Jump to content

Różnice między Collinite no.476 a no.915 Marque D'Elegance ?

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie, pytam bo nie moge znaleźć, a chyba już było coś na ten temat. Czym właściwie się różnią poza ceną. Lakier czarny metalik, okres: zima-wiosna, który wybrać ? Pozdrawiam

• Partner forum
Posted

olafeiro, pojemnością :-] 915 jest więcej, więc cena za gram mało się różni. Bezpośredniego porównania tych wosków nie widziałem więc na ten temat się nie wypowiem.

• Administrator
Posted

Teoria mówi że 476s będzie bardziej wytrzymałe,za to 915 będzie lepiej wyglądało ze wzglęgu na większą zawartość % carnauby. U nas porównań nie widziałem.na DW.com zdania się podzielone czy rzeczywiście tą różnice widać.

Posted

Różnica jest spora, 9 oz i 12 oz.

Natomiast ja używam 915 i szczerze nie zachwyciła mnie jakoś bardzo mocno.

• 3 weeks later...
Posted
Jak w temacie, pytam bo nie moge znaleźć, a chyba już było coś na ten temat. Czym właściwie się różnią poza ceną. Lakier czarny metalik, okres: zima-wiosna, który wybrać ? Pozdrawiam

Różnic jest kilka. Przede wszystkim dają inny efekt końcowy. Collinite 845 daje ciepły efekt a 915 bardzo szklisty, lecz brakuje mu głębi. Aby osiągnąć kompromis i bardzo ciekawy efekt, trzeba nałożyć najpierw 845 (lub 476), po czym 915 :) Oczywiście po pełnym połączeniu się pierwszej warstwy wosku.

Różnią się także zapachem, choć nieznacznie. 845 i 476 pachną niemal identycznie, 915 ma dodany zapach "kokosa", jednak nadal przeważa typowy zapach Collinite :) Z moich obserwacji i testów wynika, że 845 dłużej utrzymuje się na lakierze niż 476 (mimo tego, co podaje producent). Zapewne wynika to z tego, że 845 ma mniej wosku carnauba (płynne woski zawsze mają mniej carnauby), ale za to jest bardziej "napchany" polimerami (woski Collinite to hybrydy, czyli połączenie wosku carnauby i polimerów).

Collinite 476 przyjął się bardziej w Anglii, a 845 w USA. Ot taka ciekawostka :kox:

• 1 year later...
Posted

Odkopię trochę ;)

Może już ktoś ma porównanie i pokusiłby się o stwierdzenie:

1. Collinite 476 jest o ...% trwalszy/słabszy/dłużej/krócej żyje od 915

2. Collinite 476 łatwiej/trudniej się nakłada i poleruje niż collinite 915 (czyli który jest bardziej przyjazny dla użytkownika)

3. Najlepsze rezultaty(wygląd/trwałość) uzyskałe(a)m kładąc go na Dg vhg/DJ LP/....

Posted

Wax Paradise, Dłużej od 476 tzn ? ile Tobie wytrzymał 845 ? i na jak przygotowanej powierzchni ?

Posted
olafeiro, pojemnością :-] 915 jest więcej, więc cena za gram mało się różni. Bezpośredniego porównania tych wosków nie widziałem więc na ten temat się nie wypowiem.

nie zupełnie (wg cennika clean your car):

18oz 476-23,95GBP

12oz 915-24.95GBP

Posted

Co do wytrzymałości Colli (akurat mowie o 476) to powiem szczerze, że jest znakomita ale w przypadku gdy garażujemy auto. Na garażowanym aucie, które jeździ stosunkowo nie wiele #476 w lato wytrzymuje mi 3-4 miesiące z palcem w....a auto nie raz płukane na myjkach w mieście.

Natomiast na drugim nie garażowanym samochodzie gdzie, lakier przygotowałem baardzo dobrze tzn. kpl. mycie, smoła out, glinka, UC + rotacja, ipa, odżywka DC2 i na to #476, wosk na masce wytrzymał od 16 lipca do dzisiaj (dwie warstwy w odstepie 24h i auto w garażu nie dotknięte miedzy woskowaniami) na dachu kiepsko a po bokach jeszcze wyraźnie odpycha wode i krpelkuje. Czy "głupi" DC2 aż tak mógł osłabić tego Colli, że na maske poległ po 1,5 miesiąca w lato! ? dodam, żę w miedzy czasie samochód był myty dwa razy na myjni erhle i dwa razy w domu Megsem GC.

Jak teraz będę kupował to albo Duragloss albo Collinite 915.

