heli1 Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 Tak jak w temacie. Co myślicie o tej polerce, miał ktoś z nią styczność. Szukałem ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu nowej polerki ( do tej pory używałem sparky). Mam kilka opcji. Pierwsza to Rupes LH 18 EN cena około 1050. Druga to FLEX PE-14-2 150 ale ta już dużo drożej. Za te pieniądze można kupić Rupesa i do tego jakąś DA. Flex z tego co czytałem to górna półka ale jak się ma w porównaniu do rupesa ? Myślałem też o FLEX XC 3401 VRG ale nie wiem czy nadaje się ona do pracy z bardziej zmęczonymi lakierami Na ten cel mam przeznaczone ok 2 tyś. Nie jest to mało i nie chcę popełnić błędu. Sprzętu będę używał amatorsko do ogarnięcia swoich samochodów i od czasu do czasu jakiemuś znajomemu. Mówiac prawdę najbardziej skłaniam się do rupesa ( niższa cena) ale ciężko coś o niej poszukać chodzi o opinie użytkowników Co radzicie?
Gość Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 Używam tego Rupesa od dłuższego czasu. W sumie nie wiem co niby o niej miałbym Tobie napisać. Jaka waga, ergonomia, obroty, minimalne... Co dadzą moje odczucia? Myślę, że na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy. Wiem, że łatwo powiedzieć, ale najlepiej samemu do łapy wziąć i popracować - wtedy masz porównanie. Kwestia indywidualnych preferencji. Do pewnych zadań mnie osobiście bardziej odpowiada ciężka i nieporęczna LH22, ale ja nie trzaskam trzech samochodów dziennie i mi to nie przeszkadza. W moim odczuciu niektóre wady są zaletami. Moim zdaniem musisz pomacać sobie obie polerki i stwierdzić czy Flex jest warty wyższej ceny. W łapie miałem większość polerek. Rupesem dobrze mi się pracuje i jestem z niego naprawdę zadowolony.
heli1 Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Wiem zę najlepiej samemu porównać. Znalazłem nawet sklep blisko siebie, gdzie mają tego rupesa. Obroty minimalne 700 w rupesie to nie problem w sparky miałem 600 Czy ma to jakiś wpływ na pracę? Może ktoś zna w Poznaniu jakiś sklep gdzie można porównać w/w polerki?
Gość Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Obroty minimalne 700 w rupesie to nie problem Istotnie to niektórych mazideł Rupes za szybko kręci się na wolnych. Wtedy podczas początkowego rozprowadzania pstrykam przyciskiem.
szymekk Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 A moze rupes big foot? Moze byc to dobre powiazanie a i budzet wystarczy;)
heli1 Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Myślałem o niej ale Big foot to jak flex vrg polerka orbitalna. Myślicie ze lepsza od flexa?
szymekk Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 heli1, w polsce jeszcze malo popularna wg mnie. Tez mysle miedzy flex a big foot
heli1 Opublikowano 21 Lipca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Jest jeszcze jedna sprawa. Do Flexa vrg nie pasują ogólnie dostępne tarcze mocujące do maszyn DA, ma on swój system i tarczę 140 więc tylko gąbki 150 i większe. Nie wiem jak sytuacja ma się w big food.
kubik Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Jest jeszcze jedna sprawa. Do Flexa vrg nie pasują ogólnie dostępne tarcze mocujące do maszyn DA, ma on swój system i tarczę 140 więc tylko gąbki 150 i większe. Nie wiem jak sytuacja ma się w big food. Jest system pod 100mm
szymekk Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Czyli kupujac flexa mamy dostepne tarcze o srednicy 140 i 100mm?
heli1 Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Faktycznie są mniejsze tarcze ale czy dostępne w Polsce bo jakoś nie mogę poszukać Dzwoniłem do MrCleaner i mówili że mają mieć tarcze 125mm. Co z tym Big Foot. Wiek ktoś czy mają swój sysyem czy pasują tarcze do DA?
szymekk Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 heli1, ja osobiscie nie mam pojecia czy maja tarcze czy jest tylko jedna, trzeba by sie dowiedziec u producenta
kubik Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Wiek ktoś czy mają swój sysyem czy pasują tarcze do DA? Nie wiem czy mają już różne rozmiary,ale na pewno nie ma co liczyć,że będzie pasował talerz z typowych maszyn D.A
capricorn Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 heli1, jeśli nam się uda to w tym tygodniu będzie zestawienie kilku topowych maszyn zaczynająć od wspomnianego Rupesa Lh18EN, Flexa 14-2, Flexa Vrg, Bigfoota 15 no i może również premium Fein 14-15. Co do samego Bigfoota to takie lepsze DA gdyż nie ma sztywnego ruchu rotacyjnego tak jak w Flexie VRG.
szymekk Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 capricorn, a co byś osobiście wybrał z DA, Big foota czy flexa? czy może coś innego?
ShineON Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 szymekk, Powiemy Ci pod koniec tygodnia jak przeprowadzimy testy
heli1 Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Dzwoniłem do MrCleaner i ich zdaniem lepiej pracuje się Bigfootem ( mniejsze drgania) Testowali ją na lakierze BMW i uzyskali korektę na około 70% w stosunkowo szybkim czasie Ich zdaniem lepszy wybór to Rupes tylko model 21 ma dużą tarczę chyba jak flex 140mm Model 15 jeszcze niedostępny ma tarczę 125mm i wydaje mi się że to najlepszy wybór ale poczekajmy na testy ShineON
szymekk Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 ShineON, a czemu big foot 15 a nie 21? Kwestia dostepnosci? A big foot jakie mocowanie tarczy ma?
Moderator Eryczek Opublikowano 22 Lipca 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 szymekk, 15 różni się od 21 wielkością talerza (tak jak napisał heli1) i prędkością maksymalną. Myślę że praktyczniejsza będzie 15a. Talerze są "specjalne", tak to wygląda: http://www.autopia-carcare.com/rupes-lh ... isher.html capricorn, a może dokoptować do tego dream teamu plebejskiego Kraussa DA?
szymekk Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 a mnie się wydaje że 15 a 21 rożni się skokiem, czy się myle? a jak jest np. z nakładaniem cleanerów i wykanczaniem na rupsie w porównaniu do flexa ktory ma mniejszy skok?
heli1 Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 Różnią się i wielkością talerza i skokiem 15mm i 21mm Dla porównania flex ma o ile dobrze pamiętam 8mm
szymekk Opublikowano 22 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2013 heli1, Tak, różnia się na skokiem oraz talerzem, na stronie producenta jest podane że mocowanie talerza jest M8 w obydwóch- w opcji można dokupić sobie dysk multihole 125mm. Na DetailingWorld pisza że mniejszych tarcz nie powinno się montować w tej polerce- zastanawiam się czy napewno. Założyłem osobny temat w sprawie bigfoota i flexa, zapraszam: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=15909
Rekomendowane odpowiedzi