Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Nie od dziś wiemy, że gdy jest zima auto jest brudne caly czas. Nie ma szans żeby wyjechać jak jest snieg czystym autem i wrócić czystym... Co robicie zimą, aby ten brud, ta sól i piach za bardzo nie wnikały w lakier....? Teraz tak patrze na moje biedne autko, całe brudne, nie mam jak go umyć bo mróz - (-15*C), a garażu nie posiadam, więc autko by mi zamarzło jak bym ew. pojechał na bezdotykowa myjnie... Co poradzicie, co robić.?

• Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no to zadałeś trudne pytanie, bo całe forum jest na nie odpowiedzią. wszystkie wątki o woskach, politurach etc właśnie tego dotyczą...

a jak już masz taki dramat, to wynajmnij miejsce w myjni ręcznej na godzinę i sam umyj u nich.

Posted

zależy od miasta i "komunikatywności" kierownika/właściciela/pracowników. Ja mam myjnie, gdzie chłopaki udostępniają miejsce wraz z myjką na pół godziny mniej więcej za tzw. "napiwek" w dosłownym tego słowa znaczeniu a gdzie indziej jest to kwota porównywalna z ceną najtańszej realizowanej tam usługi. podjedź, pogadaj, w kilku pewnie powiedzą, że nie ma opcji, a gdzie indziej może się dogadasz i Cię wpuszczą.

• Administrator
Posted

Ja generalnie myje auto na bezdotykowych myjniach,oczywiście jeśli temperatura na to pozwala. Wiadomo że ochrony jako takiej auto nie ma w ogóle,ale nic sie nie stanie lakierowi przez te pare miesięcy.

Posted

Miałem podobny temat założyć.

Już nie myłem samochodu ze 2.5 tygodnia. Mój samochód ma już 10 lat i w związku z tym mam pytanie - mam nałożony colli 476 i co będzie lepsze dla karoserii - częste mycie na bezdotykówce która raczej usunie wosk ale za to na bieżąco będzie spłukiwać sól itp, czy mycie tradycyjnie jak temp. jest w okolicach 0 stopni (tylko wtedy mam możliwość) ale za to bardzo rzadko i co za tym idzie wosk się będzie długo trzymał.

Po prostu nie chcę mieć żadnych wykwitów na wiosnę.

Posted

Jeśli nie ma szansy na "zgodne z zasadami" umycie i nawoskowanie auta to ja praktykuję po prostu porządne opłukanie go samą wodą na myjni bezdotykowej. W ten sposób pozbywam się dużej części brudu, a nie naruszam warstwy wosku. Aktywnych pian czy innych proszków unikam jak ognia bo ich działanie jest -według mnie - raczej psychologiczne, a tylko negatywnie wpływają na wosk.

Posted

R0N1N, no dokładnie. jeśli auto jest dobrze zawoskowane a temperatura wyższa niż -1, a nie mam ochoty na rozwijanie całego bajzlu przed garażem to jade na bezdotykową na samą wodę.

Posted
Aktywnych pian czy innych proszków unikam jak ognia bo ich działanie jest -według mnie - raczej psychologiczne, a tylko negatywnie wpływają na wosk.

To ze zle wplywaja na wosk to sie zgodze, ale z tym ze, maja dzialanie psychologiczne to dosyc mocno posuniete stwierdzenie. Mam na ten temat zdanie calkiem odmienne.

Posted

Czyli rozumiem z tego, że wystarczy opłukać auto.. Zimną wodą.? :o

Mam nałożoną autopoliturę... Zbieram kase na jakiś wosk, glinke itp... Więc puki co korzystałem z autopolitury...

Posted

Ja planuje jutro lub pojutrze umyć przed domem auto na 2 wiadra. Problemem zasadniczym jest minusowa temp. Co radzicie w takim wypadku ?

Mam zamiar napełnić oba wiadra ciepłą wodą ok 50st C, umyć rękawicą i opłukać również ciepłą wodą. Wprowadzić auto do garażu i od razu osuszyć karoserię ręcznikami. Chcę uniknąć zamarznięcia drzwi czy też szyb.