Pozdrawiam

Posted

kuchar, zapewne podziałały obydwa czynniki, czyli autko pod chmurką i DC2. Mam taką samą sytuację ja Ty, dwa autka, jedno w garażu i używane przez małżonkę tylko na dojazdy do pracy, drugie stojące pod chmurką i robione jakieś 25-30k km rocznie. Wczoraj na oba poszło DJ Lime Prime + Coli 476s - zobaczymy jak długo się utrzymają, aczkolwiek powiem szczerze, dla mnie ważne jest aby wosk utrzymał się max 2 miesiące bo i tak dłużej bez woskowania nie wytrzymam :-]

Posted

Panowie szybkie OT. czy wszystkie woski Colli, a szczegolnie 476 trzeba przechowywać w lodówce? czy temp pokojowa styknie?:) , a wracając do tematu to też zauważyłem ,że 476 użytkowany na codzień trzyma krócej niż deklaruje producent :)

• Administrator
Posted
Czy "głupi" DC2 aż tak mógł osłabić tego Colli, że na maske poległ po 1,5 miesiąca w lato! ?

Oczywiście że mógł , jak i milion inynch zmiennych czynników ;)

Posted
Czy "głupi" DC2 aż tak mógł osłabić tego Colli

Mógł. Raz Colli zjechał mi po dwóch tygodniach - wystarczył odpowiedni deszczyk. Auto było przygotowane jak należy.

Posted

Ja w połowie czerwca nakładałem 476-kę na DJ LPL. Samochód niegarażowany, myty raz w tygodniu pianą MagiFoam oraz szamponami DJ BTBM i DJ SP. 3 tygodnie temu na dachu, klapie i tylnym zderzaku już nic nie zostało z tej kombinacji. Na reszcie elementów bardzo słabiutko. Po dzisiejszym myciu Magifoam i szamponem Wolf's Chemicals White Satin wosk jeszcze widać na przednim zderzaku i minimalnie w górnych partiach drzwi.

Posted

Hmm z tym czy Czy "głupi" DC2 aż tak mógł osłabić tego Colli" to było takie troche retoryczne pytanie choć myślałem, że nawet z odżywką Colli poleży trochę dłużej :)

Polece maske glinką i cleanerem bez dc2 i zobaczymy ;) pewnie będzie pancerny przez dłuższy okres.

czy wszystkie woski Colli, a szczegolnie 476 trzeba przechowywać w lodówce? czy temp pokojowa styknie?:)

Nie trzeba w lodówce. Trzmaj w garażu czy temp. pokojowej a na zime zabieraj do domu jesli w garażu będzie zbyt zimno.

Posted
Maska się nagrzewa od temp. silnika a to masz również spory wpływ na trwałość wosku ;)

wydaje mi się, że słońce nagrzeje nam lakier mocniej niż sam silnik, więc czy ten czynnik brać pod uwagę :?::dontknow:

Posted
Maska się nagrzewa od temp. silnika a to masz również spory wpływ na trwałość wosku ;)

wydaje mi się, że słońce nagrzeje nam lakier mocniej niż sam silnik, więc czy ten czynnik brać pod uwagę :?::dontknow:

Słońce + silnik ;)

Posted

Mój brat kładzie 915 na PB WD i 2 miesiące od ostatniej aplikacji trzyma się dobrze, a auto nie jest garażowane, myte megs GC

• 5 years later...
Posted

To jak już temat o tych woskach, to jaki cleaner będzie najlepszy pod 476s ?

• 4 weeks later...
Posted
To jak już temat o tych woskach, to jaki cleaner będzie najlepszy pod 476s ?

Ja używałem Auto finesse Tripple all in one (zawiera carnaube) i z tego co zauważyłem świetnie oczyścił i dał dobre podłoże do wosku 476. Takie połaczenie zaproponował mi salon CarSpa

Cały proces był taki:

Mycie x 2 Szampon : Chemical Guys Maxi Suds II

Glinka Chemical Guys Gray Clay Medium

Cleaner Auto finesse Tripple all in one

Wosk Collinite 476

Detailer : POORBOY'S WORLD Spray & Gloss 473ml

Zabezpieczenie lakieru robiłem pod koniec września i do dziś wosk jeszcze się trzyma. Nawet jak pojechałem na myjnie ręczną to facet pytał się co jest położone na lakierze bo efekt wizualny oraz spływającej wody jest wyraźnie widoczny :)

Posted
Na tego coli od prazu polozyles pb sg?

Zrobiłem to po 2h aby nadać jeszcze większą głębię koloru i wydaje mi się że pomogło. Ogólnie nie jest wymagane ale później po każdym myciu jak najbardziej.

Wysłane z mojego MI NOTE Pro przy użyciu Tapatalka

Posted

[ref=#ff3366]Arsoness[/ref], skoro po każdym myciu jedziesz auto QD, to skąd wnioski, że wosk nadal leży?