Skocz do zawartości

BMW E39 2002 drobne odświeżenie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Od razu na wstępie chciałbym uprzedzić, że to auto to jest daily driver, nie żadna zabawka i proszę podchodzić bez spiny i dogmatów. Wiele rzeczy robiłem na freestylu, co oznacza, że konkretnie to nie miałem planu na to jak dużo zrobię/co umyję.

Jestem na wakacjach i dlatego mogłem sobie pozwolić na luksus poświęcenia tematowi czasu.

Zawodowo jestem kucharzem, z takich lepsiejszych knajp :-] obecnie współwłaścicielem firmy produkującej wyroby mięsne/kiełbasy. Naprawdę nie mam zbyt dużo czasu na higienę ale co tydzień staram się auto myć.

Jak wiadomo na opublikowanych zdjęciach słońce zawsze świeci :mrgreen: i tak też tutaj ten egzemplarz większość czasu wozi także moją córkę także utrzymanie wzorowej czystości jest ponad moje siły.

Na koniec zsumuję liczbę godzin robię rachunek sumienia na bieżąco :lol:

Zacznijmy

Regiment

Nie używam odsmalaczy, odrdzewiaczy, oraz piany aktywnej. Nie chcę wchodzić w dysputy jak jest lepiej. Powód: Moje auto nigdy nie zarośnie aż tak+ ewolucja komercji to nie dla mnie+nie chcę wypuszczać aż tyle chemii na moim podjeździe+nie myję cudzych aut ;)

Mycie

Szampon Sleek Bubbly SG

Rękawica Nigrin do kół

Rękawica Flexipads Merino

Glinka Valetpro pomarańcz - ładnie nazywa się ta dekontaminacja dla mnie poprostu etap mycia.

Szyby

CGP AG

Carpro ceriglass kit

4nano Premium Vision

Koło

SG RD

Cleaner Mothers

FK 1000

Megs Ndurance

LSP

Bouncers vanilla sky aromat identyczny z naturalnym :o

Wnętrze

Skóra AG Leather Cleaner + cream

Na tekstylia nie mam nic ale pomyślę nad tym

Tworzywa

AG interior shampoo + vinyl&rubber care

APC, gdzie trzeba

CarPro Perl, gdzie trzeba

Lakier

Zestaw na wypryski BMW baza plus bezbarwnik :D

długopis z włókna szklanego

żyletki Wilkinson

papiery 2500 plus 3000 na korku Flexi

Maszyna pożyczona K2 Pro - znowu, jak na jedno auto i projekt wakacyjny starczy mi

Pasty zestaw Koch chemie

Futro flexipads

zielona gąbka 3M

pady każdego koloru urban po dwa

Jeden miękki wafel do nakładania cleanera AG SRP

Wycieranie

3x Cobra szynszyl

10x 420gr dwustronne krótkie/długie włosie

jakieś gratisowe cienkie mikrofibry

Safety comes first

105_6203Kopiowanie_zps30a8021d.jpg

A później ogień!

Zacząłem od prania podsufitki, odkurzaczem piorącym który całkiem przypadkiem jest własnością mojego brata ;)

Na dole przed u góry po

105_6208Kopiowanie_zps684ef72a.jpg

105_6210Kopiowanie_zps55dc23f8.jpg

105_6238Kopiowanie_zpseeaaa390.jpg

Po

105_6255Kopiowanie_zps46cd2ef6.jpg

Woda z pierwszego tłoczenia

105_6204Kopiowanie_zps77eb84db.jpg

Teraz pora przyszła na zdjęcie kanapy

105_6215Kopiowanie_zpsf4b6aed1.jpg

105_6220Kopiowanie_zpsbcf104a2.jpg

Zużyty Snus...

105_6221Kopiowanie_zpsf58f9a4b.jpg

Herbatę komuś?

