Jump to content

Zabezpiecznie lakieru w trudnodostępnych miejscach

19Urban94

Recommended Posts

Witam...

Ostatnio myśląc nad zabezpieczeniem auta, a dokładniej lakieru dopadła mnie myśl, aby zdjąć tylne lampy z samochodu i umyć pod nimi lakier, wyglinkować, odżywić i nawoskować 2 lub 3 warstwami Collinite 476s... Co wy na to.? :-]

Przecież teoretycznie powinien dłużej wytrzymać niż lakier np. na masce, gdyż tam nie dochodzi woda, no i co za tym idzie brud, sól. błoto...

Co wy powiecie na ten temat.? :idea:

no to ja jestem innego zdania. nawet jak przeanalizujesz źródłosłów "detailingu" to będzie jasne po co i dlaczego. ale doskonale rozumiem, że nie każdy musi dążyć do detailingowego poziomu dbania o auto i każdego satysfakcjonuje co innego.

ja pewnie będę robił auta póki nie przetrawie jednego projektu pełnej restauracji auta, z podwoziem, silnikiem, wyjęciem częsci bebechów itd. a znając siebie pewnie po takiej akcji oleję temat. ;) ale sorry za OT.

• Administrator

Zapewne gdybym miał jakiegoś oldtimera na weekendowe przejażdzki,to też bym go rozebrał do ostatniej śrubki i bawił się z każdą śrubką,ale napewno nie auto którym jeżdze na codzień ;) EOT ;)

Chciałem zabezpieczyć i wyczyścić miejsca takie jak:

- lakier pod lampami

- lakier na podszybiu,

Na jednym forum o megane, było że właśnie w tych miejscach ten samochód dobiera korozja... :wallbash:

19Urban94, moja siostrzyczka ma megankę i zazwyczaj ja ją myję, zawsze jeśli pociągnę myjką wkoło tylnych świateł to z pod nich wypływają jakieś syfy (piach , kurz a nawet drobne liście się tam mieszczą ), chyba ten model naprawdę tak ma

w tych miejscach ten samochód dobiera korozja...

Może się mylę, ale żaden wosk nie tworzy ochrony antykorozyjnej :/

Natomiast jeśli:

kurz a nawet drobne liście się tam mieszczą

to faktycznie warto te miejsca, raz na jakiś czas, oczyścić. Woskowanie nie zapobiegnie

gromadzeniu się syfu :cry:

żaden wosk nie tworzy ochrony antykorozyjnej

bezpośrednio to nie ale w sumie jeśli lakier w tym miejscu będzie czysty i nawoskowany to woda z syfem będzie utrzymywana z dala od karoserii więc i "pryszcze" tak szybko się nie zrobią