Skocz do zawarto艣ci

Zymol Cleaner Wax - co i jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

No w艂a艣nie,jakie艣 opinie na temat tego 艣rodka ? Ko艅czy mi si臋 powoli SRP i warto by by艂o spr贸bowa膰 czego艣 innego. Czy zamiast tego lepiej troche do艂o偶y膰 i kupi膰 HD Cleanse ?

Opublikowano

zupe艂nie niepor贸wnywalne 艣rodki. cleaner wax to wosk czyszcz膮cy, kt贸y daje 艂adny efekt, ale na oko艂o 2tygodni. ja go lubie, ale nie jest mistrzem w 偶adnej kategorii. HDC to cleaner z od偶ywk膮 do wosk贸w zymol, jestem z najbardziej wystrzelonych w kosmos produkt贸w, uwielbiam go, szczeg贸lnie aplikowanego maszyn膮. daje cydown膮 g艂臋bi臋 i g艂adko艣膰 lakieru, super. ale nie daje 偶adnego zabezpieczenia i nie ze wszystkimi woskami poza zymolem "si臋 lubi".

kup go tylko, je艣li chcesz stosowa膰 wosk zymola na niego.

cleaner wax to AIO, akurat zamiast srp, choc nie ma w艂a艣ciwo艣ci 艣ciernych.

• Administrator
Opublikowano

Hm,troche szkoda bo w sumie HDC wygl膮da nie藕le,ale nie mam p贸ki co w planach kupno wosku Zymola...

Opublikowano

Julian a czy Cleaner Wax Paste Meguiar's to podobny produkt do Zymol Cleaner Wax. Na jakiej zasadzie dzia艂aj膮 te produkty? Wszysko w jednym. Na umyty samoch贸d aplikujesz ten wosk i jest super...tak przynajmniej mo偶na wywnioskowa膰 czytaj膮c opis producenta ;) Jak to si臋 stosuje? Podajcie jakie艣 inne produkty/odpowiedniki tego typu z innych firm.

Opublikowano

Meg'sowe Cleaner Wax i ColorX to woski typu "wszystko w jednym" czyli cleaner, politura i wosk. Idealne dla os贸b, dla kt贸rych dwa etapy piel臋gnacji auta to max. :D Ja osobi艣cie u偶ywam czasem ColorX do szybkiego od艣wie偶enia auta ale praktycznie zawsze nak艂adam na niego jeszcze inny wosk. Tych dw贸ch produkt贸w mo偶esz u偶ywa膰 na dwa sposoby:

1) jak klasyczny wosk czyli nak艂adasz cienk膮 warstw臋 na lakier, czekasz a偶 przeschnie i polerujesz,

2) jak cleaner np. DC1 czy SwirlX czyli wcierasz wi臋ksz膮 ilo艣膰 w lakier prawie, 偶e do znikni臋cia i od razu polerujesz.

Ja praktykuj臋 co艣 pomi臋dzy tymi dwoma wariantami. :) Na www.meguiarsonline.com jest ciekawy w膮tek odrestaurowania Forda Bronco za pomoc膮 ColorX.

Ford Bronco

Pod wzgl臋dem jako艣ciowym te dwa woski to - moim zdaniem - p贸艂ka bardzo 艣rednia, powiedzia艂bym, 偶e to prawdziwe woski dla ludu. :) Od Gold Class'a czy NXT 2.0 dzieli je wielka przepa艣膰 ale czasem mo偶na ich u偶y膰. Trzeba przy tym pami臋ta膰, 偶e 3w1 nigdy nie da takiego efektu ko艅cowego jak cleaner, politura i wosk u偶yte kolejno. :)

PS. ColorX poleci艂em jaki艣 czas temu kilku znajomym, kt贸rzy praktykuj膮 tylko mycie i woskowanie auta i byli zadowoleni. Wszystko zale偶y od tego jakiego efektu si臋 oczekuje. :D

Opublikowano
No w艂a艣nie,jakie艣 opinie na temat tego 艣rodka ? Ko艅czy mi si臋 powoli SRP i warto by by艂o spr贸bowa膰 czego艣 innego. Czy zamiast tego lepiej troche do艂o偶y膰 i kupi膰 HD Cleanse ?

