Jump to content

uszczelki szyby - czym zabezpieczyć przed przymarzaniem ??

siwyjac

Recommended Posts

co polecacie do zimowego zabezpieczenia uszczelek szyb ??

w Alfie NzŻ są drzwi bez ramek i w momencie kiedy szyba przymarznie do uszczelki to wielka d..pa bo nie da się wejść do auta a szarpanie się z drzwiami może doprowadzić do rozwalenia szyby.

nigdy nie miałem problemy z przymarzającymi uszczelkami, ale wolę dmuchać na zimne...

Ja zanim jeszcze dotarłem na forum, zakupiłem w markecie najzwyklejszy sztyft/smarowidło do uszczelek na zimę i powiem Ci, że dawało rady :good:

Używam tego dalej, bo jeszcze mnie nie zawiodło i nie miałem problemu z przymarzniętymi drzwiami :)

siwyjac, uszczelki są tekstylne czy gumowe? z tekstylnymi poradziłem sobie poprzez posmarowanie cienką warstwą wazeliny powierzchni z którą współpracują, ale z wiadomych względów nie będziesz wazeliną smalcował szyby.

Przed przymarazaniem czegokolwiek do szyby, natomiast, trochę chroni każda niewidzialna wycieraczka, więc fragment współpracujący bym nią zabezpieczył. A na uszczelkę w takiej sytuacji pewnie smar silikonowy - u mnie radzi sobie z normalnymi gumowymi uszczelkami bez większych problemów

ja zawsze używałem Sonaxa do uszczelek, ale nie tego w sprayu, tylko takiego w opakowaniu przypominającym opakowanie pasty do butów :D

szyby bez ramek ma mój ojciec w Foresterze i u niego też zawsze zabezpieczam uszczelki Sonaxem i nigdy nic nie zamarzło ;)

• 1 month later...
A Rubber Cleaner od Auto Glym? Jutro posmaruje nim, bo mi już dziś przymarzły.. Zamki też :thumbdown:

Ten środek to raczej do odżywiania elementów gumowych, sam go stosuję do opon. A czy ma w sobie silikon :o

Zawsze można spróbować ;)

...zapytaj Marka.