Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dwa najlepsze, najdroższe woski na świecie! Sztandarowe produkty firm Swissvax i Zymol: Swissvax Divine i Zymöl Royale.

Opisy producentów:

Swissvax Divine

Wosk zawierający ponad 60% karnauba

Swissvax Divine jest najbardziej ekskluzywnym woskiem samochodowym na świecie - specjalnie sformułowany i mieszany dla indywidualnych potrzeb samochodu i jego lakieru. Każdego roku Swissvax przygotowuje specjalną mieszankę dla ograniczonej liczby entuzjastów, używając do tego ponad 60%! wosku karnauba pierwszej klasy!

Karnauba - jest naturalnym woskiem roślinnym pozyskiwanym z liści kopernicji, palmy copernicia cerifera, rosnącej w Brazylii. Wydziela się w postaci drobnych łusek z liści palmowych. Ma barwę od jasnozielonawej do brudnoszarej, a po oczyszczeniu żółtawą lub białą. Wosk jest zbierany i dzielony na kategorie, w przypadku wosku Divine drobne łuski są najbardziej przejrzyste i najrzadsze.

Divine jest najtwardszym i najbardziej naturalnym ze znanych obecnie wosków na świecie a jego wysoka zawartość procentowa karnauba sprawia niesamowity połysk. Zwykłe płynne woski zawierają w sobie od 3-5% karnauba gdzie Divine ma w sobie aż 60%!!!

Każda osobna formuła została indywidualnie opracowana i ręcznie mieszana! do zestawu dołączana jest srebrna tabliczka z wygrawerowanymi szczegółami samochodu i nazwą właściciela.

Cena: 9248 zł

Pojemność: 2x200 ml

http://www.swissvax.pl/index.php?id=18&tx_produkty_pi1[prod]=20

Zymöl Royale

Zymöl Royale oryginalnie został stworzony specjalnie pod katem ochrony i upiększania lakieru dla Bugatti Royal –niezwykle rzadkiego i ultraluksusowego auta z końca lat 20-tych ubiegłego stulecia (zbudowanych zostało tylko pół tuzina tych aut). Szczegółowo wykonana i wyjątkowo opracowana formuła tego wosku dziś uważana jest za dzieło sztuki i niepodważalnie najlepszy wosk na świecie. Zawiera 70% cennej białej Carnauby i jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów i kolorów lakieru.Wosk Zymöl Royale jest dożywotnio uzupełniany.Woski Zymöl są enzymami, które dopiero w styczności z powietrzem na powierzchni lakieru zamieniają się w pełnowartościowy wosk.

Cena: 40800zł

http://www.sklep.car-spa.pl/pl/product/ ... -wosk.html

Mam parę pytań do Przedstawicieli firm Swissvax i Zymol w Polsce. Jak wygląda zakup takiego wosku? Jest on robiony pod konkretne zamówienie? Pod konkretną markę samochodu/model/lakier/kolor? Ile się czeka na taki wosk. Jak w praktyce wygląda deklaracja cyt. ,,Wosk Zymöl Royale jest dożywotnio uzupełniany"...a co jeśli zmienię samochód? I będzie to inna marka/model/lakier/kolor? Czy pracowaliście na tych woskach? Wasze opinie, odczucia, może jakieś zdjęcia prac? Czy mieliście zamówienia/sprzedaliście już wosk w Polsce? Co tak naprawdę wyróżnia te woski od innych wosków Waszych firm?

Myślę, że wielu użytkowników forum, w tym mnie zainteresuje ten temat. Dla wielu osób woski te są nieosiągalne, pozostają w sferze marzeń...fajnie byłoby poczytać coś więcej na ich temat! :) A może ktoś z użytkowników forum miał z tymi woskami do czynienia ;)

Posted

Może wykarzę się dużą niewiedzą ale jeśli jakość wosku mierzymy ilością carnauby w nim zawartej to swissvax crystal rock zawiera jej 76%.

Posted

Cristal Rock powstał pod okiem mistrza Daltona. To w zamierzeniu wosk "dla ludu" I choć ma owe 76% to cena jest zdecydowanie niższa od wymienionych. Generalnie wszystkie z zaw pow 40% to najwyższa klasa światowa, Natomiast cena w dużej mierze zależy od firmy, prestiżu, tradycji etc vide, ROYALE.. Chociaż jakby nie liczyć - jedna aplikacja max 30g. 2x w roku , puszka starczaja na 4 lata (jak nie wyschnie) Dożywotnio czyli przeciętnie może 20 lat. To wychodzi ponad 8 tyś za puszkę. Super interes dla Zymola Tylko ile takich wosków się sprzedaje? Myślę, że niewiele.

