Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

jakiś czas temu złożyłem sobie skromny zestawik dla początkującego:

Mycie karoserii:

- DG 932

- DG Bug and Tar Remover

- Megs Wash and Wax Anywhere

- DG Aquawax

Mycie Szyb:

- Megs GCC

- Autoglym CGP

Wnętrzne:

- APC 4nano Predator

- PB Natural Look

Felgi:

- Tester ADBL Vampire

Akcesoria:

- Megs Wash Mitt

- 6x Megs Supreme Shine

- PB Waffle Weave Drying Towel

- Fibry ADBL do wnętrze

- Fibry ADBL do szyb

- Papier TORK

- Pady z mikrofibry Mothers

- Smartwax Clean Microfiber

Plany:

- DG 701

- DG 101

- 2-3 pędzelki

- 3-4 aplikatory piankowe

- Szczotka do opon i do felg

- Aplikator do opon (ewentualność)

- 303 Protectant

- Sealant/wosk do felg

- Jakiś QD (pewnie UQD)

Na sensowniejszą korektę i woskowanie nie mam warunków, więc póki co takiego stuffu nie potrzebuję.

Nad czymś jeszcze warto się zastanowić? Zaznaczam, że chodzi o szybką i bieżącą pielęgnację.

Posted

No nic. Zamówiłem praktycznie wszystko co miałem w planach, jako QD wybrałem DG 921, w myśl zasady - wszystkie środki danego producenta :) Nie wziąłem tylko sealantu/wosku do felg. Zastanawiam się nad AG Wheel Protector albo testerem FK1000p.

Posted
No nic. Zamówiłem praktycznie wszystko co miałem w planach, jako QD wybrałem DG 921, w myśl zasady - wszystkie środki danego producenta :) Nie wziąłem tylko sealantu/wosku do felg. Zastanawiam się nad AG Wheel Protector albo testerem FK1000p.

Ja posiadam FK 1000p i jak narazie jestem zadowolony. Niby od tygodnia go mam na felgach, ale jak narazie miodzio. Zrobione ponad 700 km w ciągłym deszczu i błocie i dobrze sie spisuje.

Posted

Do felg może być Fk1000 ja mam plan teraz położyć duraglossa 111 CCP na felgi ale pogoda mi nie pozwala aktualnie :)

Do mycia szyb mogłeś kupić na początek zwykły płyn do szyb/luster z octem lub alkoholem i po tym AG CGP .

Zacznij jeszcze od glinki chyba że przeoczyłem

Posted

Wziąłem GCC bo początkowo kupiłem Clarity Glass i byłem zafascynowany jego właściwościami a'la niewidzialna wycieraczka, ale niestety ten gotowy płyn wychodzi dosyć drogo, tym bardziej że szyby muszę myć praktycznie codziennie. Wziąłem więc koncentrat o podobnych właściwościach, z którego aktualnie korzystają wszyscy w domu. Galon przy rozcieńczeniu 10:1 starczy na lata. Zresztą z tego co czytam nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć stężenie nawet 5:1, ale nawet przy takim założeniu wyjdą grosze za litr. Co do glinki to fakt, nie korzystam - nie mam warunków (brak garażu na chwilę obecną). Na długotrwałe zabiegi (2 razy/rok) oddaje samochód koledze, który zna się na rzeczy i ma gdzie pracować, ja ogarniam sobie na bieżąco i pod takie prace stworzyłem ten zestaw :)

Posted
Wziąłem GCC bo początkowo kupiłem Clarity Glass i byłem zafascynowany jego właściwościami a'la niewidzialna wycieraczka, ale niestety ten gotowy płyn wychodzi dosyć drogo, tym bardziej że szyby muszę myć praktycznie codziennie. Wziąłem więc koncentrat o podobnych właściwościach, z którego aktualnie korzystają wszyscy w domu. Galon przy rozcieńczeniu 10:1 starczy na lata. Zresztą z tego co czytam nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć stężenie nawet 5:1, ale nawet przy takim założeniu wyjdą grosze za litr. Co do glinki to fakt, nie korzystam - nie mam warunków (brak garażu na chwilę obecną). Na długotrwałe zabiegi (2 razy/rok) oddaje samochód koledze, który zna się na rzeczy i ma gdzie pracować, ja ogarniam sobie na bieżąco i pod takie prace stworzyłem ten zestaw :)

Ja ogarniam od a do z prócz korekty maszynowej pod blokim łącznie z glinką :good: bo glinka to podstawa przed resztą zabiegów