Jump to content

Dziwne piano black

Recommended Posts

Witam, trafiło mi się do odświeżenia BMW X5 z 2006 roku, słupki i listwy wokół szyb wyglądają jak piano black , jednak jak do tej pory jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją podczas regeneracji piano black ,więc pewności nie mam .Wygląda to tak :

6eHR95.jpg

ZMnXAP.jpg

Wydawało mi się oczywiste , że polerowanie załatwi sprawę , użyłem FG400 na białym flexi na rotacji , wypracowałem paste , zero poprawy. Jednak najbardziej zdziwiło mnie to , że pad nie zabarwił się na czarno jak to zwykle bywa przy polerowaniu piano black . Zrobiłem jeszcze kilka prób ale poprawa była prawie niezauważalna. Na małym kawałku użyłem papierów 2000 i 2500 , i fg400, jedyne co się poprawiło to odbicie światła.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie co z tym zrobić.

Pozdrawiam

• Moderator

golden0282, u mnie piano na slupkach pokryte jest bezbarwnym i nie farbuje padow. Czy powierzchnia jest chropowata w dotyku czy gladka?

golden0282, u mnie piano na slupkach pokryte jest bezbarwnym i nie farbuje padow. Czy powierzchnia jest chropowata w dotyku czy gladka?

Powierzchnia jest gładka .Na to by wychodziło, że zewnętrzna warstwa to bezbarwny , ale chyba z dodatkiem tytanu , nawet farecla go nie rusza :/

golden0282, jakieś felerne to piano, z reguły oryginalny shadowline z bmw był do ruszenia maszyną.

Niestety przy ostrzejszej chemii te listwy lubią się odbarwić.

Może coś zareagowało głębiej i dlatego się pozbyć nie możesz.

golden0282, jakieś felerne to piano, z reguły oryginalny shadowline z bmw był do ruszenia maszyną.

Niestety przy ostrzejszej chemii te listwy lubią się odbarwić.

Może coś zareagowało głebiej i dlatego się pozbyć nie możesz :o

Kiedyś miałem styczność z identycznym autem i w tamtym przypadku przed wyglądało to o wiele gorzej , ale udało mi się to naprawić bez większego wysiłku , jednak tamto piano było "normalne"

sygx.jpg

pzpf.jpg

Polakieruj Pan i po problemie. Nawet w domowych warunkach, jeśli nie chcesz wydawać kasy u lakiernika.

jak nie ogarnia to będzie to gorzej wyglądało niż przed lakierowaniem..

ale jak nie idzie to kolega ma racje, tylko lakierowanie, ale czy klient zapłaci :P ?

• 2 weeks later...
Z ciekawości zapytam, poradziłeś sobie z tym jakoś?

I tak i nie :) , Polerowanie przy użyciu różnych kombinacji nawet dość hardkorowych nie przyniosło żadnego efektu , słupki i listwy potraktowałem 3 razy owatrolem polytrolem , w świetle dziennym wyglądało to bardzo dobrze oczywiście w porównaniu z tym jak wyglądało przed , przy sztucznym świetle nieco gorzej ale tragedii nie było . Jedynym słusznym wyjściem w tej sytuacji byłoby polakierowanie , ale niestety to nie wchodziło gre. Zdjęć nie robiłem , bo jednak taki sposób to trochę sztuka dla sztuki :D