Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie wiem czy to dobry dział, ale może ktoś wyjaśni łopatologicznie : przy wielu produktach podkreślany w opisie składu jest brak silikonu (nie zawiera silikonu itp)

Powiedzcie Koledzy o co chodzi właściwie ? czemu silikon jest be ?

Swego czasu smarowałem uszczelki na przykład, wyjątkowo tanim (z apteki) płynem SILOL . Uszczelki są ok, nie przymarzały itd. Czasem opony przed składowaniem np letnie na zimę też tym potraktowałem - nie widzę negatywnych skutków. No jedna widoczna wada - bardzo mocno się błyszczy, ale czasem jest to efekt pożądany.

No i inna wada - gdy niechcący dostał się na lakier, trudno było usunąć.

Jakie inne ?

Posted

Wydaje mi się, ze to z racji iż silikon ma odczyn kwaśny i jest w stanie weżżreć się w lakier - co już zauwazyles.

Tym samym moze być idealnym starterem korozji w Twoim samochodzie.

Do pielegnacji lakieru, metali powinno się w sumie używać środków o odczynie obojętnym :idea:

Posted

SJake, nie przesadzasz aby z właściwościami żrącymi sylikonu?? jakoś w to nie wierzę, przecież wiele kosmetyków samochodowych do pielęgnacji lakieru je zawiera

Posted
SJake, nie przesadzasz aby z właściwościami żrącymi sylikonu?? jakoś w to nie wierzę, przecież wiele kosmetyków samochodowych do pielęgnacji lakieru je zawiera

dokładnie ... kwas to na pewno nie jest i lakieru nie zniszczy,ale jest go za to bardzo ciężko usunąć ... dlatego przy aplikacji czegokolwiek nie do lakieru a mającego silikon trzeba uważać na lakier ...

Posted

Tym bardziej ,że często się go używa w silnikach na gołe aluminium które jest dużo bardziej czułe niż plastik,guma czy lakier.

Temat mi się podoba bo sam miałem taki założyć. Jedni z dumą podkreślają ,że nie zawiera silikonu, inni z taką samą dumą piszą ,że zawiera. Zawsze się zastanawiałem czemu jest bee zwłaszcza ,że ze względu na swoje właściwości świetnie chroni przed np. wysoką temperaturą.

I zawsze mnie zastanawiało czemu gąbki bez silikonu są lepsze? Bardziej miękkie i naturalnie elastyczne?

Posted

Jakieś 10 lat temu miałem preparat do kokpitu z silikonem. Był to zdecydowanie najlepszy preparat jaki do tej pory używałem! Niestety teraz z dumą producenci reklamują, że ich preparaty nie zawierają silikonu! :(:o

Posted

Myślę, że w użyciu konsumenckim jak np. kosmetyki do wnętrza nie stosuje się już silikonu, bo jest to związek mocno podrażniający, reagujący z innymi materiałami (mam na myśli postać sprayu) Ja używam sporo i cały czas silikonu w firmie. Spraye ambersila Formula 6. Smarujemy nim formy wtryskowe i rozdmuchowe, co zapobiega przywieraniu gorącego polietylenu do metalu (aluminium, stal narzędziowa ulepszana, chromowana technicznie itp.) Ogólnie właściwości w zastosowaniu przemysłowym są b.duże i w moim przypadku jest niezastąpiony. A dla ludzi-krótko mówiąc-trutka. Dlatego jedni się chwalą, że zawiera a inni, że nie. ;)

Posted

To i ja dorzucę swoje trzy grosze ponieważ silikonami (akurat do zastosowań kosmetycznych ale do chemii samochodowej czasem też) zajmuję się zawodowo. Czyste oleje silikonowe są w zasadzie chemicznie bierne i nie są produktami niebezpiecznymi jak niektórzy piszą. Dopiero ich pochodne mogą być np. drażniące ale i tak - w porównaniu do wielu innych powszechnie używanych środków chemicznych - są stosunkowo łagodne.

Dlaczego teraz niektórzy producenci z dumą podkreślają, że nie używają silikonów?? Moim zdaniem - co chcę bardzo mocno podkreślić - wynika to z mody na ekologię. Silikony są słabo biodegradowalne i być może nie pasują do koncepcji produktów super bezpiecznych dla środowiska.

Posted

Więc wygląda na to, że nie ma jakichś przeciwwskazań i chyba nie ma się czego obawiać, tak mi się zdawało. Co do ewentualnej szkodliwości dla ludzi -może to zależy od konkretnych związków (pisaliście że w przemyśle stosowane są szkodliwe dla ludzi), ale te powszechnie dostępne nie , a ten już na pewno nie, bo właśnie na skórę jest stosowany SILOL:

http://ai24.pl/apteka/Skora/SILOL_350f_ ... 89/p23935/

Odnalazłem swoją starą buteleczkę, i zastosowałem na uszczelki, cześć plastików , trzeba uważać żeby nie wjechać na lakier, chyba że planujemy zaraz czyszczenie i wosk, ale poza tym b dobry efekt, przed mrozem zabezpiecza to wiem sprzed lat, zobaczymy w tym tyg bo ma być mrozik trochę. A taka butelka na chyba ze 100 zim wystarczy - b. gęsty i wydajny jest.