Posted
Może wykarzę się dużą niewiedzą ale jeśli jakość wosku mierzymy ilością carnauby w nim zawartej to swissvax crystal rock zawiera jej 76%.

Nie tylko sama zawartośc carnauby ma znaczenie, ale jej jakość, czystość, odmiana (biała, żólta), czy jest to mieszanka carnub, inne dodatki jak wosk pszczeli, olejki, żywice itp.

Posted

A co jezeli ktos jeszcze nawoskuje samochod zonie, juz mu nie uzupelnia? I tak swoja droga; mozliwosc posiadania czegos czego nie maja inni - bezcenne, nawet jezeli tyczy sie to wosku ;)

Posted

najlepsze to to,jakbym kupił taki wosk i woskował nim samochód wart 1/10 ceny tego wosku :-]

Posted
A co jezeli ktos jeszcze nawoskuje samochod zonie, juz mu nie uzupelnia?

Myślę, że ,,dożywotnie uzupełnianie" i inne kwestkie wyjaśnią przedstawiciele firm ;)

Posted
Myślę, że ,,dożywotnie uzupełnianie"

To nie jest takie piękne na jakie wygląda. Uzupełnienie także w pewien sposób "kosztuje" i z tego co mi wiadomo (może się mylę, ale w wielu źródłach takie informacje przeczytałem), że nie można tego robić np. co tydzień tylko są limity roczne i to bardzo małe.

Posted
To nie jest takie piękne na jakie wygląda. Uzupełnienie także w pewien sposób "kosztuje" i z tego co mi wiadomo (może się mylę, ale w wielu źródłach takie informacje przeczytałem), że nie można tego robić np. co tydzień tylko są limity roczne i to bardzo małe.

Łukasz domyślam się ;) i dlatego m.in. założyłem ten temat, bo uważam za ciekawe kwestie poruszone przeze mnie w pierwszym poście :)

Posted
Nie tylko sama zawartośc carnauby ma znaczenie, ale jej jakość, czystość, odmiana (biała, żólta)

Biała carnauba to - z tego co się orientuję - po prostu chemicznie oczyszczona żółta. W naturze występuje tylko żółta, różne są tylko poziomy "żółtości". :D Najwyższa jakość to żółta #1 ... cokolwiek to dokładnie znaczy.

Posted

Carnauba – także karnauba, (łac. Cera Carnauba) jest naturalnym woskiem roślinnym pozyskiwanym z liści kopernicji, palmy Copernicia cerifera, rosnącej w Brazylii.

Wydziela się w postaci drobnych łusek z liści palmowych. Ma barwę od jasnozielonawej do brudnoszarej, a po oczyszczeniu żółtawą lub białą. Topi się w temperaturze od 80 do 85°C. Ma ciężar właściwy 0,990-0,999. Jest najtwardszym ze znanych obecnie wosków naturalnych. Używany jest do utwardzania wosku pszczelego, a także do produkcji "złotych misiów" Haribo. Rozpuszcza się w benzenie, benzynie oraz wrzącym eterze i alkoholu.

250pxcarnaubawax.jpg

Źródło: Wikipedia.

Posted

MetalMagnes, nie bawmy się w cytowanie Wikipedii. :) Zwróć proszę uwagę, że ja napisałem, że biała carnauba to oczyszczona żółta. Twoje źródło podaje to samo:

Ma barwę od jasnozielonawej do brudnoszarej, a po oczyszczeniu żółtawą lub białą.
Posted

MetalMagnes, zwracam honor. Wybacz zbyt emocjonalną reakcję. :) Wszystko przez te białe carnauby i nawet 76% wosku w wosku. :D Czasem hasła marketingowe włączają mi agresora.

Posted

Może zrobimy zrzutkę i na samplerek dożywotnio uzupełniany będzie? :D

• Administrator
Posted
Uzupełnienie także w pewien sposób "kosztuje" i z tego co mi wiadomo (może się mylę, ale w wielu źródłach takie informacje przeczytałem), że nie można tego robić np. co tydzień tylko są limity roczne i to bardzo małe.

Na detailingworld wspominąja o 240 funtach za przesyłke i ew. czyszczenie pojemnika. Sporo...

Posted
Jak wygląda zakup takiego wosku? Jest on robiony pod konkretne zamówienie? Pod konkretną markę samochodu/model/lakier/kolor? Ile się czeka na taki wosk. Jak w praktyce wygląda deklaracja cyt. ,,Wosk Zymöl Royale jest dożywotnio uzupełniany"...a co jeśli zmienię samochód? I będzie to inna marka/model/lakier/kolor? Czy pracowaliście na tych woskach? Wasze opinie, odczucia, może jakieś zdjęcia prac? Czy mieliście zamówienia/sprzedaliście już wosk w Polsce? Co tak naprawdę wyróżnia te woski od innych wosków Waszych firm?

