Tomeq631 Posted April 7, 2015 Report Posted April 7, 2015 Witam. Chciałem w moim samochodzie odswieżyc chlapacze i pomyślałem ze pomaluje je plastidipem albo czymś podobnym (gumą w sprayu). Z tąd do Was pytanko czy to wytrzyma czy lepiej odpuścić taki zabieg?
Justyna Posted April 7, 2015 Report Posted April 7, 2015 zamiast plastidipa wolałabym zmatowić, na to podkład do plastiku i lakier strukturalny, które dłużej wytrzymają niż ta guma. Zależy jak użytkujesz auto i czy często dotykasz/ocierasz chlapaczami.
Biszkopt Posted April 7, 2015 Report Posted April 7, 2015 Plastidipa nie uzywałem, ale malowałem plastikowe elementy zderzaka Dinitrolem - kozacka struktura wyszła i trzymało sie jak złe na Volvo S60. Bez podkładu, zmatowione papiórem. Polecam, jeśli chcesz uzyskać "chropowatą" strukturę.
kamilgt Posted April 7, 2015 Report Posted April 7, 2015 jak na razie trzyma się jak zły na zderzakach w busie, tylny zderzak to też stopień do paki, więc nie ma lekko, a nie widać żadnych uszkodzeń
Tomeq631 Posted April 7, 2015 Author Report Posted April 7, 2015 Super pomysł z tym lakierem strukturalnym, tzn faktura materiału i tak jest chropowata czy muszę go papierem sciernym matowić czy wystarczy odtłuscic i malować?
Biszkopt Posted April 8, 2015 Report Posted April 8, 2015 U mnie plastik był porysowany i trochę schodziła taka "wierzchnia warstwa", więc papierem opierdzieliłem - mała powierzchnia i szybko poszło. Ale jak masz bez rys i nic Ci nie schodzi, to odtłuść tylko - takie moje zdanie.
kamilgt Posted April 8, 2015 Report Posted April 8, 2015 Tomeq631, odtłuścić i malować tylko cienkimi warstwami, lepiej 4 cieniutkie niż dwie grube
powerarmor Posted September 2, 2017 Report Posted September 2, 2017 Taki nalot na chlapaczach, który niczym nie schodzi to czym potraktować? Benzyna ekstrakcyjna nie daje rady. Nie wiem, czy to może guma ze starości taka się nie zrobiła. Tylko teraz jeśli użyję papieru ściernego, to zniszczę całą strukturę, natomiast jeśli pomaluję po samym tylko odtłuszczeniu, to może odłazić w tych miejscach. Macie jakieś pomysły?
Administrator AreK Posted September 3, 2017 Administrator Report Posted September 3, 2017 Tire&Rubber Cleaner i zabezpiecz jakimś dressingiem do tworzyw zewnętrznych
Recommended Posts