Jakby ktoś zechciał też wypróbować to niech się podzieli później spostrzeżeniami.

Nałożony i pozostawiony daje mocno błyszczący efekt. Po przeschnięciu przetarty - ciut mniej błyszczący, ale generalnie - błysk .

[ Dodano: 11 Styczeń 2010, 12:49 ]

...Moim zdaniem - co chcę bardzo mocno podkreślić - wynika to z mody na ekologię. Silikony są słabo biodegradowalne i być może nie pasują do koncepcji produktów super bezpiecznych dla środowiska.

To bardzo możliwe, z każdym dniem coraz bardziej mnie ta moda wkurza.

Posted

Ten brak silikonu jest tez zdaje sie uklonem w strone lakiernikow, chociaz nie ogarniam czemu skoro polerke wykonuje sie po a nie pzed lakierowaniem wiec problem z odluszczeniem po zastosowaniu srodka odpada.

A co do ekologii to lepiej sie nie wypowiadac, przykladow ze jest to wciskanie ludziom kitu jest mnostwo. Od hybryd z ich watpliwa oszczednoscia i problemem utylizacji ich akumulatorow, przez zarowki energooszczedne, ktore jak sie okazuje tylko pozornie ograniczaja zuzycie pradu, a ich zawartosc wrzucona do kanalizacji moze zatruc pol miasta po koniecznosc placenia za kazda reklamowke w markecie. :wallbash:

Posted
chociaz nie ogarniam czemu skoro polerke wykonuje sie po a nie pzed lakierowaniem

A jak niby chcesz zrobić polerkę przed lakierowaniem ? Co chcesz polerować ? Blachę ?

Gdyby tak było to aby zrobić polerkę to trzeba by zdzierać lakier, a chyba tak nie jest.

Posted
Ten brak silikonu jest tez zdaje sie uklonem w strone lakiernikow, chociaz nie ogarniam czemu skoro polerke wykonuje sie po a nie pzed lakierowaniem wiec problem z odluszczeniem po zastosowaniu srodka odpada.

A co do ekologii to lepiej sie nie wypowiadac, przykladow ze jest to wciskanie ludziom kitu jest mnostwo. Od hybryd z ich watpliwa oszczednoscia i problemem utylizacji ich akumulatorow, przez zarowki energooszczedne, ktore jak sie okazuje tylko pozornie ograniczaja zuzycie pradu, a ich zawartosc wrzucona do kanalizacji moze zatruc pol miasta po koniecznosc placenia za kazda reklamowke w markecie. :wallbash:

Nie zapominaj o prawnym zakazie mycia własnego auta poza myjniami, czy ekologicznych lakierach które byle piórko rysuje..

Mi kiedyś w lakierni mówili faktycznie, że tam gdzie prysnął silikon to lakier może się gorzej trzymać, ale bez przesady, na pewno można sobie z tym poradzić, tylko że pracy więcej przypuszczalnie, jakieś rozpuszczalniki, ścierne środki itd, kto jak kto, ale lakiernik chyba wie jak sobie z tym radzić.

Posted

Nie no i tak przed lakierowaniem sie przeciera zmywaczem do silikonu, ale jakies to tam ma zastosowanie ;) A o ekologii to by wolny temat mozna zalozyc ale po co sie denerwowac :P

[ Dodano: 11 Styczeń 2010, 19:05 ]

chociaz nie ogarniam czemu skoro polerke wykonuje sie po a nie pzed lakierowaniem

A jak niby chcesz zrobić polerkę przed lakierowaniem ? Co chcesz polerować ? Blachę ?

Gdyby tak było to aby zrobić polerkę to trzeba by zdzierać lakier, a chyba tak nie jest.

Rzecz w tym ze nie chce i absolutnie nie mialem tego na mysli, proszę przeczytaj całą moja wypowiedź :mrgreen: Napisalem jedynie, ze informacje o braku silikonu sa kierowane do lakiernikow, ale nie do konca wiem dlaczego, moze chodzi tylko o to polerowanie PO lakierowaniu, moze tez dotyczy przygotowania powierzchni. I gdyby zawsze sie lakierowalo na gołą blachę jak należy to byłoby super, nieraz do blachy od lakieru brakuje ladnych pare mm ;P

Posted
informacje o braku silikonu sa kierowane do lakiernikow, ale nie do konca wiem dlaczego

Z tego co się orientuję to dlatego, że silikony mogą być trudne/upierdliwe do usunięcia i rzeczywiście mogą wpływać na trwałość powłoki lakierniczej (zwłaszcza jak lakieruje się powierzchnię "zanieczyszczoną" silikonem). Stąd w zakładach lakierniczych preferowane są środki bez silikonów.

• 2 months later...
Posted
rzeciez jest takie cos jak zmywacz silikonu...

ale po co sobie niepotrzebną robotę robić? lepiej użyć czegoś bez silikonu;p

Posted
rzeciez jest takie cos jak zmywacz silikonu...

ale po co sobie niepotrzebną robotę robić? lepiej użyć czegoś bez silikonu;p

ale to byla raczej odpowiedz na to zee silikon ciezko usunac albo ze jest nieusuwalny..