Jump to content

Collinite 476S vs Finish Kare Hi Temp Paste

g.pajak

Recommended Posts

Kożystając z okazji, ze jeszcze mam u siebie słynnego Colli (dzięki kojak), jeszcze jeden mały test długodystansowy, który zawsze jakoś kusiło mnie zrobić, przygotowany na tegoroczną zimę:

Collinite 476S vs Finish Kare Hi Temp Paste

Zobaczymy jakie efekty będą po zimie oraz w trakcie.

Wczoraj wrzuciłem test samego Colli na IPA i cleaner, ale różnica pomiędzy tym a tamtym testem jest taka, ze tam lakier po korekcie a w tym wypadku, jaszcze przed korektą. Lewe przednie i tylne drzwi, które wezmą udział w teście nie były glinkowane od jakiś 3-4 miesięcy. Jakiś miesiąc lub dwa temu polane T&G oraz Ironem.

Lakier na drzwiach LP i LT został porządnie umyty mocną pianą i szamponem. Czyli tak naprawdę sposób w jaki robi to niestety duża część użytkowników :|

Cleaner robiłem czarnym padem WWL na DA.

Rozstawienie zawodników oraz samych zawodników widać na poniższych opisach. W teście biorą udział tylko drzwi:

noo.JPG

ow1y.jpg

clwb.jpg

k2c5.jpg

Jak widać na poniższych zdjęciach... różnicy wie widać :lol:

dvbe.jpg

xm2b.jpg

Nie mniej jednak na żywo, strona po SV CF Regular jest delikatnie ciemniejsza.

Jednak najważniejsza w niniejszym teście jest wytrzymałość, zobaczymy jak pójdzie :o:P

Dzięki za uwagę i jak zwykle zapraszam do komentowania i hejtowania.

PS> dla tych, którzy mają mnie już dość na dziś z moimi testami... obiecuję siedzieć na razie cicho :kox:

Nie mniej jednak kolejne próbki w drodze... :-]

EDIT:

zapomniał bym. Jak tylko zobaczyłem jak Ford świetnie wygląda po Colli, stwierdziłem, ze nie potrzebuje już innego auta i postanowiłem czym prędzej pozbyć się Laguny, tego francuskiego psującego się dziadostwa, królowej lawet. Już po pierwszej awarii miałem to zrobić:

http://www.youtube.com/watch?v=c9JbDrD8_F0

szkoda, że nie zrobiłeś podobnego "eksperymentu" na prawych drzwiach (ale w odwróconej kolejności)

Myślałem o tym, ze pojawiają się teorie , ze przednie brudzą sie inaczej niż tylne :kox: ...i podczas smarowania pomyślałem o tym samym 8-)

Nie mniej jednak na prawej sttronie odbywa się już inny test. :P

Poza tym auto jeździ głównie powoli po mieście, takze brudzi się w miare równo. Wiem, bo myje juz od paru lat.

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
minął miesiąc, czyli w teście długodystansowym to raczej nic, ale moze już jakieś pierwsze spostrzeżenia ?

...a nawet 1,5 miesiąca :-]

Niestety zima to tylko w alpach ma się dobrze :mrgreen:

Nagrałem dwa filmiki, podczas wigilijnego mycia, ale jak widać na razie wszyscy zawodnicy mają się znakomicie :?

Musimy poczekać, bo przy takiej zimiei po takim czasie, to nawet typowo konkursowe woski miały by się świetnie :kox:

• 4 weeks later...
kolejny miesiąc już prawie mija jak tam sytuacja wygląda ?

Może i miesiąc, ale dopiero drugi dzień zimy :P

Od miesiąca auto nie myte, jeździ, zbiera bród, a od wczoraj też sól.

Nuda....

Jak mrozy puszczą to zrobię jakieś mycie, zobaczymy jak tam sytuacja ;)

Jak to mówią, cierpliwość jest jedną z cnót, czy jakoś tak.... :D To ma być w końcu test zimowy, długodystansowy :)

...ja dziś w Jaśle a jutro w N. Śączu właśnie śpię. Muszę jakiś hotel wygooglać :D

• 1 month later...

Update, po zimie. Minęło 4 miesiące i 1700 km.

Przypomnienie gdzie co leży:

ow1y.jpg

Filmy nie najlepszej jakości, nie mniej jednak jak ktoś chce widzieć w miarę dobrze, polecam w FullHD & FullScreen

Drzwi kierowcy:

Lewa strona FK @ IPA, prawa strona Coli @ IPA:

Drzwi pasażera

Lewa strona FK @ CF Pro, prawa strona Coli @ CF Pro:

Całość:

:-]:-]

Dobrze widzę,

Nie dowierzasz temu co widzisz? ;)

Jednak czy warto dla takiej małej różnicy "męczyć" się z aplikacją cleanera , że o dodatkowych jego kosztach nie wspomnę i po prostu pozostać przy IPA ? :o