HD i Cleaner Wax to produkty o zupe艂nie innym zastosowaniu. Polecam Cleaner Wax jako 艣rodek do osi膮gni臋cia mo偶liwie najlepszego efektu w mo偶liwie kr贸tkim czasie. Wystarczy 偶e po umyciu i wytarciu rozsmarujesz go po powierzchni i po chwili wytrzesz. Aplikacja i 艣cieralno艣膰 jest rewelacyjna, szybka, efekt nie tylko moim zdaniem bardzo zadowalaj膮cy. Traktowa艂bym ten聽艣rodek jako LSP a nie cleaner, raczej do u偶ycia w po艣piechu, je偶eli nie ma czasu na cleaner+wosk. Nie chc臋 za bardzo reklamowa膰 ale za te pieni膮dze to super rozwi膮zanie. Na marginesie powiem 偶e w czasie test贸w produkt贸w w fabryce Aston Martin, ludzie stamt膮d pono膰 zachwyceni byli efektem w艂a艣nie CleanerWax. Nie jestem pewien, ale prawdopodbnie lakier ka偶dego Astona jest w fabryce traktowany tym produktem.

• Administrator
Opublikowano

CarSPA-Zym枚l a jak oceniasz to o czym m贸wi艂 Julek,czyli k艂adzenie HDC pod woski inne ni偶 Zymol ?

Opublikowano

Julek ma racj臋, HD jest specyficznym cleanerem, np. zupe艂nie innym ni偶 CleanerFluid. Jest bardziej oleisty i zostawia co艣 na lakierze. CF czy艣ci z kolei i raczej nie pozostawia po sobie 艣ladu. Ja bym zostawi艂 HD tylko pod Zymola

Opublikowano

Wszystkie pozycje kt贸re wymieni艂e艣, a znam bardzo dobrze przede wszystkim 2 pierwsze pozycje to zupe艂nie co innego ni偶 HD-Cleanse Zymola, a co艣 podobnego do Zymol Cleaner Wax. S膮 jednak zasadnicze r贸偶nice. Oba produkty s膮 cleanerami o w艂a艣ciwo艣ciach 艣ciernych + sealantem w jednym. CleanerWax jest cleanerem i woskiem w jednym bez innych w艂a艣ciwo艣ci.

Opublikowano
CarSPA-Zym枚l, a jak d艂ugo z Twoich do艣wiadcze艅 utrzymuje si臋 Zymol Cleaner Wax na lakierze. Julian pisa艂, 偶e efekt oko艂o 2 tygodni.

Nigdy nie wypowiadam si臋 na temat d艂ugo艣ci utrzymania si臋 produktu mierzonej w tygodniach/miesi膮cach itd. Kr贸cej ni偶 najkr贸cej trzymaj膮cy si臋 wosk z gamy Zymola po艂o偶ony bezpo艣rednio obok.

Opublikowano

CarSPA-Zym枚l, po myciu m贸g艂bym zastosowa膰 Zym枚l Cleaner Wax (zamiast Zym枚l HD-Cleanse?) i potem na艂o偶y膰 wosk Zymola? Czy Zym枚l Cleaner Wax mo偶naby nazwa膰 ,,alternatyw膮" dla Zym枚l HD-Cleanse? :o

Opublikowano

przepraszam, 偶e si臋 wtr膮cam, ale nie wiem sk膮d wynika takie prze艣wiadczenie, 偶e cleaer mo偶na zast膮pi膰 b膮d藕 por贸wna膰 z cleaer wax-em.

My艣l臋, 偶e bardzo wa偶ne jest, 偶eby akurat w tym przypadku nie generalizowa膰 i nie tworzy膰 偶adnych zasad i kombinacji, kt贸re rzekomo mia艂yby zawsze dzia艂a膰. S膮 produkty typu AIO - all in one, kt贸re r贸wnocze艣nie s膮 cleanerem, maj膮 w艂a艣ciwo艣ci lekko艣cierne i zostawiaj膮 delikatn膮 pow艂ok臋 zabezpieczaj膮c膮. Delikatn膮, bo jak w przypadku AG SRP cho膰by, bardzo nietrwa艂膮, utrzymuj膮c膮 si臋 do 2 mycia mniej wi臋cej. Jest te偶 np. Zaino AIO, bardzo fajny produkt, niezwykle wydajny, przyjemny w pracy(cho膰 zapach to kwestia dyskusyjna), posiada w艂a艣ciwo艣ci lekko艣cierne, zabezpiecza pow艂ok臋 nieco lepiej ni偶 SRP. Opinia obiegowa jest taka, 偶e SRP nadaje si臋 jako cleaer z fillerami pod woski, a Z AIO jest lepsze pod sealanty i inne syntetyki.