105_6225Kopiowanie_zps8420730e.jpg

To skądś wypadło

105_6234Kopiowanie_zps0b1dfb9e.jpg

105_6233Kopiowanie_zps67872cc2.jpg

Ale bez paniki nic z czym ten koleś by sobie nie poradził

105_6227Kopiowanie_zpsc5792c1b.jpg

Potem mycie

105_6228Kopiowanie_zps049fed5f.jpg

Potem próbka

105_6230Kopiowanie_zpsd94b7817.jpg

Godzinkę później mam względny porządek pod kanapą.

105_6231Kopiowanie_zps687093d5.jpg

Przed zamontowaniem wymyłem zakamarki

105_6285Kopiowanie_zps2f7f6c01.jpg

oraz nasmarowałem wszystkie stykowe krawędzie wewnętrzne kremem.

105_6288Kopiowanie_zps1e141113.jpg

A pod kanapę dwa squirty tego

105_6284Kopiowanie_zpscb9c228b.jpg

Stan wykładziny

105_6213Kopiowanie_zpsac53793a.jpg

Tak tak to jest grzyb. Coś musiało się wylać, a dziwne bo to nogi pasażera za kierowcą gdzie zazwyczaj nie siedzi nikt.

Po chwili namysłu przed praniem spryskałem to miejsce Pufasem. zdjęcia nie mam bo to w końcu chemia budowlana, a wolę mieć chlorową plamę odbarwienie ale czyste powietrze.

105_6237Kopiowanie_zpse0c1eb29.jpg

Poza kawą pszylepiło się

105_6246Kopiowanie_zps148c2cf6.jpg

Od razu wklejam zdjęcie po dla porównania. Nadal widać plamy tak już zostanie do następnego prania

105_6272Kopiowanie_zpsd72c2dc1.jpg

:kox:

105_6261Kopiowanie_zps2a9ef859.jpg

105_6269Kopiowanie_zps9ab040e9.jpg

Pedał zdemontowany

105_6264Kopiowanie_zps35207740.jpg

Wyczyszczony APC i gotowy na warstwę perla

105_6266Kopiowanie_zps7c1622d2.jpg

Pedał zamontowany

105_6279Kopiowanie_zps285955c3.jpg

50/50?

105_6259Kopiowanie_zpseab892ae.jpg

105_6267Kopiowanie_zps435f4fb7.jpg

W międzyczasie wpadają kurierzy z paczuszkami :)

105_6241Kopiowanie_zps0836db6c.jpg

To od shiningcarpl

Zaraz potem częścidobmw.pl - bo auto ma nie tylko wyglądać ale też należycie jeździć

105_6244Kopiowanie_zps8321ff64.jpg

105_6277Kopiowanie_zps582e68a5.jpg

Mechanicznie wymienione komplet odmy, uszczelka pod podstawę filtraolejowego, wahacze przód komplet, olej z filtrem, filtr paliwa, rolka napinacza paska klimy, przy okazji wyjęte altek i rozrusznik i zaprowadzone na przegląd i regenerację.

Ale w paczce były także wycieraczki przód SWF, tył bosz, Filtry Corteco kabinowe.

W międzyczasie musi człowiek coś zjeść, lubię piec piekę sam chleb to na szybko projekt pizza

105_6283Kopiowanie_zps07c6139b.jpg

Nie miałem właściwej mąki z odpowiedniej ilości i jakości glutenem nie mogłem wyrobić dobrze siatki glutenowej, mimo pracy maszyną oraz ręcznie... Ale była smaczna :P

To by było na tyle, pracowałem dwa dni i 15 godzin.

