siwyjac Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 co polecacie do zimowego zabezpieczenia uszczelek szyb ?? w Alfie NzŻ są drzwi bez ramek i w momencie kiedy szyba przymarznie do uszczelki to wielka d..pa bo nie da się wejść do auta a szarpanie się z drzwiami może doprowadzić do rozwalenia szyby. nigdy nie miałem problemy z przymarzającymi uszczelkami, ale wolę dmuchać na zimne...
damiann88 Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 Ja zanim jeszcze dotarłem na forum, zakupiłem w markecie najzwyklejszy sztyft/smarowidło do uszczelek na zimę i powiem Ci, że dawało rady Używam tego dalej, bo jeszcze mnie nie zawiodło i nie miałem problemu z przymarzniętymi drzwiami
Shmatan Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 siwyjac, uszczelki są tekstylne czy gumowe? z tekstylnymi poradziłem sobie poprzez posmarowanie cienką warstwą wazeliny powierzchni z którą współpracują, ale z wiadomych względów nie będziesz wazeliną smalcował szyby. Przed przymarazaniem czegokolwiek do szyby, natomiast, trochę chroni każda niewidzialna wycieraczka, więc fragment współpracujący bym nią zabezpieczył. A na uszczelkę w takiej sytuacji pewnie smar silikonowy - u mnie radzi sobie z normalnymi gumowymi uszczelkami bez większych problemów
siwyjac Posted October 7, 2013 Author Report Posted October 7, 2013 Shmatan, uszczelki są gumowe. Myślałem o tym sztyfcie z 1z (1z Einshett Gummi Pflege Stift )
Tomek WRO Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 siwyjac, od 2-3 lat mam sztyft TW zakupiony w superhipermarkecie, jeszcze nie uszczelki mi nie przymarzły
kkobus1 Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 A co powiecie o przesmarowaniu uszczelek Megsem Endurance?
Bonthyc Posted October 8, 2013 Report Posted October 8, 2013 Dobrze jest przesmarować silikonem a w ostateczności można przesmarować uszczelki najzwyklejszym mydłem.
da_marcus Posted October 9, 2013 Report Posted October 9, 2013 ja zawsze używałem Sonaxa do uszczelek, ale nie tego w sprayu, tylko takiego w opakowaniu przypominającym opakowanie pasty do butów szyby bez ramek ma mój ojciec w Foresterze i u niego też zawsze zabezpieczam uszczelki Sonaxem i nigdy nic nie zamarzło
kedar Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 Nie mam ani TW ani Sonaxa w sztyfcie. Czy mogę Dionysus'em lub Tyre Dressing wysmarować uszczelki? W końcu wypierają wodę.
AST_KRK Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 może i firma nijaka ale ja na zimę przecieram wszystkie elementy gumowe preparatem firmy autoland - do uszczelek (spray) i jeszcze mnie nie zawiódł
Chat Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 - olej silikonowy z Lidla za 5.99 bardzo dobry produkt do uszczelek - Pumpasol od Marka z Autoglyma - rewelacja nie tylko do uszczelek i produktu na 50 lat
propekMONTER Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 A Rubber Cleaner od Auto Glym? Jutro posmaruje nim, bo mi już dziś przymarzły.. Zamki też
Chat Posted November 25, 2013 Report Posted November 25, 2013 A Rubber Cleaner od Auto Glym? Jutro posmaruje nim, bo mi już dziś przymarzły.. Zamki też Ten środek to raczej do odżywiania elementów gumowych, sam go stosuję do opon. A czy ma w sobie silikon Zawsze można spróbować ...zapytaj Marka.
woof Posted November 26, 2013 Report Posted November 26, 2013 ja mam z autolandu spray z taką gąbką i się spisuje.
Recommended Posts