Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

dzisiaj na tapecie nowość od Shiny Garage. Próbkę dostałem od Pawła z MX NOWICKI za co dziękuję. ;)

Na początek może opis producenta:

Buff Up to innowacyjny sealant w płynie. Zabezpiecza i nadaje połysk wszystkim zewnętrznym elementom karoserii. Po zastosowaniu powierzchnia jest niezwykle gładka śliska. Zabezpieczone elementy bardzo dobrze odprowadzają wodę i zapobiegają nadmiernemu przyleganiu brudu.

Brzmi ciekawie. Nieoficjalnie ma to być odpowiedź na Sonaxa. Sonaxa wypsikałem prawie 2 litry, więc mogę się wypowiadać.

Wady Sonaxa jakie przewijają się w większości postów ? Brak śliskości, słabe usuwanie śladów po wodzie czy brak efektu WOW na lakierze. Co do ostatnich dwóch można by negocjować , ale tępa powierzchnia to fakt.

Wracając jednak do produktu od Shiny Garage. Ma postać płynną rzadką i każdy atomizer zrobi z niego ładną mgiełkę. Kolor błękitny, a zapach to taki kwiatowy lakier do włosów.

Produkt zgdonie z instrukcją typu psiknij i wytrzyj i tak też się stało. Pierwsze zaskoczenie to MEGA śliskość. Pod tym względem spokojnie może konkurować z Fianle czy Surf City Garage. Drugi aspekt to wygląd, produkt podbija look i to dosyć znacznie. Samochód jest jak oblany szkłem. Mocno wyciąga ziarno z lakieru. Dobrze usuwa ślady po twardej wodzie. Nie ma mazów ani innych niespodzianek.

I kilka zdjęć. Jak dla mnie efekt widać.

Przed: ( umyty Truskawką w dwukrotnie większym stężeniu niż zalecane)

DSC04511.jpg

DSC04513.jpg

Po:

DSC04514.jpg

DSC04515.jpg

DSC04516.jpg

DSC04518.jpg

DSC04519.jpg

Podsumowanie:

Dobry produkt, dający wymierne efekty. W sam raz na szybkie prace. Nie wspomniałem jednak o cenie. 500 ml produktu to koszt 49.90, dla porównania Sonax: 750 ml za 34.00.

Trochę drogo, jednak ostateczny werdykt nastąpi po sprawdzeniu jak to cudo radzi sobie z wodą, a dokładnie z jej odpychaniem.

Posted

Bardzo fajnie że piszesz o tym produkcie, ja się właśnie dzisiaj nad nim zastanawiałem - i to do porownania z Sonaxem BSD i PNS :)

Czekam na Twoje dalsze komentarze, na razie faktycznie wyglada ciekawie...

Posted

kamilgt, Może być i w trakcie, fajnie by było w kilka samochodów pojechać. Tylko nie wiem jak jest z dojazdem na ten najbliżej przy Warszawskiej. Przebudowali i nie wiem czy jest zawrotka. ;)

Posted

odpychanie wody to jedno, a trwałość to drugie - sonax 4 tygodnie spokojnie daje rade na samochodzie stojącym pod chmurką. ciekaw jestem efektów - zawsze to lepiej wspomóc krajowego producenta.

• Administrator
Posted

Obawiam się że pod względem kropelkowania i odpychania wody, to zdecydowanie nie jest liga Sonaxa BSD ;) Co nie zmienia faktu że produkt w innych kwestiach daje radę.

Posted

DSC04544.jpg

DSC04531.jpg

DSC04532.jpg

DSC04533.jpg

DSC04534.jpg

DSC04537.jpg

DSC04539.jpg

Wodę odpycha nawet znośnie, ale kropelki w stosunku do Sonaxa to inna liga.

Look i śliskość dla Shiny, kropelki dla Sonaxa.

