Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

hudy, jeśli nie załapiesz jakiegoś syfu (smoła itp), jeśli nie porysujesz lakieru przy myciu to zmywasz kurz,odtłuszczasz IPĄ, dajesz cleaner i kładziesz wosk.

a można po Polsku i z interpunkcją?

A to to jakaś plaga tutaj...czasem nie można zrozumieć o co chodzi.

Opublikowano

hudy, przy takim tempie pracy polecałbym Ci robienie segmentami, a nie etapami. Robisz korektę jednego elementu, potem cleaner i wosk i dopiero bierzesz się za kolejny. Mniej nużące i odpoczniesz przy innych czynnościach.

Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy w dobraniu środka do doczyszczenia wnętrza kabiny ciężarówki. Mnóstwo zacieków rdzawego koloru i ogólny stan ciężki. Czym to ruszyć, żeby zeszło całkiem? Już kilkukrotnie miałem taki problem większość jakoś poszła ale w dwóch kabinach niestety został delikatny ślad po tych zaciekach. Będę wdzięczny za podpowiedź jak i czym to wyprać, żeby nie było już śladu?

a37af79a28630a05med.jpg

7872fe5a852b0659med.jpg

Opublikowano

Witam wszystkich po długiej przerwie - to tak na początek, a teraz do rzeczy:

Mam szybę od moto z pleksi. Ogólnie pełno swirli i z tym nie powinno być problemu, ale na samym środku jest dość głęboka rysa (wyraźnie czuć pod paznokciem).

Będę działał z paska sholla s3, ale ona tego nie wyciągnie, wiec lecieć papierem 2000, 3000, 5000 a potem pasta czy lepiej sobie dac z tym spokój?

Opublikowano

Witam. Mam pytanie dotyczące wosku finish kare 1000p. Wyglinkowałem samochód, umyłem go, przetarłem lakier Ultimate compound, przetarłem ipą u nałożyłem wosk i po 5min od nałożenia wypolerowałem go mikrofibrą. Niestety efekt nie jest tak wspaniały jak na filmach z youtube. Tam na filmikach woda pięknie spływa w całości z karoserii. U mnie niby spływa ale pozostaje bardzo dużo pojedynczych kropel. Nie wiem czy coś źle zrobiłem podczas nakładania wosku czy poprostu mój lakier ma taki urok ;)

Opublikowano

Trzeba było dac woskowi trochę czasu a nawet nałożyć drugą warstwę po jakimś czasie np. 12h

Poza tym zajrzyj do tematu o kropelkowaniu jak się ludzie cieszą z tych kropelek.

Opublikowano

Wosk nakładałem wczoraj o 17 także twierdzisz że warto dziś po tych powiedzmy 16-18 godzinach nałożyć jeszcze jedną warstwę?

Opublikowano

LToyota corolla, rocznik 1997, mnóstwo swirli, lakier kolor 3M7, kilka cięższych rys, jedno obtarcie parkingowe do podkładu. Na moim rodzimym forum corollaclub.pl polecono mi takie zestawienie:

- Polerka K2 Pro:

- Talerz mocujący do gąbek polerskich K2

- Gąbka mocno ścierna K2

- Gąbka lekko ścierna K2

- Pasta mocno ścierna Menzerna FG500

- Pasta lekko ścierna Menzerna FF3000

- jakiś wosk, np. duragloss #111 + przed cleaner duraglossa.

zrobią robotę? przed oczywiście dokładne umycie i dekontaminacja + glinka.

zaznaczam, że chciałem polecieć po kosztach i nie ma być to pełna profeska ale profi domowa robota zgodnie ze sztuką :)

Opublikowano

Aha i co znaczy że mogłem dać woskowi więcej czasu? Chodzi o dłuższy czas między nałożeniem a polerowaniem?

Opublikowano

@up w instrukcji wosku masz tak:

Apply Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste Wax using a soft, clean foam applicator. Spread on a thin, even coat in a circular motion. Allow the wax to dry for 10-15 minutes. Buff with a clean Cobra Microfiber Towel.

Czekasz aż wyschnie 10-15 minut i ścierasz mikrofibrą, czyli się pospieszyłeś.

Opublikowano

hej, kończę polerowanie całego auta i mam pytanie.

Umyć auto po polerce i dopiero nałożyć wosk czy użyć lepiej QD i wosk?

Opublikowano
hej, kończę polerowanie całego auta i mam pytanie.

Umyć auto po polerce i dopiero nałożyć wosk czy użyć lepiej QD i wosk?

Umyć dokładnie i przelecieć IPA co by wymyć dokładnie pozostałości wosku , silikony i inne zapychacze

Opublikowano

Hudy, chodzi o czas między nałożeniem/spolerowaniem a myciem.

Czas po jakim polerujesz zależy od temp. otoczenia, raz po 5min innym razem po 15min

W temacie o FK kilka razy było pisane, że druga warstwa wzmacnia powłokę wosku.

Musisz prześledzić: viewtopic.php?f=12&t=2802&start=750

JustMikke po polerce to raczej wymyć pozostałości pasty a nie wosku jak napisałeś.

Po IPA cleaner. Ale np. FK1000p można kłaść też i bez cleanera po samej IPIe

A QD to się kolego stosuje na wosk a nie przed ! Nie mylcie pojęć !

Opublikowano

Witam. Jako, że posiadam SRP i wosk FK1000P zamierzam je stosować w okresie letnim na lakier po korekcie robionej z "grubsza". Lakier ładny, w sumie nie ma wiele do ukrycia. Chciałbym konicznie przetestować jeden z qd.Moje pytanie czy POORBOY'S WORLD QD+ nie będzie szkodził samemu SRP jak i również SRP+FK1000P ? z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Czy można zastosować dodo jujce lime prime jednocześnie z auto glymem super resin polish jeśli tak to jaka kolejnosc po tych dwóch środkach zastosuje hard wax

Opublikowano

Hudy.Nie ma opcji byś nie mial świetnego wyglądu i kropelkowania po FK1000p.Ale on wymaga specjalnego traktowania.Warto dać cieńką warstwę,poczekać 15-30minut, dotrzeć i dać mu 12 - 24 godziny spokoju..Nie lać wtedy wodą.Ten wosk najlepszy wygląd osiągnie po 48 godzinach.Z godziny na godzinęwyglądaładniej.Taka jego specyfika.Ładnie wygląda po 2 warstwach nakładanych w odstępie 24 godzin.

Opublikowano

Meguiar's Endurance High Gloss Trigger czy Meguiar's Endurance Tyre Gloss 473 ml?

Cena taka sama, ale na żel muszę poczekać.

Opublikowano

mam pytanie, jak usunąć olejny marker z opon ? jak zmieniałem jesienią to głąby w ASO pozaznaczali opony lewe i prawe markerem niezmywalnym na bokach opony, zamiast zaznaczyć np kredą albo po prostu namalować na bieżniku ...ewentualnie na wewnętrznej stronie opony a tak chłopaki wybrali najgorszą opcję, po prostu IQ małpy. Teraz nie wiem czym to usunąć, niedługo zmiana opon i nie chce z tym jeżdzić jak głupek

Opublikowano

Czy jest sens mycia wykładziny i welurowych siedzeń aktywną pianą Blinka i szczotką? Czy lepsze efekty da APC Nielsen Cyclone 1:10? Pytam o rzeczy, które mam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.