2mm 7min przerwy bo bezpiecznik wywalało i trzeba było czekać aż się schłodzi.

Posted

[ref]zmstr[/ref], [ref]C0rvette[/ref], dzięki bardzo Panowie, już wiem mniej więcej w jakim iść kierunku :)

Posted

Z tym że ja to spawacz amator. Bramę wjazdowa wspawałem, stół do garażu, parę regałów. Koledze stojak na obciążenie do siłowni. plus parę pierdół jak grill z butli LPG.

Ale Snake 200P polecam. wspawałem co prawda z 4 pudełka elektrod. ale kable itd. nadal jak nowe. A z tej z OBI za 300zł (nie pamiętam firmy, czerowna obudowa) to po połowie paczki elektrod miałem do wymiany kabel masowy bo sie połamał (nadal nie wiem jakim cudem)

Posted

A czy ta maska która jest w zestawie z tym Snake wystarczy?

Posted

Rozejrzyj się za maska, a w zasadzie bezobsługową przyłbicą samościemniającą zamiast jedną ręką trzymać maskę podczas pracy .

Posted

Tylko nie jakieś chińskie badziewie za 100 zł, bo szkoda oczu. To tak jak z kaskami na moto :) W przypadku przyłbic w sensownych pieniądzach polecam Esab Warrior Tech - używałem w pracy, używam w domu, pewna marka, pewna przyłbica.

Posted

Czyli lepiej psuć sobie oczy zwykłą, dołączaną do spawarki maską trzymaną w jednej ręce niż mieć na głowie chińską przyłbicę za ok 75zł ...taaa jasne ;) Od tej plastikowej ori maski wszystko jest lepsze!

Posted

Nie, po prostu kupić dobrej jakości przyłbicę. I lepsza będzie maska/przyłbica zwykła, z dobrej jakości szkłem niż pseudosamościemniająca chińska przyłbica, która zepsuje mu wzrok.

A polecanie chińskiego badziewia zamiast chińskiego innego badziewia to tak jakbyś polecał używanie plaka w alternatywie do masła zamiast od razu polecić np. PB NL ;) Tylko w przypadku spawania w grę wchodzi zdrowie, więc w tym przypadku oszczędzanie jest dla mnie niezrozumiałe, tym bardziej, że ten Esab nie kosztuje jakichś wielkich pieniędzy. To nie speedglass z nadmuchem za cenę często przekraczającą wartość amatorskich spawarek ;)

Posted

Najtańsza z tej firmy co podałeś to 330zł ...mało? Do "przydomowej" spawarki za 630 zł (wspomniana Snake 200p) ? W sumie kto bogatemu zabroni ;)

Posted

No to tak jak wspomniałem - jeśli drogo, to lepiej kupić zwykłą przyłbicę pasywną z dobrym szkłem, będzie wtedy przynajmniej zdrowo dla oczu. To nie jest fanaberia i kwestia "kto bogatemu zabroni", a raczej "twój wzrok, twoja sprawa". Spawałem zawodowo kilka lat, więc na punkcie ochrony wzroku jestem przeczulony :)

Posted
Nie, po prostu kupić dobrej jakości przyłbicę. I lepsza będzie maska/przyłbica zwykła, z dobrej jakości szkłem niż pseudosamościemniająca chińska przyłbica, która zepsuje mu wzrok.

Zgadzam się w 100%. Te automatyczne chinole mogą popsuć wzrok. Standardowe szkło jest bardzo bezpieczne. Jak kupować automata to jakiegoś firmowego. Sam kiedyś miałem chinola i po tym jak kilka razy mnie oślepił to mu podziękowałem. Bywa tak że mam dużo spawania, dlatego zainwestowałem w 3M Speedglass 9100FX i nie żałuję ani jednej złotówki. Oczy to oczy i basta. Z niższej półki to tylko Esab. Lepiej mieć mniej wosków a oczy zdrowe.

Posted

Może do amatorki wydaję się drogo. Ale później w żadnym sklepie wzroku nie kupisz. To jest rzecz nie podważalna. Sam mam maskę która ma z 30lat (po dziadku) i tylko szkła zmieniłem. Bo na samościemniającą mnie nie stać a nie kupię takiej za 70zł. Bo skoro szkiełko do zwykłej kosztuje 30zł to wolę nie wiedzieć jak działa ten automat.

Posted

Tak jak Koledzy piszą. Oczy to oczy - tutaj musi być najwyższa możliwa ochrona. Kolega wyżej zainwestował w Speedglasa co można nazwać Mercedesem w tej branży. Coś niższego i "równie dobrego" to ESAB Warrior Tech .. kolejno na podium stawiam Lincolna Linc Screen II ... kolejno przyłbice Linde OHE350 jak chodzi o dobre przyłbice samościemniające.

Jeżeli mogę pomóc w dobrze urządzenia odezwij się na priv. :)

Posted

Dzięki, wybór chyba padnie na Linde, wydaje mi się że w zupełności mi wystarczy jeśli spawarka będzie użyta raz na jakiś czas.

Posted

Esab po wrzuceniu w google wychodzi porownywalnie cenowo do OHE350. Trza tylko wrzucic w bingle i poswiecic troche czasu

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Posted

Różnica między przyłbicą Linde OHE350 a Warrior Techem ESABA u mnie to jakieś ~60zł netto - tańsza oczywiście jest ta Linde.

• 2 months later...
Posted

Jeżeli spawarka ma służyć do indywidualnego zastosowania to nie musi być wysokobudżetowa. Przyzwoite spawarki transformatorowe zaczynają się od około 300 zł w górę. Np taki sprzęt jak KraftDele KD820.