Potem jest jeszcze Lime Prime i LPL - produkty, kt贸re mo偶na 艣mia艂o zastosowa膰 pod wosk i sealant, do wyboru do koloru czy 艣cierne czy nie.

I dochodzimy do kwestii cleaer wax贸w - dla mnie s膮 one przeciwie艅stwem produkt贸w AIO. Nie jest to cleaer z niewielkim zabezpieczeniem, ale zabezpieczenie z cleaerem. Przeznaczone do szybkiego sposowanie na kiepsko przygotowany lakier, powoduj膮, 偶e podczas nanoszenie sporo brudu zwi膮zanego z lakierem zostaje na aplikatorze, reszta schodzi pod MF. Oczywi艣cie, stosowane na odpowiednio przygotowanej powierzchni b臋d膮 du偶o lepsze, ale nie do tego zosta艂y pomy艣lane. (cho膰by przyk艂ad - dosta艂em kiedy艣 3h na przygotowanie czarnego saaba kabrio przed 艣lubem, w dodatku m偶y艂o. u偶y艂em tylko glinki i megs cleaner wax, wszyscy byli zadowoleni z efektu, bo faktycznie jak na ten czas by艂 super. pe艂nym systemem, u偶ywaj膮c produkt贸w z wy偶szej p贸艂ki bym nigdy tego nie zrobi艂 w tym czasie!).

Wszystkie produkty kt贸re wymieni艂em do tej pory, a oczywi艣cie jest to niewielki wycinek rynku maj膮 jedn膮 wsp贸ln膮 cech臋 - dobrze sprawdzaj膮 si臋 podczas amatorskiego, mocno ograniczonego co do czasu, miejsca i bud偶etu procesu(cho膰 cz臋艣膰 z nich, jak Z AIO czy DODO LP i LPL, 艣wietnie si臋 odnajduj膮 w profesjonalnej rzeczywisto艣ci). Latwo艣膰 i szybko艣膰 uzyskania nimi efektu przekonuje, jest tylko jedno ale... mo偶na lepiej. I drog膮 do tego lepiej jest w艂a艣nie co艣 takiego jak Z HDC i na艂o偶enie stosonwego wosku. Samo HDC nie posiada w艂a艣ciwo艣ci zabezpieczaj膮cych, ale jest genialnym cleanerem i glazem pod woki spod znaku Z. to samo tyczy si臋 CF od Swissa.

Sorry za gaw臋dziarstwo, mam nadziej臋, 偶e troch臋 to wnios艂o do tematu, cho膰 mo偶e nie uderza dok艂adnie w pytanieMetalMagnes. Je艣li mia艂bym na nie odpowiedzie膰, to stwierdzi艂bym jednym zdaniem, 偶e 偶adem clenerwax nie jest alternatywa dla HDC. A, jeszcze jedno. pami臋tajcie, 偶e to jaki wybierzemy cleaner jest determinowane przez ch臋膰 u偶ycia konkretnego wosku - nie ka偶dy dzia艂a z ka偶dym, ale o tym ju偶 by艂o.

Opublikowano

:good:

W moim pytaniu chodzi mi raczej o to, czy na ju偶 dobrze przygotowan膮 powierzchni臋 (umyt膮 i wyglinkowan膮) m贸g艂bym u偶y膰 Zym枚l Cleaner Wax zamiast Zym枚l HD-Cleanse i potem zastosowa膰 wosk Zymol.

Po prostu Zym枚l Cleaner Wax jest ta艅szy.

Zym枚l Cleaner Wax 120 z艂 za 473 ml.

Zym枚l HD-Cleanse 149 z艂 za 250 ml.

Reasumuj膮c, czy na dobrze przygotowanym lakierze (po umyciu i wyglinkowaniu) je艣li zastosuj臋 Zym枚l Cleaner Wax zamiast Zym枚l HD-Cleanse a nast臋pnie wosk Zymol, to czy efekty ko艅owy - wizualny i ochronny/zabezpieczenie/trwa艂o艣膰 b臋dzie taka sama?

Opublikowano

Dobre wypracowanie, wszystko klarowne.

Wizualnie napewno nie bedzie tak samo trwalosc pewnie tez nie ta. chcesz polozyc wosk na wosk, jak to sie zachowa to nie wiemm, ale moze ktos testowal.

Jak sie bawic w Z to na calego, takie moje zdanie nie uzywaj polsrodkow bo to nie ma sensu. Kupujesz wosk za tyle kasy i bedziesz oszczedzal na cleanerze? bez sensu.

