Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć.

Moje auto pokryte jest czarnym metalikiem. Nie mam dostępu do wody, wiec zmuszony jestem do korzystania z myjek bezdotykowych :( .

Do tej pory w moim skromnym zestawie są dwa wiadra, Meguiars Endurance Tire Gel, coś do szyb i pędzelki.

Chciałbym się powoli doposażać :) .

Moja wstępna lista :

Z zewnątrz :

- SG Slee&Bubbly Premium Car Bath 0,5l

- Car Pro Wool Wash Mitt

- Ręcznik do osuszana( czy jeden wystarczy na cały samochód ? )

- Mac Serien Prickbort 1l

- Tenzi Prix

- Nielsen APC Cyclone

Coś dodać, lub zmienić?

Na początek chciałbym wyposażyć się w najpotrzebniejszych pomocników i powoli uzbierać cały arsenał :D.

Posted

Maciekk, Z zewnątrz to co napisałeś jest poprawne. Jeden ręcznik starczy do osuszenia. Możesz dodać coś do mycia felg ( jeżeli nie chcesz używać Iron Offa), coś do gruntownego przygotowania opon przed położeniem dressingu ( ADBL , DG #701 ). Przydać się może jakiś QD do odświeżenia po myciu. Możesz pomyśleć o preparacie hydrofobowym na szyby. Zawsze warto mieć więcej aplikatorów, mikrofibr. ;)

• 4 months later...
Posted

Chciałbym nawoskować auto, bo na razie jeździ bez żadnego :/ ale nie wiem jaki wosk będzie odpowiedni do mojego lakieru :o ( zastanawiałem się między Soft 99 Fusso a Colinte 476). Jako cleaner postawiłem na Prima Amigo.

Czy po użyciu prixa i prickborta, potrzeba jeszcze glinkować lakier ? ;)

Posted

Na Twoim miejscu stawiałbym na Fusso :) to zależy kiedy glinkowałeś i jak auto użytkujesz, jednak ja bym wyglinkował :D

Posted

Jak chciałbyś średnią, niebieską od Velet Pro to mam na sprzedaż jeszcze 2/3. ;)

Posted

Ja używałem żółtej valet 4 razy i zawsze zero problemów.Cena dobra i spełnia swoje zadanie to po co kombinować :)

Posted

Z tego co pamiętam to wzmianka była w relacji kolegi Pajko -Renault Clio I- . Velet Pro również mam i polecam :)

Posted

Czyli do samochodu który wcześniej nie był w ogole glinkowany to lepsza z Valeta będzie żółta czy niebieska glinka?

Posted
Czyli do samochodu który wcześniej nie był w ogole glinkowany to lepsza z Valeta będzie żółta czy niebieska glinka?

pomarańczowa jest delikatna a nawet jak dla mnie zbyt delikatna, żółta średnia (najbardziej popularna), niebieska agresywna-twarda. Jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z glinką to polecam żółtą jak i małą lekturę odnośnie używania viewtopic.php?f=11&t=23

Posted
W tym przedziale cenowym wzialbym glinke SG, w testach z Valet'em wyszła lepiej.

W relacji moderatora Pajko glinka SG wypadła z tego co pamiętam fatalnie. Zdecydowanie lepsza jest żółta ValetPRO. W dodatku można kupić za 30zł na Allegro z wysyłką free. Pomarańczowa jak dla mnie nie działa.

Posted

Też właśnie miałem przytoczyć pracę Pajko z tą glinką tylko umknęło mi która to relacja..po co kombinować za tę cene lepszej nie ma

• 2 weeks later...
Posted

Co będzie lepsze do usunięcia hologramów ze świeżo malowanego i polerowanego elementu, Cherry Glaze czy Meguiars UC ? :o Niestety nie mam maszyny, więc cała operacja będzie ręczna. ;)