Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam do was wielką prośbę.

Przymierzam się do zakupu "jakiegoś" urządzenia, które pomoże mi w utrzymaniu czystości mojego auta i przyśpieszy nieco tę pracę.

Do tej pory robiłem to metodą "na dwa wiadra" i wiem, że jest to jeden z lepszych sposobów ale nie zawsze mam na to tyle czasu :/

Bo nie ukrywam, że mycie z zewnątrz + zawsze wnętrze (odkurzanie + plastiki itp) zajmuje mi trochę czasu, a nie zawsze mogę tyle poświęcić.

Co będzie wg Was najlepszym wyborem na początek ? Myjka, pianownica czy jeszcze coś innego ?

Budżet niezbyt wygórowany bo do przeznaczenia mam póki co tylko 700zł.

Mycie auta dosłownie raz w tygodniu bo wtedy wracam do "domu" gdzie mogę na podwórku doprowadzić auto do porządku.

Na codzień muszę korzystać z myjek na stachach. Bardzo proszę o waszą pomoc.

Posted

Wersja tańsza- myjesz w godzinach luzu na myjni auto i korzystasz ze swojej "pianownicy" i z ich myjek. Bądź wersja na bogato- kupujesz swoją myjkę i wszystko robisz u siebie, ale za 700 zł to samej myjki nie kupisz. Na plus drugiego jest fakt, że mając dom myjka będzie się przydawać, na minus wyższa cena.

Posted

Co do myjki - nilfisk 120 na początek powinien wystarczyć. A kosztowo to 290-490 (w zależności od tego czy w Jula jest promocja)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Posted
Co do myjki - nilfisk 120 na początek powinien wystarczyć. A kosztowo to 290-490 (w zależności od tego czy w Jula jest promocja)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

zgadzam się.. ja właśnie teraz kupiłem w promocji w Jula tą myjkę za 299zł (normalna cena 399) do tego pianownica PA i 5l piany Shine Garage i mnie to wszystko wyniosło 500zł :) także za 700 jeszcze sobie coś kupisz np. do felg czy do środka :)

http://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/ ... wa-220136/ biegnij, masz jeszcze 2 dni !! :)

Posted

I jak kolego stawek, zakupiłeś myjkę? Pochwal się, co wybrałeś i jak wrażenia? W tym dziale masz temat dotyczący myjek, bardzo obszerny.

• 4 weeks later...
Posted

Mam prośbę o poradę.

Posiadam myjkę ciśnieniową Nilfisk P150 i do niej zakupiłem pianownicę profesjonalną

http://allegro.pl/pianownica-pa-do-myjk ... 30914.html

Na początku po podłączeniu wszystko działało prawidłowo i piana wylatywała z dyszy zgodnie z regulacją. Działo około 5 - 7 minut bez problemów

. Rozłaczyłem sprzęt i wykonywałem inne prace.

Po kilku godzinach podłączyłem pianownicę do myjki i niestety nie działa. Nie leci piana ani woda z dyszy a myjka nabija przez chwilkę ciśnienie i blokuje się wszystko.

Nie można niczego uruchomić ani rozmontować z uwagi na ciśnienie.

Po wyłączeniu i kilku minutach oczekiwania na spadek ciśnienia zamieniam na standardową dyszę i myjka działa prawidłowo.

Następnie zamieniam ponownie na pianownicę i niestety od razu się blokuje jak poprzednio i nie spryskuje pianą. Myjka się włacza na chwilkę i wyłącza a naciskanie spustu pistoletu nie uruchamia pianownicy.

Czy ktoś miał taką sytuację. Co powinienem zrobić ?

Posted
643227 Następnie zamieniam ponownie na pianownicę i niestety od razu się blokuje jak poprzednio i nie spryskuje pianą. Myjka się włacza na chwilkę i wyłącza a naciskanie spustu pistoletu nie uruchamia pianownicy.

Czy ktoś miał taką sytuację. Co powinienem zrobić ?

1. Kupić filtr wody, który będzie przy samej myjce, co by syf nie wchodził do pompy.

2. Rozmontować pianownicę i sprawdzić wszystko w niej. Najpewniej to jakiś syf zatkał dyszę/przewód.

Posted

koder

dziękuję , filtr jest założony :)

a pianownicę sprawdzę

rozumiem że innych opcji nie ma ?

• 1 month later...
Posted

zapomniałem wrócić z wyjaśnieniami . Wystarczyło przedmuchać wodą i powietrzem pianownicę od "drugiej strony" i wszystko wróciło do normy :)