Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

W1Michal, Jestem początkującym detailerem (o ile mogę siebie tak nazwać).

Potrzebuję wosku jakiegoś łatwego w aplikacji, słyszałem, że ten collinte jest dośc ciężki dla początkującego.

Plus, przed tym woskiem IPA i Cleaner?

Plus trochę dużo 227g wosku, gdy na jedno woskowanie idzie ok. 2-3g (podobno), no to u mnie z 5?

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dlatego zaproponowałem Nattys'a używke jak chcesz maksymalnie bez problemowo, z collinite nie ma problemów pod warunkiem nakładania bardzo cienkiej warstwy w nie za wysokiej temp, aczkolwiek cienko połozyć początkującemu jest trudno. Cleaner pod nattysa wskazany, collinite można kłaść na goły lakier można na cleaner, wedle upodobań

dodam że samochód prawie nowy 2 miesiące i na moje oko stan lakieru b.dobry

To znaczy: są na nim jakiekolwiek skazy/swirle które miałby BH przykryć? Bo w przeciwnym wypadku dawanie go pod wosk nie ma specjalnie sensu.

Co do zarysowan to są micro-świrle, tragedii jeszcze nie ma. Poza tym słyszałem że ten PB Black Hole nadaje głebi koloru i lepszego "wet look"

645774 Potrzebuję wosku jakiegoś łatwego w aplikacji,

Po 20zł kosztują FK pink i FK1000 i masz problem wosków na lato i zimę rozwiązany ;)

Widziałem je i chciałem brać tego FK1000P. Nada się na lato na ten ciemny lakier? Jeżeli tak to biorę, raczej na kilka woskowań będzie. Później Natty's Blue spróbuję jak będzie mi mało :D

Jaki tani talerz na pady (rzep 125mm - taki będzie chyba najbardziej uniwersalny?) do polerki Silverline 1500W - gwint M14. Nie chodzi mi o markę (i tak pewnie kupię najtańszy) tylko twardość/konstrukcja. Czasem będę też używał z papierami na rzep również do rozszlifowania na dużych gradacjach (p2000 np). I jeszcze jakby ktoś polecił jakieś tanie gąbki na rzep 125mm- 3 twardości do past menzerny.

dzięki wielkie! :)

kuzwa ludzie.....wbijasz w dział czyszczenie lakieru jak sama nazwa wskazuje cleaner i masz na samym wierzchu. Moderacja powinna dawać ostrzeżenia za takie jazdy a za drugim razem jak sie nie chce szukać ban

spokojnie kolego bo chyba jesteś przewrażliwiony. Po to jest forum żeby pytać, a przeoczyć chyba można? No chyba, że Ty jesteś perfekcyjny to gratuluje. Koniec OT.

Forum jest po to by pytac? No, a co z wiedza juz na nim istniejaca? Kasowac kazdy temat po miesiacu, bo jeden z drugim zaklada nowytemat, gdyz czuja, iz ich problem jest mega indywidualny i nigdy nie byl omawiany?

Pytania leni powinne byl zlewane i moze wtedy naucza sie uzywac szukajki i zaczna czytac ...podawanie linka na tacy tylko powoduje wlasnie taka postawe rozczeniowa jaka widac powyzej :wallbash:

Jaki tani talerz na pady (rzep 125mm - taki będzie chyba najbardziej uniwersalny?) do polerki Silverline 1500W - gwint M14. Nie chodzi mi o markę (i tak pewnie kupię najtańszy) tylko twardość/konstrukcja. Czasem będę też używał z papierami (właśnie :o ) na rzep również do rozszlifowania na dużych gradacjach (p2000 np).

przepraszam, że powtarzam, ale nie mogę się przebić :D

Wczoraj na lakier ojcu położyłem FK1100. Nie dba on za bardzo o auto , do tej pory tylko mycie na bezdotykowej myjni. Powiedziałem mu co i jak, ze teraz na myjni to niech brud spłukuje tylko czysta woda bez chemi. Mam teraz do Was pytanie czy po takim spłukaniu istnieje jakiś quick detailer czy coś takiego aby nie musiał osuszać auta tylko od razu na mokre auto stosować aby przedłużyć jeszcze dodatkowo działanie wosku i wydłużyć look?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wczoraj na lakier ojcu położyłem FK1100. Nie dba on za bardzo o auto , do tej pory tylko mycie na bezdotykowej myjni. Powiedziałem mu co i jak, ze teraz na myjni to niech brud spłukuje tylko czysta woda bez chemi. Mam teraz do Was pytanie czy po takim spłukaniu istnieje jakiś quick detailer czy coś takiego aby nie musiał osuszać auta tylko od razu na mokre auto stosować aby przedłużyć jeszcze dodatkowo działanie wosku i wydłużyć look?

Na bezdotykówce spłucz wodą demineralizowaną. Ja bym lakieru nie przecierał bez normalnego mycia. Po standardowym myciu na dwa wiadra możesz zarzucić jakiś wosk na mokro ale i tak trzeba to potem będzie wytrzeć.

Co najlepiej sprawdzi się do usunięcia kleju z auta które było oklejone folią ? Czy produkty typu "tar&glue remover" dadzą sobie z nim radę ? :)

Ja u siebie próbowałem różnych T&G - najlepszy był auto glym, ale wszystkie radziły sobie raczej srednio. Najlepiej działał IPA a potem resztki benzyną ekstrakcyjną. Jeżeli auto było mocno obklejone to może Ci zejść sporo środka na usunięcie wszystkiego.

Ojciec niestety nie będzie mył na dwa wiadra,wiec dla niego odpada to. Nałożyłem specjalnie fk1100 żeby był trwały. Tylko pytanie jak teraz szybko ma dbać o auto poza spłukaniem auta na bezdotykowej?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.