Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w innych wątkach, stąd moje zapytanie tutaj.

Prośba o poradę czym czyścić i konserwować matową skórę. Niej jest to alcantara.

Pacjent to Range Rover. W przypadku samych foteli (skóra gładka) stosuję zestaw Gliptone'a GT11 + GT12 i jestem z niego zadowolony.

Niestety próby na matowej skórze pokazały że środki te nie nadają się zupełnie do tego typu skór. Odżywka pozostawia plamy i nie daje się skutecznie rozprowadzić, z cleanerem podobnie. Koniec końców, przecieram wilgotną szmatką + delikatnym roztworem APC bez żadnej dodatkowej konserwacji.

Dołączam dwa zdjęcia tapicerki, aby pokazać o jaki materiał chodzi.

$_57.jpg

2012-Land-Rover-Range-Rover-Evoque-interior-dashboard.jpg

Być może ktoś ma doświadczenie z podobnymi skórami i będzie coś w stanie poradzić. Z góry dzięki :good:

Posted

a nie jest to tkz nobuk ? Coś jak na butach ?

Posted

Nie wygląda to jak typowy nobuk, który można spotkać na butach. Być może jest to jakaś specyficzna odmiana - niestety nie czuję się ekspertem w tej kwestii.

Sama powierzchnia ma komórkową fakturę (widoczną dość dobrze na zdjęciu) ale jest gładka, bez widocznych włosków. Jeśli miałbym przyrównać to do czegokolwiek to przypomina to w wyglądzie i dotyku korek.

Materiał przy tym bardzo dobrze chłonie wilgoć, na tyle dobrze, że skutecznie utrudnia to regularne rozprowadzenie czegokolwiek na większej powierzchni. Stąd pewnie dobrym rozwiązaniem byłby jakiś środek w sprayu.

Ze znalezionych opisów różnych środków w necie, wynika że w większości te przeznaczone do nobuku, nadają się również do innych skór matowych.

Niestety nie znalazłem żadnych polecanych konkretnych marek - stąd skierowałem moje zapytanie tutaj, bo być może ktoś coś może polecić.

Po prostu chciałbym uniknąć kupna kilku nie tanich w końcu środków, tylko na potrzeby testów.

Posted

kkrzysiek1234, skóra jest matowa - chodziło mi o to, ze jej faktura jest gładka, w odróżnieniu od np. alcantary.

Posted

Na tę chwilę tak właśnie robię ale chciałbym to jakoś dodatkowo konserwować co jakiś czas plus w paru miejscach są nieco większe zabrudzenia, których APC nie chce usunać.