Posted

Chcesz to zrobić bez bieżącej wody?

Jeżeli nie będzie odwilży to Ci się nie uda. Miałem cordobę i wiem jakie szopki były już przy -1. Zmarzną Ci mechanizmy w drzwiach.

Posted
Ja planuje jutro lub pojutrze umyć przed domem auto na 2 wiadra. Problemem zasadniczym jest minusowa temp. Co radzicie w takim wypadku ?

Mam zamiar napełnić oba wiadra ciepłą wodą ok 50st C, umyć rękawicą i opłukać również ciepłą wodą. Wprowadzić auto do garażu i od razu osuszyć karoserię ręcznikami. Chcę uniknąć zamarznięcia drzwi czy też szyb.

Ja na mrozie radze uważać z ciepłą wodą i zimnymi szybami.

Posted
Chcesz to zrobić bez bieżącej wody?

Jeżeli nie będzie odwilży to Ci się nie uda. Miałem cordobę i wiem jakie szopki były już przy -1. Zmarzną Ci mechanizmy w drzwiach.

mam dostęp do bieżącej wody ze szlaucha, ale tylko zimna :/

Posted
Ja planuje jutro lub pojutrze umyć przed domem auto na 2 wiadra. Problemem zasadniczym jest minusowa temp. Co radzicie w takim wypadku ? ..

Poczekaj do środy - ma być cieplej.

Posted
zostało czekać na ocieplenie, chyba nie ma innej rady..

No to sobie poczekamy... W środe - czwartek ma być ciepło, ale koledzy... Święta są :D

Posted
Aktywnych pian czy innych proszków unikam jak ognia bo ich działanie jest -według mnie - raczej psychologiczne, a tylko negatywnie wpływają na wosk.

To ze zle wplywaja na wosk to sie zgodze, ale z tym ze, maja dzialanie psychologiczne to dosyc mocno posuniete stwierdzenie. Mam na ten temat zdanie calkiem odmienne.

Dlatego właśnie napisałem, że takie jest moje zdanie. :) Na wszystkich myjniach samoobsługowych, z których korzystałem efekt myjący aktywnej piany/proszku i samej wody był bardzo porównywalny. Oczywiście przy założeniu, że nie pomagałem sobie szczotką/rękawicą itp., a korzystałem jedynie z "mocy" samej lancy.

Posted
zostało czekać na ocieplenie, chyba nie ma innej rady..

No to sobie poczekamy... W środe - czwartek ma być ciepło, ale koledzy... Święta są :D

aha no tak rzeczywiście :D:P

Posted

Dlatego właśnie napisałem, że takie jest moje zdanie. :) Na wszystkich myjniach samoobsługowych, z których korzystałem efekt myjący aktywnej piany/proszku i samej wody był bardzo porównywalny. Oczywiście przy założeniu, że nie pomagałem sobie szczotką/rękawicą itp., a korzystałem jedynie z "mocy" samej lancy.

No nie zgodzę się. Mycie proszkiem domywa auto(może nie jakoś extra shine ale na pewno lepiej niż sama woda) . Trzeba tylko wiedzieć ,że zasada mycia jest taka ,że myjesz proszkiem raz przy razie - nie nanosisz piany na auto. Domywa tylko tam gdzie aktualnie jest struga. Każda myjnia samoobsługowa działa inaczej. W jednej trzeba myć raz przy razie, w innej nanieść pianę a później spłukać, w innej spłukać od dołu do góry itp itd.

Oczywiście polecam każdemu mycie 2BM a powyższa wypowiedź ma tylko charakter informacyjny.

• Administrator
Posted

Opinie opiniami,w instrukcji obłsugi na stacjach BP jest wyraźnie napisane żeby myć od dołu do góry.

Posted

kanar, też słyszałem, nawet w instrukcjach na filmach detailingowych, ale szczerze mówiąc nie mogę załapać dlaczego. zawsze robiłem od góry do dołu. Dół tylko wcześnie namaczałem myjką, żeby lepiej puściło...

Posted

Chodzi o to żeby spłukiwać na raz bród i pianę. Spłukując od góry najpierw spłukujesz cała pianę a dopiero później bród.