OK wnętrze mniej więcej ogarnięte, czas na felgi i nadkola

105_6298Kopiowanie_zps9dac7c5f.jpg

Koło przed

105_6308Kopiowanie_zps0381e9f9.jpg

Zazezpieczone - teraz tak sobie myślę że mogłem podziałać drutem na wiertarce i oczyścić centra felg i piast ale co tam, niedługo norweska zima i zmiana obuwia wtedy to zrobię

105_6309Kopiowanie_zpse150f440.jpg

105_6295Kopiowanie_zps493ef212.jpg

Prawie jak 50/50 :D

105_6301Kopiowanie_zpsd510395f.jpg

Gdzieś mi zniknęło foto przedniego nadkola po, ale mam tylne po

105_6302Kopiowanie_zpsc5e118c4.jpg

105_6306Kopiowanie_zps1c05a84d.jpg

105_6305Kopiowanie_zps607f0445.jpg

Przy prawym tylnym kole zastałą mnie noc, oraz brak osłonki odpowietrzenia:

105_6311Kopiowanie_zps2baa8655.jpg

Włóknina do rurek miedzianym plus SRP

105_6312Kopiowanie_zpsbd9105d9.jpg

I kapturek który ukradłęm z mojego E34

105_6314Kopiowanie_zps031e660f.jpg

Następnie pora na pióra wycieraczek i ich prowadnice

105_6292Kopiowanie_zps0650aec1.jpg

umyte

105_6293Kopiowanie_zps1ddf84dd.jpg

I po warstwie perla

105_6294Kopiowanie_zps0c52dc79.jpg

Na szybę najpierw glinka, potem ceriglass, potem woda i CGP, potem 4nano, niestety zdjęć w trakcie nie zrobiłem - zapomniałem

105_6290Kopiowanie_zps948e0be3.jpg

105_6291Kopiowanie_zpsdce9832c.jpg

Sobota zakończona - godzin 10

W kolejce czeka polerowanie drewna na konsoli środkowej i lakier! :ad:

Dzięki panowie.

Foto auta jak zacznę oględziny lakieru, a jest co robić bo pierwszy właściciel 10 lat temu, w dniu wyjazdu z salonu nałożył powłokę kwarcową, a później aż do teraz nie mył.

Ciasto

1 kg mąki mocnej, chlebowa może być, spróbuj znaleźć taką z zawartością białka pomiędzy 11 a 12 % [wszyst]ko zależy od jakości jednak]

600-700 g wody. Zależnie od tego jak będziesz wyrabiał i własnych preferencji.

4g drożdży suszonych lub 8 g świeżych.

8 gram!

Jeśli dodasz zbyt dużo to otrzymasz dużo gazowania, ale mało smaku, drożdże potrzebują czasu

20 g soli

5g cukru który możesz w ogóle pominąć

20 g oliwa z oliwek

Z wody i mąki z przepisu zabierasz po 50g i mieszasz razem ze szczyptą drożdży, mieszasz dokładnie i odstawiasz na noc. To jest Twój zaczyn, dna Twojego placka, poolish. Możesz na relaksie pominąć ten krok, ale ciasto będzie smaczniejsze.

następnego dnia zaczynasz od wymieszania ze sobą tylko mąki i wody do połączenia, i odstawiasz na pół godzinki.

Po tym czasie powinieneś zaobserwować jak mocne stało się ciasto, białka tworzące gluten wchłonęły wodę i masz z czym pracować w skrócie.

Dodajesz sól, Twój zaczyn, i cukier.

Wyrabianie to osobna bajka, jeśli masz maszynę, np Kenwood major albo KitchenAid to dobra Twoja ale i tak zajmie to ze 15-20 minut na średniej prędkości aby wykształcić siatkę glutenową.

Jeśli ręcznie, to metoda jest taka:

Następnie odstawiasz ciacho na godzinę, jeśli upalny dzień, to do lodówki.

Po godzinie musisz złożyć ciasto, wykładasz je na blat, i naciągasz koniec ciasta i zakładasz do jego środka, później to samo z przeciwległym brzegiem i to samo z dwoma pozostałymi. Tutaj gdy mowa o foldingu:

Ok odstawiasz na godzinę, po godzinie jest mniej więcej gotowe aby wydzielić z niego placki. Z takiego ciasta zrób może 5, 4, zależy jak będziesz ugniatał czy wałkiem czy ręcznie i jakiej wielkości ma być pizza.

