Jump to content

Regeneracja Drewna w124

fisti

Recommended Posts

Witam panowie liczę na waszą pomoc. Otóż, w W124 często zdarza się, że pęka lakier na drewnie w tunelu środkowym. Jak się za to zabrać krok po kroku i jakich środków lakierów używać.

DSC_0036.jpg.e2f9e10998932ab7e5214fb36324f171.jpg

DSC_0037.jpg.907bdab3a284735aaee1531422b5b270.jpg

DSC_0038.jpg.f8c7da5c26b277903c4ef56025ffc30a.jpg

Trzeba by wymienić cały fornil, pokleić na nowo, poszlifować, polakierować i znów przeszlifować.

Na końcu przepolerować.

Ogólnie temat nie jest prosty. problem o dodatkowo znalezienie takiego fornilu.

• Administrator
Trzeba by wymienić cały fornil,

fornir ;)

Moim zdaniem nie jesteś w stanie zrobić tego we własnym zakresie.

Mając duże doświadczenie w temacie fornirowania, lakierowania drewna itd nie podjąłbym się tego w domowych warunkach.

Po pierwsze musiałbyś usunąć stary lakier i wyszlifować elementy do surowego drewna następnie oklejanie co też nie jest proste na profilowanych elementach.

Malowanie podkładem który zaleje strukturę drewna (2-3 grube warstwy) i malowanie połyskiem.

Jest do zrobienia ale trzeba mieć spore pojęcie w temacie.

odpuść sobie - u zamo robotę masz która polega na spolerowaniu klaru - sam to możesz ogarnąć - firma która robi odnawianie pianin jak kolega pisał .... sam nie ogarniesz tematu !!! nie ma mowy!!

często dobrym wyjściem jest hydrografika - jeśli znajdziesz kogos kumatego - mogą Ci idealnie dopasować ton Twojego drewna - robota wychodzi naprawdę dobrze ! nie poznasz ze to nie drewno - koszt za całe w124 ok 500-600 zl,,, za 150 lepiej zakup dobry alkohol ) - a jak jestes niepijący mogę podać Ci dane do wysyłki na mój adres :):)

Widzę, że Zamo jest szerzej znany :mrgreen:

Ja zrobiłem inaczej - oryginalne drewno położyłem na półce, a zakupiłem drugi komplet, który polakierowałem na czarno. Z tym że moja auto z VINem już do końca nie jest zgodne :P

Efekt:

DSC_0047.jpg