kaskra1 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Witam Wszystkich serdecznie Wpadła mi ostatnio w rąsie nowa piana od nowego obiecująco rozwijającego się producenta, a że miałem chwile postanowiłem porównać go z potentatem na naszym rynku. Sponsorem testu jest nie kto inny jak mój własny , czarny, duży i pomarszczony portfel Tak więc w jednym narożniku: BLINK ACTIVE FOAM Cyt. Od producenta: "Blink Active Foam Forest Berries to pH neutralna piana do wstępnego mycia samochodu o bardzo przyjemnym, owocowym zapachu. Tworzy gęstą pianę, gwarantując skuteczne i wydajne mycie pojazdu. Wiąże związki mineralne w wodzie, zmiękczając ją i powodując skuteczniejsze usunięcie drogowych zanieczyszczeń. Pojemność 1L" Cena 25 zł za wspomniany 1l W drugim narożniku: MAGIFOAM ROSE Cyt. Od producenta: "Autobrite MagiFoam ROSE 500ml (Limited Edition) Skoncentrowana piana aktywna, o obojętnym odczynie pH posiadająca bardzo dobre właściwościach czyszczące. Zmiękczy i ułatwi usunięcie luźnego brudu, filmu drogowego oraz owadów z Twojego auta, stanowiąc doskonały etap w myciu Twojego auta (preWash). Maksymalna rozcieńczalność z wodą w stosunku 1:100. Bez wątpienia można stwierdzić, iż jest to jedna z pian, której trwałości spienienia nie dorównuje żaden produkt na rynku." Czyli nic innego niż znana i lubiana magi w innym kolorze i przyjemniejszy zapachu Cena 60 zł za 500 ml PACJENT Trochę typowo letniego brudu po 2000km w weekend No to do roboty. Zaczynamy od BLINKA - wstrząsamy butelką -odmierzamy 75ml -dolewamy zimną wodę trochę ponad pół butelki -i lecimy z tym koksem Tu na gotowo -patrzymy na czas -w czasie czekania patrzymy jak działa -5 min później -można spłukiwać -zobaczmy czy ruszyła wosk Chyba nie Czas na MAGI -Odmierzamy (trochę przelałem ale trudno) -pianujemy -patrzymy na czas -podziwiamy -po 5 minutach -można spłukiwać -sprawdzamy czy zjadł wosk Chyba nie OCENA I WNIOSKI Po spłukaniu i odczekaniu aż trochę obeschnie (mokry jest zawsze czysty) Tak to mniej więcej wygląda: Jak dla mnie obie strony identycznie poradziły sobie z tym z czym miały sobie poradzić tj. Z grubszym filmem drogowym, oczywiście dolne partie pozostały że tak powiem przykurzone ale to już zadania dla rękawicy i nigdy nie będę wymagał od piany żeby to czyściła, jak wiemy jest to tylko proces wstępny do bezpiecznego mycia. Dla własnej ciekawości postanowiłem sprawdzić organoleptycznie ewentualne różnice Więc chwyciłem za czystą fibrę I delikatnie zebrałem brud z kawałka jednego i drugiego progu (Nie róbcie tego w domu) Różnic brak......no może po stronie magi było trochę więcej ale na pewno nie mocno zauważalnie. Jedyne co zauważyłem to na masce po stronie BLINKA woda zdawała się szybciej spływać, próbowałem to uwiecznić ale mam tylko coś takiego Lewa Blink prawa magi Na koniec coś ode mnie. Miałem wrażenie że Blink dużo lepiej się pieni i tworzy bardziej śmietanę podczas gdy magi jest bardziej mokra i rzadka Przy czym obie są tak samo skuteczne. Zapach, zdecydowanie na korzyść BLINKA mimo że różowa i tak ładnie pachnie w porównaniu do klasycznej to do owocowego zapachu nowicjusza duuuużo jej brakuje. Żadna nie rusza wosku Obie tak samo wydajne Wniosek dla mnie jest oczywisty BLINK - 25 zł za 1 litr MAGIFOAM ROSE - 59,95 za 0,5 litra Masz wybór, kupić mocno rozreklamowany ale nadal dobry produkt w wysokiej cenie albo tańszy (dla mnie trochę lepszy) odpowiednik od Polskiego producenta...... Z chęcią przetestuje resztę produktów tej firmy, zobaczymy czy będą tak samo dobre i rozsądnie wycenione Chętnie odpowiem na ewentualne pytania Pozdrawiam i dziękuję za uwagę (Proszę o trzymanie się wątku i nie nabijanie postów nie na temat)
sebba75 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2014 Dziękuję za szybki test Czekam na relacje reszty produktów
g.pajak Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2014 kaskra1, super test!! Dzięki za fajne przygotowanie go
piotrek1388 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2014 test bardzo dobry. na pewno się przyda
Moderator krd Opublikowano 27 Lipca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2014 @moderatorzy: moze byc tak dopiac go tutaj: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=19944 ?
kicaj Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Fajny konkretny test. Cena za 5L bardzo korzystna. Jaki wosk siedzi na aucie? Coś z Fusso?
kaskra1 Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Fajny konkretny test. Cena za 5L bardzo korzystna. Jaki wosk siedzi na aucie? Coś z Fusso? Dokładnie fusso coat. Nie przestaje mnie zaskakiwać ten wosk. Odebrałem auto w piątek, na szybko umyłem nasmarowałem softem i ruszyłem w trasę po około 30 min już jechał w deszczu 200km. Miałem takie historie z innymi woskami i nie miały się za dobrze a japoniec nic sobie z tego nie robi. Koniec off topić żeby nie było. Co do piany to spróbował bym też tej migdałowej bo zapach ma zabójczy.
jarekrk Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 Do blinka lejemy zimną wodę? Wiele osób jeśli chodzi o magifoam to każe letnią dawać.
Tomek WRO Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 jarekrk, zawsze do chemii lepiej lać ciepła wodę, łatwiej rozcieńcza się.
kaskra1 Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 Do blinka lejemy zimną wodę?Wiele osób jeśli chodzi o magifoam to każe letnią dawać. Lejesz jaką chcesz. Na mój chłopski rozum to im cieplejsza tym lepiej będzie luzować brud, z tym że ja sobie wymyśliłem to tak że skoro i tak było ciepło na dworze a panele auta też raczej nie zimne to postanowiłem że nie poleje jeszcze ciepła pianą co by nie przyspieszyć jej zasychania.
sebba75 Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2014 Do blinka lejemy zimną wodę?Wiele osób jeśli chodzi o magifoam to każe letnią dawać. My najczęściej lejemy letnia wodę ale to raczej kwestia przyzwyczajenia natomiast ważniejsze jest aby dobrze wstrząsnąć piane odstana w butelce przed nalaniem do pianownicy
jarekrk Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2014 Dzięki na pewno sprawdzę, jak mi się skończy moja piana bo cena bardzo atrakcyjna a z testu wynika, że i produkt bardzo dobry!
sebba75 Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2014 Dzięki na pewno sprawdzę, jak mi się skończy moja piana bo cena bardzo atrakcyjna a z testu wynika, że i produkt bardzo dobry! Czekam na kolejna opinie a juz pracujemy nad nowym zapachem do piany guma balonowa
Rekomendowane odpowiedzi