Jeśli chodzi o sos to ja gotuję mój sos, używam pomidorów obranych całych z puszki i trochę koncentratu. Do tego sól, cukier, pieprz, czasami trochę chilli, oraz czosnek i liśc laurowy. Gotuję aż się zredukuje do momentu kiedy tworzy gęsty sos. Chłodzę

Ser to tylko mozarella !!!!!!!! Ewentualnie na to trochę parmezanu. Nie używaj żółtego sera, tłuszcz się niesmacznie rozlewa po placku. Do tego ma tylko 18% tłustego. Wystarczy parę plastrów na placek, może z 8

Dodatki to im mniej tym lepiej, papryka, boczek, może jakaś pikantna kiełbaska, cebula i pieczary.

Pieczesz na kamieniu w maks temp do jakiej dasz radę rozgrzać swój piekarnik. Może z 6-8 minut?

Powodzenia :good:

Post pod postem bo poprzedni to OT :kox:

Zacząłem od totalnego oklejenia auta może trochę nawet przedobrzyłem ale co tam, better safe than sorry.

Do robienia zdjęć to jestem dupa wołowa, szału nie ma.

Do sedna, znęcałem się nad dachem, oraz słupkami.

Oględziny

105_6336Kopiowanie_zps15347553.jpg

105_6337Kopiowanie_zps2c44c5a2.jpg

105_6338Kopiowanie_zps162fe9e9.jpg

105_6341Kopiowanie_zpsc9998c0c.jpg

105_6346Kopiowanie_zps9c0a2697.jpg

Później ogień biały urban i Koch schleiffschleiffachtung i co?

G*wno...Lęcę po chewbakkę.

Nie wiem co ten typ woził na dachu, ale tylna lotka, i tył dachu jak na pierwszych zdjęciach, tragedia.

3 przejazdy i zrobiło się nieco lepiej. Zdjęcie po ogarnę, przysięgam

Tutaj foto dachu po przetarciu zmywaczem oczywiście, gotowego

105_6372Kopiowanie_zpsb181697f.jpg

105_6373Kopiowanie_zps21a28acd.jpg

105_6374Kopiowanie_zps5cca683d.jpg

Oraz jedyne 50/50 które mi się udały, warga na tylnej klapie

105_6375Kopiowanie_zps593111a9.jpg

z sun gunem

105_6379Kopiowanie_zpsef554d9e.jpg

Dzisiaj walczę z lewym bokiem. :wallbash: A pasta schleifschleifbaby się kończy :ad:

Czas pracy na dach, prawa strona, klapa tył i zderzak tył = 21 godzin

Podoba mi sie podejscie do pracy i forma opisu, a i przepis na ciasto niczego sobie :)

21h za 2/3 auta - moze zmien narzedzia, bo cos wolno jednak idzie...

Moim zdaniem bardzo dobrze czasowo to wychodzi, zważywszy na fakt, że to lakier BMW oraz lakier nie jest w dobrym stanie 8-)

:ad:

mbieniek, właśnie w piątek i sobotę ogarniałem koledze takie czarne e39 wnętrze tylko, że w tekstylu-czarne również w środku. Wczoraj był etap zewnętrzny - od 10 do 22 :kox: - lakier tylko AG UDS - auto idzie na sprzedaż :D Masz moje ulubione felgi styling 32 :good: a najbardziej ulubione to alpiny :evil: Fajna robota i opis. Białogard City ?

Podoba mi sie podejscie do pracy i forma opisu, a i przepis na ciasto niczego sobie :)

21h za 2/3 auta - moze zmien narzedzia, bo cos wolno jednak idzie...

Moim zdaniem bardzo dobrze czasowo to wychodzi, zważywszy na fakt, że to lakier BMW oraz lakier nie jest w dobrym stanie 8-)

:ad:

No nie wiem, czy aż tak długo....

