Jump to content

Recommended Posts

Posted

Sponsorem dzisiejszego testu jest Polytop, za co dziękuję.

Płyn w kolorze niebieskim o zapachu lekko alkoholowym, bez wyraźnej nuty zapachowej.

Od około dwóch lat używałem Meguiar's Glass Cleaner`a i byłem względnie zadowolony, bo tani i jak się trochę pomacha to czyści idealnie. Do soboty, kiedy sprzątaliśmy w łazience i mówię do żony myjącej umywalki - lustro zostaw dla mnie. Spojrzała i za chwilę mnie zawołała - do akcji wkroczył Polytop płyn do mycia szyb oraz naszykowane 3 zwykłe fibry do szkła. Po kilku psikach na lustro fibra rozprowadziła płyn po całej tafli i po kilku przejazdach po lustrze było ono czyste. Jak zawsze używałem 3 fibr - pierwsza do rozprowadzenia środka, druga do wytarcia i trzecia do ewentualnej docierki niedoróbek to w przypadku Polytopa wystarczyła jedna. Dlatego od razu poszedłem do garażu i umyłem szyby w samochodzie. Efekt ten sam, czyli czyste szyby w mig, dwie fibry w zupełności wystarczyły, co w przypadku płynu Megsa było niewykonalne.

Trochę trudno udokumentować wyższość płynu A nad płynem B zdjęciami, bo i jednym i drugim uzyskamy czyste szyby, tylko w różnym czasie. Polytop w tej konkurencji jest zwycięzcą.

• Moderator
Posted

Barista, masz jakieś zdjęcia? Do działu testy to trochę za mało.

Posted

Witam, również stałem się posiadaczem próbki Polytop Glass- Klar Classic. Na co dzień używam Tenzi Topglass bo dawał rade , jest atrakcyjny cenowo i miał przy tym ładny zapach , jednak Polytop szybciej pozwala uzyskać zadawalający efekt ( mniej psikania), przez co jest bardziej wydajny niż Tenzi. Nie zaobserwowałem też aby pozostawiał smugi.

Posted

Zdjęcie czystej szyby? Ok jutro zrobię.

Rozumiem zdjęcie w przypadku dressingu, qd czy innego siuwaksu, ale czystą szybę można zrobić (prawie) każdym płynem. Lepiej może filmik z procesu mycia. Postaram się na dniach zrobić taki clip.

• Moderator
Posted

Barista, jakoś widziałem już na forum testy płynów do szyb. Inni nie mają problemów :thumbdown:

Póki co przeniosłem poza dział testy.

• 2 weeks later...
Posted

form_33-polytop.logo.pielegnacja.tworzy.wieksza.wartosc!mniejsze.jpg

Polytop Glass- Klar Classic

1275b0caeb0962e9.jpg

POLYTOP Glas – Klar Classic to przełom w dziedzinie płynów do mycia szyb. Posiadający zawartość bardzo dobrej jakości rozpuszczalników. Produkt posiada doskonałą wydajność czyszczenia i jest szybko schnący. Nie pozostawia smug. Nadaje się również do powierzchni gładkich na zewnątrz i wewnątrz pojazdu. Płyn jest bardzo ekonomiczny i pozostawia przyjemny zapach. Mycie szyb od tej pory to przyjemność bez smug i uciążliwego polerowania. Produkt testowany i rekomendowany przez Mercedes-Benz Daimler AG.

Pojemność 500ml

Produkt bardzo dobrze domywa, faktycznie nie pozostawia smug, bardzo szybko odparowywuje. Zapach również na + :good:

5146b8dca97b719agen.jpg

1d2899cceb09b942gen.jpg

9d89663497ca7f9bgen.jpg

• 8 months later...
Posted

Ktoś może porównać do zwykłego clina?

Naprawdę chemia do mycia szyb to nic innego jak demineralizowana woda z dodatkiem detergentu, czegoś kwaśnego i tutaj różnie- alkoholu. Do tego względnie substancje zapachowe. Polecam wejść w karty charakterystyki produktu.

Nie chcę wyjść na jakiegoś gbura czy coś, ale kolego Barista- jeśli do umycia lustra używałeś 3 fibr to niewielkie masz pojęcie o myciu, tym bardziej nie powinieneś recenzować płynu do mycia takich powierzchni. Mam nadzieję, że mnie nie zabijesz ;)

Posted

a jak sytuacja z przednia szyba wewnętrzna ? Również nie zostawia smug ?