Decyzję każdy już musi podjać sam. ;)

Posted

piotr13, bardzo dziękuje za test, chciałem tylko sprostować, że ww produkt nie jest konkurentem dla Sonaxa, nad takowym preparatem pracujemy, Buff up to ukłon w stronę osób które chciałbym uniwersalny produkt w zasadzie do każdej zewnętrznej powierzchni, ma się go łatwo aplikować, powierzchnia ma pozostać bardzo śliska, wyciągnąć głębie, nadać połysk i zabezpieczyć daną powierzchnię ;)

• 2 weeks later...
Posted

Potwierdzam, że na szyby nadaję się jak najbardziej. Wypryskałem całe auto (łącznie z przednią), po przejechaniu glinką i Lusso Revitilizing Cream. Jak na razie tylko raz płukałem auto na bez-dotyku po jeżdżeniu po szutrach i odprowadzanie wody rewelacja. Będę sprawdzał trwałość produktu w kontekście LSP. Aplikacja zajmuje dosłownie 5 minut na całe auto, więc dobra alternatywa w warunkach polowych.

Posted

Potwierdzam, że na szyby nadaję się jak najbardziej. Wypryskałem całe auto (łącznie z przednią), po przejechaniu glinką i Lusso Revitilizing Cream. Jak na razie tylko raz płukałem auto na bez-dotyku po jeżdżeniu po szutrach i odprowadzanie wody rewelacja. Będę sprawdzał trwałość produktu w kontekście LSP. Aplikacja zajmuje dosłownie 5 minut na całe auto, więc dobra alternatywa w warunkach polowych.

Posted

piotr13 - czy dobrze zrozumiałem że specyfikiem pryskasz na lakier i przecierasz i to wszystko w dwóch krokach? Czy może pryskasz, rozcierasz a potem suchą mikrofibrą kończysz?

Posted

piotr13 - czy dobrze zrozumiałem że specyfikiem pryskasz na lakier i przecierasz i to wszystko w dwóch krokach? Czy może pryskasz, rozcierasz a potem suchą mikrofibrą kończysz?

Posted

Pimps, pryskasz, przecierasz i kończysz, jeżeli chciałbyś uzyskać jeszcze większy połysk to opcjonalnie można raz jeszcze delikatnie przetrzeć lakier fibrą ;)

Posted

Pimps, pryskasz, przecierasz i kończysz, jeżeli chciałbyś uzyskać jeszcze większy połysk to opcjonalnie można raz jeszcze delikatnie przetrzeć lakier fibrą ;)

Posted

Pimps, Tak, psikałem na lakier i przecierałem suchą fibrą. W zasadzie można by było tak zostawić, ale w instrukcji było napisane aby przetrzeć suchą mikrofibrą. I tak też zrobiłem. Wydaje mi się, że dodało to troszkę pkt. do wyglądu.

EDIT:

all4auto był szybszy

Posted

Pimps, Tak, psikałem na lakier i przecierałem suchą fibrą. W zasadzie można by było tak zostawić, ale w instrukcji było napisane aby przetrzeć suchą mikrofibrą. I tak też zrobiłem. Wydaje mi się, że dodało to troszkę pkt. do wyglądu.

EDIT:

all4auto był szybszy

Posted

piotr13 - no to fajnie bo robi się to w 2 krokach a nie psika, rozciera a potem wycierach do sucha. Z racji tego że jestem leniem to pewnie zakupię środek - jeszcze raz dzięki.

Posted

piotr13 - no to fajnie bo robi się to w 2 krokach a nie psika, rozciera a potem wycierach do sucha. Z racji tego że jestem leniem to pewnie zakupię środek - jeszcze raz dzięki.

Posted

są już dane o trwałości? mineły ponad 2 tygodnie - jak się środek trzyma?

Posted

są już dane o trwałości? mineły ponad 2 tygodnie - jak się środek trzyma?

Posted

chudy, Trzyma, kropelki są już jednak mocno nie regularne, wodę odprowadza wolniej jednak dosysć dokładnie. Przez ten czas 2 mycia ręczne i około 5 płukań ostatnim programem. Raz Shiny Truskawka a raz nowy Autoglym. W tym tygodniu pewnie go usunę.