Wracając do autora - na ostatniej focie widać jak dużo zostało do wycięcia. Planujesz coś dalej z tym robić, czy zostawiasz z jakiegoś powodu? Na wcześniejszych jest lepiej - zgłodniałeś :) ? Jeśli kończy Ci się pasta, może sprobuj fg400 albo Megs 101? Takie wolne pomysły z mojej strony....

Panowie spokojnie każdy ma rację to dużo czasu i mało. Dzięki za miłe słowa.

Teraz rozumiem czemu nie da rady w rozsądnym czasie zrobić 99.9% korekty. Jakbym miał scigać każdą rysę to bym ochujał już w połowie :oops:

Przecież jestem na wakacjach mam komfort braku presji czasu, chociaż teściowa pociska żeby jutro było skończone :lol:

Z drugiej strony nie bardzo wiem co robię, taka prawda, to muszę często sprawdzać czy już jest do podkładu zdarte czy jeszcze nie?? :D

No i poza tym to ogarnąłem lampy, lusterka, zaślepkę haka, a każdy z tych elementów ma na sobie 10 lat rys :dontknow:

Jak wpadłem finalizować akt zakupu, to stoimy z właścicielem i on do mnie wypala:

"No może nie dbałem o lakier i wygląd tak jak można by było" ... :?

MarcinM, złudzenie. To koliste co tam widać to chaos po ostrej paście. Darłem nią przy zamkniętej szybie żeby mi nie naleciało [blokuje dostęp klamka], dopiero drugi etap przy otwartej, zrobię fotę gotowej wary. A pastę to już dawno musiałem jechać i kupić 250- tkę :)

Frycu, dziękówa. Białogard, zgadza się.

Styling 32 me gustan. Uberzajebiste, jeszcze udało mi się trafić tanio, z nowym ogumieniem, ale całe upaćkane jakąś czarną smołą.

Myślałem czy ugiąć się pod presją bmw5er.pl i koniecznie obniżyć[piszę że auto do wożenia komfortowo córki a odpowiedź : GWINT zakładaj!!], nałożyć plak na kokpit, do środka 4 wunderbaumy i udawać że ładnie pachnie, ale NIE. To BMW pozostanie seria.

Na marginesie, chyba ich lekko zdenerwowało że co drugie zdanie pisało że moje części kupuję w częścidobmw.pl LOL :lol:

No jasna sprawa :)

Z drugiej strony - masz auto niemieckie, to musi wygladac jak kazde inne z jedynie slusznej opcji panujacej w PL, czyli gwint i szersze opony z tylu, najlepiej 19 albo 20 'zoll' jak to sie powszechnie mowi.

Nie daj sie - auto jest twoje i dla ciebie, wiec balony 16 i smigaj po torowiskach az im kola odpadna z zazdrosci :)

Frycu, m54b22

Marcin, no jasne, gleba i gjerman stajl tylko nieco biednie bo w przekroju to tuning generalnie drogie hobby, ale co to ma za znaczenie?

A jak się dzwoni do foty czy intercars, to Lemfordera na półkach od dwóch lat nie ma, wszyscy chińszczyznę kupują :mrgreen:

OK, ognia ciąg dalszy.

Po czterech dniach i 44 godzinach wczoraj położyłem wosk, ale zacznijmy od początku

Filtry kabinowe 3M, wykonanie straszne, totalnie kiepskie filtry, obudowa nie pasuje i ogólnie słabe, wymieniłem na Corteco, od razu mi lepiej

105_6315Kopiowanie_zpsec9413b8.jpg

Nadszedł czas ogarniać maskę i błotniki

105_6383Kopiowanie_zps120273e5.jpg

105_6380Kopiowanie_zps9ea3e4d8.jpg

105_6382Kopiowanie_zps664db99b.jpg

A co do oklejania całej szyby to...Wsiadam do auta i...

cantseeshitcaptain_zps9569ca77.jpg

Obudowa lustra

105_6394Kopiowanie_zpsc8605380.jpg

Bałem się mocniej ciąć na plastiku bo na zderzaku udało mi się ładnie zaciągnąć lakier :wallbash:

105_6401Kopiowanie_zps7526e2de.jpg

No i w końcu wytoczyłem grubą do mycia

105_6411Kopiowanie_zps3f6d4003.jpg

105_6412Kopiowanie_zps33545c46.jpg

Gritguard? Nie, dziękuję

Więc radośnie osuszyłem auto i skoczyłęm na obiad i kawę, wracam, nie do wiary

105_6417Kopiowanie_zps42cf09c0.jpg

Ale też maska po, przed cleanerem i woskiem

105_6409Kopiowanie_zps16cc54c6.jpg

A co to za cleaner, pachnie zajebiście, ma jasny zielony kolor [seledyn?] i ch*ja robi??

105_6413Kopiowanie_zpsea52dde4.jpg

A na koniec, na deser, pierwsza warstwa tego

105_6418Kopiowanie_zps14a65065.jpg

Sesja później jak ogarnę jeszcze szyby na wszystkie pójdzie 4nano, narazie jest tylko na czołowej, no i szykuje się mały wyjazd w plener.

Narazie gruba leżakuje w garażu, jutro się wypoci i nałoże drugą warstwę woska :ad:

Zanim jutro będą woskowanie i poprawki, chciałem jeszcze dodać coś od siebie.

Trochę mnie razi jak ktoś korektę lakieru przeprowadza w brudnych ciuchach albo dżinach... takiego maybacha widziałem np relację kiedyś, nie będę sie czepiał bo mi to wisi ale... da się tak pracować aby ani razu nigdy się nie oprzeć o lakier, np robiąc dach? I tym twardym guzikiem narobić szkód?

Dlatego mój strój roboczy

105_6421Kopiowanie_zps130e0ec1.jpg

Dodatkowo guzik zakleiłem na czas pracy taśmą [ta ja wiem mam pie**olca]

105_6422Kopiowanie_zps4dd90543.jpg

To także robiłęm zanim zacząłem korekcję, bez tylnej klapy, bo jest całkowicie przerdzewiała i pierwsza myśl była aby w ogóle jej nie tykać. Jest na niej średnio po 270-280 mikro. Dodatkowo ten co naprawiał i malował zrobiłdelikatny overspray po lewej nad tylną lampą stąd tam grubiej niż fabryka.

105_6424Kopiowanie_zps37be4774.jpg

105_6425Kopiowanie_zpsff6db82b.jpg

105_6427Kopiowanie_zps87847dfa.jpg

Miłego wieczora i emocji podczas finału!

Super wyszlo,ale powiedz szczerze,wyszly Ci jakies holsy? jesli tak,to czym je usunales?Bo ja wlasnie zabralem sie za korekte swojej x3 zolty flexipad+ megs UC a na wykonczenie pomaranczowy flexi + koch Antihologram.Wlasnie wyszly mi holsy,probuje je usuwac megsem uc+ tricolorem.Masz jakis lepszy sposob?

Arek po co miałbym kłamać? Będzie też post ze zdjęciami bubu jakie zrobiłem bo parę zrobiłem, ale co do holosów to na dachu nie mam nic. Za to maska różni się odcieniem i na niej zostały razem z jakimiś mikrorysami :x

Jeśłi natomiast chodzi o UC, to raczej nie będzie korekta. Kup futro, taka moja rada. Dobrze tnie Koch ten mocnościerny. 3M jak dla mnie beznadzieja. Reszty nie znam.

Kiedyś próbowałem żółtego Urbana z UC i na mocnym docisku dostawił holosy, ale drugi przejazd lekko i nic nie zostało. Ale wyciąć to nie wyciął nawet swirli.

Dach, akurat tak słońce miałem. Mazy woskowe. Cały dach wyszedł OK.

