Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wszystko już próbowałem, glinka, APC, cleaner, UC oczywiście na lakierza i nic. Na szyberdachu jest najwięcej tego cholerstwa, jak się glinką lub palcem pociera, to czuć chropowatość. Moja wina, bo ostatnie pół roku odpuściłem woskowanie i wycieranie lakieru po myciu. :? Ktoś ma pomysł na to cholerstwo?

Posted

zent, Tylko pasta polerska i to raczej nie żaden finish czy polish ... czasem te ślady jest ciężko usunąć pastą cuting.

Posted

Nie mam polerki tylko swoje ręce. Co to jest FC?

Posted

A do ręcznej roboty? Meguiars ScratchX2.0 byłby dobry, czy za mocny?

Posted

zent, do ręcznej roboty, to tylko papier ścierny może się okazać za mocny ;)

Posted
To na lakierze, a na szybie szyberdachu?

Autoglym Car Glass Polish, na mikrofibrowym ręcznym padzie - u mnie ślady po twardej wodzie na przedniej szybie ładnie zeszły.

Posted

pomimo dbania o lakier pojawiło się u mnie to samo ... glinka, APC,IPA i nic ... wczoraj polerowałem całego i zeszło :)

Posted

Na południu Polski mam bardzo twardą wodę, ale nie mam pomysłu jak temu przeciwdziałać. :o

Posted
ale nie mam pomysłu jak temu przeciwdziałać

Są specjalne stacje zmiękczające wodę ale to raczej do domku niż mieszkania a i nie jest to tanie.

Natomiast na te kropki po wodzie daje rade Tenzi Car Stone, na lubleszczyźnie też mamy twardą wodę :( ale Tenzi daje radę

Posted

Natomiast na te kropki po wodzie daje rade Tenzi Car Stone, na lubleszczyźnie też mamy twardą wodę :( ale Tenzi daje radę

A wosku ten preparat nie zmyje?

Posted

panowie mam na czarnym dość delikatnym lakierze plamki, jakby zaschnięte kropelki wody . nie chce to zejsc ani cleanerem , qd też nie. co polecacie? żeby tylko nie było bardzo ścierne.

Posted
panowie mam na czarnym dość delikatnym lakierze plamki, jakby zaschnięte kropelki wody . nie chce to zejsc ani cleanerem , qd też nie. co polecacie? żeby tylko nie było bardzo ścierne.

No właśnie...lakier Volvo. Byle g...zostaje i ciężko usunąć. Ja na swoim AF Tripple usunąłem. Zauważyłem też, że te większe usuwają się po myciu wodą zmiękczoną na myjce.

Taka rada kolego - jak juz zdążyłeś poznać Volvo ma okrutny lakier pod względem ptasich kup (momentalnie zostaje ślad nawet jak sie szybko usunie) i właśnie zaschniętej wody. Myj tylko jak lakier jest chłodny i koniecznie w cieniu, najlepiej pod wieczór.

Jak miałem Mercedesa to można było umyć w słońcu, jak zaschło to szedł quick detailer i śladu nie było. Tutaj trzeba już używać troche kombinacji :)

Posted
No właśnie...lakier Volvo. Byle g...zostaje i ciężko usunąć. Ja na swoim AF Tripple usunąłem. Zauważyłem też, że te większe usuwają się po myciu wodą zmiękczoną na myjce.

Taka rada kolego - jak juz zdążyłeś poznać Volvo ma okrutny lakier pod względem ptasich kup (momentalnie zostaje ślad nawet jak sie szybko usunie) i właśnie zaschniętej wody. Myj tylko jak lakier jest chłodny i koniecznie w cieniu, najlepiej pod wieczór.

Jak miałem Mercedesa to można było umyć w słońcu, jak zaschło to szedł quick detailer i śladu nie było. Tutaj trzeba już używać troche kombinacji :)

+1

Oraz jakość/twardość wody ma główny wpływ na powstawanie "water spotów" bez względu na jakim lakierze ;)

Posted

Dokładnie tak. Na lubelszczyźnie w moim regionie woda dość twarda niestety i sporo minerałów chyba ma. Czasami nawet jak w cieniu umyje i nieśpieszno wycieram to potrafią kropki zostać :/

Posted

zastanawiam się czy np megs ultimate compund mółby sobie z tym poradzić. jeszcze nie miałem czasu się tym zająć

Posted

zent, a dobra tam :kox: ważne żeby lakieru nie porysowało i elegancko zeszło. tylko zastanawiam się jakim aplikatorem to nakładać :idea:

a ciekawe czy na takie water spoty glinka by pomogła :evil: