rapmen93 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam Parę dni temu było w końcu trochę ładnej pogody, więc postanowiłem w końcu zająć się moją Aśką. O auto dbam jak tylko mogę zarówno mechanicznie, jak i wizualnie. Auto ma prawie 12 lat, lakier już baaardzo zmęczony. Póki co, autko musi zadowolić się wszelkimi zabiegami kosmetycznymi poza korektą lakieru, ale myślę, że i na nią niebawem przyjdzie czas. Jest to moja pierwsza relacja na forum, zdjęć nie ma za dużo, ale byłem tak skupiony na pracy, że momentami dosłownie zapominałem o robieniu zdjęć . Nie mam też porządnego aparatu, wszystkie fotki robione telefonem... LISTA PRODUKTÓW: 1. Wnęki: -SG Lime APC 1:10 2. Pre-wash: - ADBL Yeti 1:20 - Tenzi Neutral Magic Pink Foam 1:10 3. Felgi i opony: - ADBL Tire & Rubber Cleaner - Good Stuff Black Mamba Tire Dressing 4. Dekontaminacja i deironizacja: - Good Stuff Bloody Shark Iron Remover - Unique Hades - glinka TuningKingz 5. Mycie właściwe: - szampon SG Pink Gloss Shampoo & Wax 6. Przygotowanie pod wosk: - Dodo Juice Lime Prime - IPA 7. Szyby: - Unique Helios - NW Soft99 Glaco 8. Zabezpieczenie: - Soft99 Fusso Coat - Funky Witch Botox Tak prezentowała się Aśka na początku, myta głównie na bezdotyku. Na początek wziąłem się za wnęki. W ruch poszło APC od Shiny Garage i pędzelek ADBL. Rękawiczki oczywiście na miejscu Nadkola spłukane, wytarte i czekały grzecznie na resztę . Następny etap to koła więc w ruch poszedł deironizer. Felgi były myte kwasem parę dni wcześniej, więc teraz ograniczyłem się tylko do tego produktu. Jak widać, coś tam krwawiło . Po spłukaniu odczekałem chwilę, aż przeschną i psiuknąłem ironem drugi raz, tym razem z pędzelkiem, jednak nie mam zdjęć . OK, felgi załatwione, czas na oponki Oponki świeżo założone, wystarczył tylko jeden przejazd na każdą oponę. Po tych zabiegach ulewam sobie pierwszą pianę. Na pierwszy ogień Yeti. Zdjęcie z pianą zrobione po około trzech minutach od pianowania. Kolejne już po spłukaniu piany. Autko sobie schnie, a ja w wolnej chwili przygotowuję środki do dekontaminacji i deironizacji. Niestety tutaj również brak zdjęć, uwierzcie byłem bardzo przejęty pierwszym takim myciem autka Bloody Shark i Hades już na lakierze, a ja przygotowuję drugą pianę, tym razem Tenzi i od razu ulewam sobie porcję szamponu . Piana idzie w ruch, a razem z nią APC, pędzelek i jedziemy wszystkie detale. Dodatkowa uwaga, czasami mocniej zawiewało, dlatego na zdjęciach wydaje się jakby na niektórych elementach karoserii nie było wcale piany. Po prostu wiatr potrafił momentami zwiać ją z auta Aśka opłukana, a ja już szykuję dwa wiadra. Zdjęcie z lancą obowiązkowe . Niestety fotek z mycia brak... Po opłukaniu szykuję szybciutko glinkę i poślizg . Jako lubrykantu użyłem resztek Morning Dew zmieszanego z szaponem i ciepłą wodą. Na początku glinka pływała sobie w ciepłej wodzie. O dziwo, tak wyglądała glinka po glinkowaniu każdej strony auta, włącznie z progami. Po każdej stronie mniej więcej tak samo. Myślałem, że będzie o wiele gorzej. Po glinkowaniu kolejny raz dwa wiadra, szybkie suszenie i wjeżdżamy do garażu. Myjemy szybki, a następnie na przednią i boczne szyby wpadła NW Glaco od Soft99. Następnie na oponki wpadł rewelacyjny moim zdaniem dressing. Udało się nawet złapać kiepskie 50/50. Po tych zabiegach nadeszła w końcu moja ulubiona część, czyli wosk. Cały lakier potraktowany DJ Lime Prime ręcznie na owalnym tnącym aplikatorze od SG, potem IPA i wisienka na torcie . Dodatkowo wnęki załatwione świetnym QD Botox od Funky Witch. Efekt końcowy bardzo mi się podobał. Zdaję sobie sprawę, że wiele rzeczy mogłem zrobić inaczej, lepiej, ale jak dla mnie wyszło mega. Jestem otwarty zarówno na cenne porady, jak i na krytykę . Z góry przepraszam za kiepskie fotki, ale tak jak pisałem nie mam niestety dobrego aparatu... Dziękuję za obejrzenie relacji . Na koniec zdjęcie kropelek po 1,5 tygodniu od nałożenia Fusso.
hamilton Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Coś nas tu cyganisz, to dwa różne auta Fajna robota
mrsjackdan Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zdjęcia niedostępne, czy tylko ja ich nie widzę?
zmorka Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 [ref]mrsjackdan[/ref], ja też nie
Gesiu_15 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Wszystkie zdjęcia są nie dostępne , linki od zdjęć padły .
rapmen93 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Kurcze dopiero zobaczyłem... Wrócę z roboty to wstawię ponownie
Gesiu_15 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Polecam https://postimage.io/
rapmen93 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Mam założone konto na fotosik. Nie wiem czemu padły tak szybko
hamilton Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Wyssało Ci limit na fotosiku, miałem to samo, zmień hosting.
rapmen93 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Linki poprawione, tym razem wstawiłem ze stronki postimage. Dzięki [ref]Gesiu_15[/ref] za podpowiedź. Miłego oglądania!
makaba Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 A ja mam pytanie bo zaskoczyłeś mnie w jednym miejscu. W jakim celu po woskowaniu stosowałeś IPA?
rapmen93 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 [ref]makaba[/ref], IPA stosowałem po cleanerze, a nie po wosku patrzę w ten mój post i nie widzę stwierdzenia, w którym pisze o IPA po wosku
coco Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dobra robota ładnie wyszła ta piana, moja w tych samych proporcjach (1:10) wychodzi mniej "pink"
rapmen93 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 [ref]coco[/ref], powiem Ci szczerze, że jak się przyjrzałem to na żywo nie jest aż tak mocno różowa jak na zdjęciu
benybco Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 robota tez musze się zabrać za swoją pierwszą relacje
Michcis Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Na liście masz FW Botox ale chyba go nie stosowałeś?
rapmen93 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 [ref=#ff3366]Michcis[/ref], stosowałem go na wnęki. Dobrze, że napisałeś, bo teraz zobaczyłem, że nie wspomniałem o tym w relacji
Rekomendowane odpowiedzi