DSCN1199Kopiowanie_zps62bc95fd.jpg

Ale to jest maska :thumbdown:

DSCN1211Kopiowanie_zpsa5b57bd1.jpg

DSCN1207Kopiowanie_zps1279e273.jpg

DSCN1203Kopiowanie_zpsd025e407.jpg

DSCN1202Kopiowanie_zpse6e5b1e0.jpg

DSCN1208Kopiowanie_zpsee035b48.jpg

;)

DSCN1209Kopiowanie_zps4d553db8.jpg

DSCN1210Kopiowanie_zps93faaf93.jpg

A to muszę panikować i usuwać je od razu nie śpiąc po nocach bo tak się tu przyjęło??

Kolego bez żartów, nie spinaj się :) A z myślenia to forum Cię nie zwalnia. Zamiast pisać to samo w każdym temacie poprostu eksperymentuj samemu. Na finiszingu prawdopodobnie możesz jeździć po masce do upadłego. Nie wiem nie próbowałem.

Usunę jak będę miał chwilę czasu, narazie śpię spokojnie. :)

:-]

Już raz to pisałem gdzie indziej: nasze samochody na standardy zachodnie to stare rzęchy, dodatkowo w kategorii ani stare wystarczająco na status oldtime'a, ani wystarczająco młode aby być modnym. Taki 8-14 letni horrorek. Ni w te ni we fte

Co innego jeśli masz przed sobą ręcznie robiony przedmiot, np drogi japoński nóż albo ręcznie robiony zegarek.

Wiesz że każdy inny egzemplarz jest minimalnie różny, jak spartolisz polerowanie, wtedy jest problem. Czym jest problem na lakierze starego auta?

No ale dość filozofowania

UP!

Coś tam robiłem, między innymi wcześniej polerowanie przednich lamp, robiłem to dwa razy, wcześniej samym padem wełnianych i PlastXem, tym razem również papierami

DSCN1163Kopiowanie_zps5486cd8f.jpg

Papier 800

DSCN1164Kopiowanie_zps9c70f635.jpg

Papier 1200

DSCN1165Kopiowanie_zps16d57956.jpg

No i polerowanie wełniakiem i PlastXem. Obecnie zrobiłbym to inaczej ale wygląda OK

DSCN1167Kopiowanie_zpsb1e0e7cf.jpg

Następnie, przy okazji zmiany i lakieracji zderzaka przedniego, renowacja plastikowych elementów

DSCN1361Kopiowanie_zpsb671d504.jpg

DSCN1362Kopiowanie_zps86f163c3.jpg

Naprawdę 12 letni syf

DSCN1363Kopiowanie_zpsbd7f35d5.jpg

Wymyte SGRD, wysuszone potem zakonserwowane nierozcieńczonym perlem:

DSCN1364Kopiowanie_zps8b67e7c4.jpg

DSCN1366Kopiowanie_zpsc76ef8f5.jpg

Ogarnąłem też delikatnie czujniki

DSCN1372Kopiowanie_zps95fd5d29.jpg

No i tablicy rejestracyjnej. Mogłem za niewielką opłatą zmienić tabsy na nowe, plastikowe, ale to akurat kawałek historii auta. Niech zostanie

DSCN1343Kopiowanie_zps3c4e84e9.jpg

DSCN1342Kopiowanie_zps962615bc.jpg

DSCN1344Kopiowanie_zps14a7da7e.jpg

Stare naklejki, dociąłem się również do te najpierwszej

DSCN1349Kopiowanie_zpsff7a70c0.jpg

Trochę młotkowania mycia i woskowania i voila

DSCN1373Kopiowanie_zps9d489bd3.jpg

DSCN1375Kopiowanie_zps1090c8a8.jpg

DSCN1374Kopiowanie_zps31680a7e.jpg

A tu patent a la Adam Słodowy-Curie :D

Po prof zespawaniu chciałem się upewnić, że to mocowanie halogenu nie pęknie. Dorobiłem zatem kawałek mocowania ze stali z płaskownika

DSCN1367Kopiowanie_zps57822414.jpg

DSCN1369Kopiowanie_zpse34621a1.jpg

Ten wkręt mnie razi ale nie mogłem za chiny znaleźć odpowiedniej śruby.