Opublikowano
Reasumuj膮c, czy na dobrze przygotowanym lakierze (po umyciu i wyglinkowaniu) je艣li zastosuj臋 Zym枚l Cleaner Wax zamiast Zym枚l HD-Cleanse a nast臋pnie wosk Zymol, to czy efekty ko艅owy - wizualny i ochronny/zabezpieczenie/trwa艂o艣膰 b臋dzie taka sama?

moim zdaniem nie b臋dzie. nie ma takiej opcji. HDC dodaje te magiczne 2% efektu na nawet bardzo dobrze przygotowanym lakierze, kt贸re dostrzega wprawne i opatrzone z autami i lakierami oko. Na przyk艂ad taki kolega metys ;)

Ponad to, wosk po艂o偶ony na cleaner wax nigdy nie zwi膮偶e z powierzchni膮 tak, jak powinien. Co powiesz na trwa艂o艣膰 carbona prawie 3,5miesi膮ca, dla 2 warstw, przygotowania HDC i odpowiednich interwa艂贸w pomi臋dzy warstwami? przebieg w tym czasie kolo 10TKM.

id膮c w zymola, warto i艣膰 na ca艂o艣膰, na prawd臋. kupuj膮c pierwsze produkty tej firmy, te偶 si臋 ba艂em, na co wydaj臋 ponad p贸艂 tysiaka, ale nie 偶a艂uj臋 ani PLN.

Jak sie bawic w Z to na calego, takie moje zdanie nie uzywaj polsrodkow bo to nie ma sensu. Kupujesz wosk za tyle kasy i bedziesz oszczedzal na cleanerze? bez sensu.

dok艂adnie ;)

Opublikowano

Wiedzia艂em, 偶e ,,przyczepicie" si臋 do aspektu ekonomicznego! Wi臋c go pomijamy, nie by艂o tej kwesti! :evil::P

Skupiamy si臋 na aspekcie technicznym! ;):)

Po prostu ciekawi mnie ta kwestia.

Fakt, tak jak piszesz Julian, mo偶e by膰 k艂opot z wi膮zaniem powierzchni.

Opublikowano
CarSPA-Zym枚l, po myciu m贸g艂bym zastosowa膰 Zym枚l Cleaner Wax (zamiast Zym枚l HD-Cleanse?) i potem na艂o偶y膰 wosk Zymola? Czy Zym枚l Cleaner Wax mo偶naby nazwa膰 ,,alternatyw膮" dla Zym枚l HD-Cleanse? :o

Odsy艂am do powy偶szych odpowiedzi Juliana, jest dok艂adnie tak jak to opisa艂.

Opublikowano

MetalMagnes, ma艂o jest os贸b, dla kt贸rych aspekt ekonomiczny nie jest istotny. Zupe艂nie si臋 tego nie czepiam, natomiast chcia艂em tylko powiedzie膰, 偶e czasem nie warto na czym艣 oszcz臋dza膰, bo prze艂o偶y si臋 to na znaczne pogorszenie efektu!

Opublikowano
natomiast chcia艂em tylko powiedzie膰, 偶e czasem nie warto na czym艣 oszcz臋dza膰, bo prze艂o偶y si臋 to na znaczne pogorszenie efektu!

Masz racj臋, 偶e najlepiej ka偶d膮 operacj臋 robi膰 oddzielnie...ale powiedz szczerze nie ciekawi Ci臋 takie kombo: Zym枚l Cleaner Wax a nast臋pnie wosk Zymol, bo mnie tak. Chyba, 偶e opieraj膮c si臋 na wcze艣niejszych do艣wiadczeniach z g贸ry wiesz jaki b臋dzie wynik, b臋dzie s艂abszy. My艣la艂em, 偶e mo偶e Marcin z CarSpa przetestowa艂 taki zestaw, bo pracuje na Zymolu.

Opublikowano
Masz racj臋, 偶e najlepiej ka偶d膮 operacj臋 robi膰 oddzielnie...ale powiedz szczerze nie ciekawi Ci臋 takie kombo: Zym枚l Cleaner Wax a nast臋pnie wosk Zymol, bo mnie tak. Chyba, 偶e opieraj膮c si臋 na wcze艣niejszych do艣wiadczeniach z g贸ry wiesz jaki b臋dzie wynik, b臋dzie s艂abszy. My艣la艂em, 偶e mo偶e Marcin z CarSpa przetestowa艂 taki zestaw, bo pracuje na Zymolu.

Nie pr贸bowa艂em, nie jest to dobry pomys艂. Chyba 偶e robimy do艣wiadczenia typu Field Glaze przed woskiem itp. :)

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.