Pan Miyagi Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2014 Od dłuższego czasu szukałem alternatywy dla powszechnie znanej, ale uważanej za drogą szczotki od Chemical Guys do czyszczenia materiałów. Z racji braku sensownej konkurencji, dystrybutor Shining Car wziął sprawę w swoje ręce i płynąc na fali promocji rodzimych produktów (nie tylko jabłek na złość Vladimirowi), nawiązał współpracę z polskim producentem. Summa summarum dzięki uprzejmości krakowskiego dystrybutora otrzymałem do przetestowania polski produkt, który już znajduje się w ofercie Shining Car. LINK - KLIK Kilka słów o samym produkcie. Całość wykonana jest solidnie. Do drewnianej tarczy zamocowane jest plastikowe włosie. Szerokość niebieskiej czupryny to 13cm a max wysokość włosia to ok. 6,5cm. Włosie jest dość twarde ale przy lekkim nacisku poddaje się doskonale przywierając do czyszczonej powierzchni. Pacjenci to mocno zapuszczone i nigdy nie prane od nowości dywaniki oraz fragment podłogi z Alfy Romeo będącej w rodzinie. Na pierwszy ogień poszły dywaniki. Tak jak wspomniałem, nigdy nie były prane. Ich przebieg to ok 1,5 roku, zaliczyły także sezon zimowy. Kiedyś czarne, obecnie szare z racji ilości nagromadzonego piasku i brudu. No to zaczynamy. Dywaniki wyciągnięte. Dywaniki odkurzone zwykłym odkurzaczem, średniej klasy (żaden tam ekstra Karcher, rzekłbym przeciętne ssanie ) Tylne nawet nieźle wypadły, ale z tyłu mało kto jeździ. Niestety odkurzacz nie był w stanie powyciągać wszystkich zanieczyszczeń stałych, które mocno wbiły się we włosie. Oprysk z Valet Pro Heavy Duty Carpet Cleaner-a. Tak szczotka prezentuje się po zamontowaniu w wiertarce. No i czyścimy. Tak się przybrudziło. Szczotka po czyszczeniu. Środkowe włosy nieco się zwichrowały, pewnie od zbyt szybkich obrotów, ale to nie przeszkadza szczotce w prawidłowym działniu. No to jeszcze na szybko wykładzina pod nogami kierowcy. Stan przed: 50:50 Całość: Podsumowanie: interesująca propozycja, warta uwagi ze względu na wysoką jakość wykonania oraz prawie połowę niższą cenę niż szczotka CG. Doskonale sprawdza się w czyszczeniu wykładzin i wydaników. Dla tych, których nie swędzi 100 zł wydane na markową szczotkę - mogę śmiało polecić produkt Shining Car. Natomiast do czyszczenia materiałowych foteli polecałbym coś o krótszym i delikatniejszym włosiu. Ale z tego co słyszałem to i taki produkt od Shiningów nadejdzie Dziękuję za uwagę
Pimps Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Fajnie że chciałeś się podzielić swoją pracą - mam do zrobienia swoje dywaniki i może się skuszę na taką szczotę gdyż nie mam odkurzacza piorącego. Co do tych dywaników - po szczotkowaniu wycierałeś jakoś je szmatą do sucha czy zostawiłeś do wyschnięcia?
swietlikk Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 A po takim wyczyszczeniu dywaniki nie "mochacą" się. Co do trwałości czy szczotka nie gubi włosów??? A czy sprawdzałeś na tapicerce np na kanapie???
Pan Miyagi Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2014 Sorki, że dopiero teraz odpisuję, ale niestety powiadamianie o odpowiedziach nadal nie działa i dopiero dziś przypadkiem zajrzałem do tematu. Pimps - same wyschły w ciągu kilku minut, były tylko delikatnie psiknięte, nie miały dużo wilgoci jak po praniu. swietlikk - jeśli nie wrzucisz dużych obrotów to nie zmechacisz dywaników. Szczotka zdecydowanie wygląda solidnie i taka okazała się być w użyciu. Nie gubi włosów. Tak, sprawdziłem na fotelu i tak jak napisałem - nie polecam bo moim zdaniem zbyt twarda. Jest dobra do wykładziny (podłogi) i dywaników. Ale Shiningi zapowiedziały drugą, delikatniejszą szczotkę do foteli. Więc czekamy.
mercer Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Może trochę głupie pytanie zadam, ale czy można jej używać na sucho do "ruszenia" głębokiego brudu w podłodze a później ściągnięcia go odkurzaczem?
Pan Miyagi Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 jak najbardziej tak
mercer Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 Czyli skracamy długi proces odkurzania podłogi przed praniem ekstrakcyjnym dziękuję za odpowiedź
Pan Miyagi Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2014 Nie wiem czy w każdym stadium zapuszczenia i na każdej wykładzinie się to sprawdzi, ale zawsze warto spróbować
ShiningCar Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Od jakiegoś czasu jest już dostępna druga wersja, z krótszym i delikatniejszym włosiem
Pan Miyagi Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2014 Jeśli tylko Dystrybutor udostępni - z dnia na dzień
kita33 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Trochę droga zabawka jak na szczotkę wiec postanowiłem zrobić jej tańszy zamiennik https://imagizer.imageshack.us/v2/320xq ... ULv9Lo.jpg
swietlikk Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Trochę droga zabawka jak na szczotkę wiec postanowiłem zrobić jej tańszy zamiennik https://imagizer.imageshack.us/v2/320xq ... ULv9Lo.jpg Z czego ten zamiennik?
kita33 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Koszt całe 5.98zł + jedna śrubka nakrętka i podkładka sprężynowa oraz trochę kleju na gorąco a szczotka była zakupiona w auchanie na dziale z chemią. Jest to szczotka do naczyń podobna do tej http://plyn.com.pl/galeria/?szczotka-sz ... em-plynu-4 Usunąłem pojemnik i dekiel zostawiłem podstawę z włosiem
wujek84 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Kita33, Ładny wynalazek, gratuluję inwencji twórczej
kita33 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Po co mam przepłacać skoro tańsza wersja spełnia swoje zadanie tak samo jak te droższe
DARIUS Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2016 Trochę droga zabawka jak na szczotkę wiec postanowiłem zrobić jej tańszy zamiennik https://imagizer.imageshack.us/v2/320xq ... ULv9Lo.jpg mogę prosić zdjęcie ponownie bo to już nie działa mam oryginalne i z krótszym włosiem jest super ale nie do każdego materiału bo bardzo twarde i sztywne włosie (boję się że może uszkodzić materiał) ale do dywanów i wykładzin idealna. Natomiast z dłuższym włosiem trochę chlapie na boki i często plastiki pochlapane są
Rekomendowane odpowiedzi