Po drugiej stronie boczne mocowanie ramki halogenu nie było pewne, trzymało, ale to lepiszcze jakby odstawało? Wyciąłem zatem trochę tego lepiszcza z poprzedniego zderzaka i stopiłem razem. Nie wygląda apetycznie ale oderwać nie dałem rady :kox:

DSCN1370Kopiowanie_zps4b1a960a.jpg

PEWNIE że chciałbym wszystko kupować nowe i ładne ale bez przesady przecież to 12 letni trup [przynajmniej nie pomarańczowy :D ]

Acha, wracając do wnętrza, deska i kierownica po wymyciu AG interior shampoo i kondytionerze AG Vinyl&rubber

Deska wygląda bombowo, kierownica do poprawki perlem

DSCN1177Kopiowanie_zps8a0632d1.jpg

DSCN1179Kopiowanie_zps8a5972e8.jpg

Następny UP jak zrobię zdjęcia jak duże defekty lakieru wyglądają po

Dzięki piteks, widziałeś auto?

Frycu, tak, jeszcze do końca miesiąca urlaub.

Więc powoli działałem z pierdołami

105_6428Kopiowanie_zps170e7f96.jpg

Steel wool 0000 z ebaya za 1.98GBP

105_6430Kopiowanie_zpsef550c41.jpg

I trochę tego

105_6431Kopiowanie_zps36457eed.jpg

następnie tego

105_6432Kopiowanie_zpsecc357cb.jpg

105_6434Kopiowanie_zps7930cec5.jpg

To co mnie raziło od samego kupna auta

105_6438Kopiowanie_zpse73c9f48.jpg

Poza zwłokami było tam także troszkę kurzu

105_6441Kopiowanie_zps06e50640.jpg

Zmyte i plastik zabezpieczony Perlem

105_6443Kopiowanie_zps82e8a630.jpg

Starałem się także uchwycić na zdjęciu mgiełkę z 4nano premium vision, które to nałożyłem na wszystkie szyby i lustra

105_6444Kopiowanie_zpsd706bc9e.jpg

105_6445Kopiowanie_zps21df11bb.jpg

105_6446Kopiowanie_zps6778cdb7.jpg

Zająłem się także spodami drzwi i lampkami

105_6447Kopiowanie_zpsacaa5ac0.jpg

105_6448Kopiowanie_zpsb972a859.jpg

Elbow grease :kox:

105_6458Kopiowanie_zps659fa129.jpg

A to zdjęcia największych defektów przed, typ chyba nie trafiał pistoletem we wlot :kox:

DSCN1128Kopiowanie_zps0ee029e2.jpg

DSCN1134Kopiowanie_zps897ad4b8.jpg

Przycierka na właściwie całym boku

DSCN1138Kopiowanie_zps1ef73e76.jpg

Kiepskie zdjęcie ale te głębokie rysy widać

DSCN1137Kopiowanie_zpsb0ff0615.jpg

A no i po powrocie z gór umyłem auto, a maskę wypolerowałem jeszcze raz. Rysy są pod lakierem :dontknow:

Przednia felga

DSCN1353Kopiowanie_zpsb39f0255.jpg

DSCN1354Kopiowanie_zps24db06b3.jpg

Nic takiego

DSCN1355Kopiowanie_zps05c14e7f.jpg

Szampon ciepła woda, tak się zaczyna nasza przygoda :mrgreen:

Zgodnie z tym co on mówi tutaj

Do prawidłowo utrzymanego koła wystarczy szampon i rękawica

DSCN1356Kopiowanie_zpsf944271d.jpg

DSCN1357Kopiowanie_zpsd889ca07.jpg

Wełniak łatwo łąpie owady

DSCN1358Kopiowanie_zpsc84e2e6c.jpg