Wosk jest produkowany na zamówienie, czeka się ok 2 miesięcy. Nie jest robiony pod konkretny samochód/lakier. Można wybrać kolor wosków w dwóch słoikach oddzielnie. Na zdjęciu studyjnym jest to bialy/blekitny, ja ponizej wkleje prawdziwe zdjecie gdzie dwa słoiki są białe. Do wyboru jest 5 kolorów. Pracowaliśmy na wosku Royale, na specjalne zamówienie pracujemy również dzisiaj, choć w polskich warunkach trwałość Royale niestety jest mniejsza niz Vintage, a roznica w wyglądzie jest subtelna. Odczucia: fantastyczny wosk, który daje niesamowite ciepło i mokrość koloru. Różnica między nim a Vintage który stosujemy w 95% jest mniej więcej taka jak między Glasurem a Concours. Glasur i Vintage są trwałe, dają jasny, wyrazisty połysk, dobrą głębię. Concours jest woskiem w przenośni "weekendowym", Royale napewno ma dużo większą trwałość, ale oba dają za to ciepło, głębie i mokrość. Trudno mi porównać Royale do Divine bo nigdy nie próbowałem najdroższych wosków SV, na dzień dzisiejszy Royale jest moim zdecydowanym faworytem. Poniżej kilka zdjęć Royala warsztatowego, i kilka fotek dwoch aut smarowanych przeze mnie Royalem. Oba po pełnej korekcie lakieru

DSC02166copy.jpg

DSC02176copy.jpg

DSC02181copy.jpg

DSC02184copy.jpg

DSC_0579copy.jpg

bmw.jpg

Posted

CarSPA-Zymöl, dzięki za odpowiedź :)

Można wybrać kolor wosków w dwóch słoikach oddzielnie. Na zdjęciu studyjnym jest to bialy/blekitny, ja ponizej wkleje prawdziwe zdjecie gdzie dwa słoiki są białe. Do wyboru jest 5 kolorów.

Czy kolory mają wpływ na ,,cokolwiek", czy po prostu wosk ma ładnie wyglądać w słoiczku/klient ma mieć wybór ;) Czy kolory różnią się zapachem?

Pracowaliśmy na wosku Royale, na specjalne zamówienie pracujemy również dzisiaj

Rozumiem, że macie w ofercie pielęgnację auta woskiem Royale? Jeśli możesz zdradzić, ile kosztuje taka usługa wraz z odpowiednim przygotowaniem lakieru.

Poniżej kilka zdjęć Royala warsztatowego, i kilka fotek dwoch aut smarowanych przeze mnie Royalem. Oba po pełnej korekcie lakieru

Powiem tak, efekt wspaniały!:) Według mnie najpiękniej prezentuje się czarny samochód!

Czy wosk Royale można stosować do wszystkich rodzajów lakierów?

Z Twoich obserwacji/doświadczeń na jakich lakierach/kolorach prezentuje się najbardziej efektownie?

CarSPA, wyjaśniej jeszcze kwestię ,,dożywotniego uzupełniania" ;)

Posted
Czy kolory mają wpływ na ,,cokolwiek", czy po prostu wosk ma ładnie wyglądać w słoiczku/klient ma mieć wybór ;) Czy kolory różnią się zapachem?

Kolor nie ma wpływu na nic.

Rozumiem, że macie w ofercie pielęgnację auta woskiem Royale? Jeśli możesz zdradzić, ile kosztuje taka usługa wraz z odpowiednim przygotowaniem lakieru.

Do usług używamy tylko najdroższych wosków Zymol. Do tego jeżeli jest życzenie mocnego przedłużenia żywotności powłoki, przed woskiem stosujemy nasze sekretne polimery. Pełen 2-dniowy proces na aucie kosztuje minimum 2500zł.

Czy wosk Royale można stosować do wszystkich rodzajów lakierów?

Z Twoich obserwacji/doświadczeń na jakich lakierach/kolorach prezentuje się najbardziej efektownie?

CarSPA, wyjaśniej jeszcze kwestię ,,dożywotniego uzupełniania" ;)

Royale można stosować do wszystkich rodzajów lakierów. Tak jak każdy wosk, najlepiej wygląda na ciemnych kolorach perłowych bądź uni.

Dożywotnie uzupełnianie istnieje. Oczywiście nie co tydzień. Wiąże się to z tym że wysyłamy twój słoik do fabryki w Stanach, cała operacja może trwać nawet 2 tygodnie. Sugerowane uzupełnianie minimum co 2 lata.