Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, przez dłuższy czas nic nie wrzucałem ,a coś tam na dysku się uzbierało ;)

Przedstawiam króciutką relacje z valetingu Hondy Integry DC5 2001 . Praca zajęła mi jakieś 12 - 14 godzin . W zasadzie robota jak i relacja d..y nie urywa , ale postanowiłem pokazać bardziej ze względu na samo auto. Co do wersji to pewności nie mam , czy jest to oryginalny type R ;)

Użyte środki :

Mycie / dekontaminacja

Szampon -Presta Suds car wash

Piana -Zeus Unique

Deironizer - Mainz / Tuga

Tar Remover -Vasco prewash / Hades Unique

Środek do opon - Truck Unique 1:10

Glinka- Soft 99

Suszenie - fluffy / kompresor 50 l

Lakier

Antihologram / Czerwony NAT / Makita

Silicone remover Koch / Ipa 1:1

LSP - PNS Sonax / Speed Wipe

Szyby - CGP/ IPA/ G5

Dresingi :

Plastiki -Aphrodite Unique

Opony - Reflect Auto Care

Felgi

Sonax Wheel Sealant

Szyby

Gtechniq G5

Wydech :

Gtechinq M1

Wnętrze

APC - Dionysus Unique 1:20

Pranie - Nielsen Nap Extra / Nielesn Low Foam / Numatic CTD 2 570

Dressingi - Hestia Unique

Szyby - Helios Unique

Ogólnie auto nie wyglądało najgorzej , w zasadzie ciężko mi było stwierdzić czego mogę się spodziewać na końcu .

k5xzq5.jpg

SV5iWL.jpg

PPhzxL.jpg

DyahfQ.jpg

gZbvzL.jpg

JasL4Y.jpg

qW3osq.jpg

FhNshi.jpg

Ptft6J.jpg

Na pierwszy rzut szybkie przepłukanie samą wodą , następnie piana pędzelkowanie detali , mycie , suszenie

afjYkJ.jpg

VYusUx.jpg

wzPWpa.jpg

yudMBr.jpg

or9KjF.jpg

Po wysuszeniu na lakier poleciał Vasco prewash , po kilkunastu minutach poprawiłem hadesem, (w między czasie wymontowałem siedzenia ) po kolejnych kilku minutach płukanie myjką , piana, płukanie , szybkie obsuszenie , Mainz Apocalypse na lakier i kola , pędzelkowanie kół , ( w tym samym czasie glinka już moczyła się w ciepłej wodzie ) , następnie glinkowanie do lepszej lubrykacji użylem tugi na już od dawna pracującego Mainza . Po szybkim spłukaniu , umyciu obsuszeniu , auto wtoczyłem do garażu. Dokładne suszenie za pomocą kompresora i świeżego flufiego .

1xXWUW.jpg

sDPH9k.jpg

2rPdW9.jpg

sTthR2.jpg

BIiLMQ.jpg

LjsTgF.jpg

Hj641u.jpg

Heitkb.jpg

yP8cmE.jpg

fr8YNb.jpg

IhtSzg.jpg

v8VZoC.jpg

Tpt5Qw.jpg

Pomijając utlenienie i hologramy stan ogólny bdb ,wręcz mógłbym powiedzieć idealny . W tym przypadku kombinacja antihologram/ czerwony NAT i rotacja okazały się dobrym wyborem , holosy i oksydacja zeszły bez problemu , coś tam oczywiście zostało , co prawda nie dużo większym wysiłkiem lakier można było wyprowadzić na ideał ale nie takie były założenia i w dostępnych ramach czasowych w zasadzie niewykonalne ;) ,

p7IOee.jpg

IZLrdg.jpg

6j5UIU.jpg

yoBvJ8.jpg

jlptDk.jpg

tiAdbx.jpg

Przy użytej kombinacji nie występowało żadne pylenie ,więc obyło się bez mycia . Lakier przetarłem 3 razy kochem , a na koniec IPA . Następnie zająłem się wnętrzem , niestety fotek jak na lekarstwo , zresztą i tak szałowych pięćdziesiątek by nie było . Największą trudność sprawiło pranie foteli ze względu na kształt .

nCiFEN.jpg

oSoybl.jpg

shLEPI.jpg

IheDnv.jpg

NcsJiF.jpg

3v1DiB.jpg

FZcNdy.jpg

e1jFst.jpg

d4tfZV.jpg

sJtary.jpg

aRyMMJ.jpg

slCTJR.jpg

Na koniec zabezpieczyłem lakier Sonaxem , dresingi ,szyby itd . po kilku godzinach przetarłem speed wipem. Niestety zdjęcia po tylko w garażu, gdyż cały dzień lało jak z cebra :zly:

3k6rBt.jpg

xgJ3RG.jpg

Mh0nAP.jpg

hEFAwn.jpg

0G43x2.jpg

4HljSp.jpg

1wc4Hb.jpg

XQ7Gyh.jpg

MVREyH.jpg

gZD3AV.jpg

51YAOy.jpg

bWuQ4O.jpg

Dziękuję za uwagę .

• Lubię to 1
Posted

Nie rozumiem jak ktos moze zapuscic az tak bardzo wnetrze w takim aucie... Ladnie odszczurzone :)

Posted
Nie rozumiem jak ktos moze zapuscic az tak bardzo wnetrze w takim aucie... Ladnie odszczurzone :)

W tym kraju "zapuszczone wnętrze" to pojęcie względne :D. Kolega Dante05 ma racje

. A wnętrze to nawet mało zapuszczone :D
Posted

Po prawej stronie kierownicy czerwony włącznik na dodatkowe 300km :D

Fajna hondzina, jeszcze lepsza relacja.

Posted
Po prawej stronie kierownicy czerwony włącznik na dodatkowe 300km :D

Fajna hondzina, jeszcze lepsza relacja.

Z tego co mówił właściciel to auto w takim stanie przyjechało z Japonii , ale o włącznik nie pytałem do czego służy , :D .

• 6 months later...
Posted

Wylacznik pradu zapewne (odcięcie)

Super samochód i miejsce z dywanem ;)

Kanapa, suszi i drink japonski wrecz mozna sie rozplynąć przy relacji :)

Posted

Fajna relacja :good: .

Jak oceniasz Aphrodite, właśnie szukam czegoś do plastików (zderzaków, lusterek itp) o zastanawiam się czy wziąć unique czy kocha?

Ogólnie widzę że sporo używasz unique, które jest dziwnie mało popularne na forum. Sam mam trochę chemii tej marki i jestem, poza hadesem jestem zadowolony.

Posted
Fajna relacja :good: .

Jak oceniasz Aphrodite, właśnie szukam czegoś do plastików (zderzaków, lusterek itp) o zastanawiam się czy wziąć unique czy kocha?

Ogólnie widzę że sporo używasz unique, które jest dziwnie mało popularne na forum. Sam mam trochę chemii tej marki i jestem, poza hadesem jestem zadowolony.

Mi Aphrodite odpowiada , świeżo nałożony fajnie przyciemnia uszczelki i plastiki , niestety nic nie mogę powiedzieć o trwałości ,gdyż moje auto żadko kiedy widzi dressing :kox: . Mając do wyboru dressing Kocha i Aphrodite w koszyku zawsze ląduje Aphrodite :good: