Skocz do zawartości

Opel Insignia 2.0 CDTI 2009"

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Albo chcemy mieć dobre samopoczucie, przemywać IPĄ i chwalić się zrobioną korektą na 99% pastą polish na DA, albo sięgnać po konkretny zmywacz, wymyć 5x tyle co wymyje IPA i zapłakać nad tym co do tej pory tworzyliśmy.

No cóż. Z tego co widzę to większa połowa PSB wklejają zdjęcia aby mieć dobre samopoczucie, w mało jakiej relacji widzę aby był jakiś konkretny zmywacz... Do tej pory sądziłem, że mogę zrobić to IPĄ którą kupiłem u chłopaków z R&S w litrowej butelce z atomizerem, oni też tym czyścili lakier po korekcie. Albo mało wiem albo ty jesteś na dużo wyższym szczeblu w polerowaniu.

Adamek Chodzi tylko o to, że piszesz o korekcie na 90%, a tak naprawdę nie wymyłeś porządnie past ;) Użyj raz porządny zmywacz, a zrozumiesz o co chodzi ;)

Relacja bardzo fajna :good: a sam lakier do pracy też super ;)

• Moderator
No cóż. Z tego co widzę to większa połowa PSB wklejają zdjęcia aby mieć dobre samopoczucie, w mało jakiej relacji widzę aby był jakiś konkretny zmywacz....

Czuje sie troche przyatakowany bo w moich relacjach zmywacza tez nie ma. Aczkolwiek wraz z Sz. P. Mieszaczem Kuba JM63 bawilismy sie i testowalismy i doszlismy do wniosku, ze mozna go pominac uzywajac obficie IPY oraz przemywajac lakier mocnym roztworem APC. Nie jest przypadkiem to, ze po skonczonym darciu, przed finishem zlewam auto bardzo mocna piana, np 200ml APC Surfex HD i do tego 50ml Tenzi Trucka. Wyplukuje wszystko jak zly i jestem w stanie ocenic poziom korekty na realnym poziomie.

IPA sie konczy na polce, wiec nastepnym razem zastapie ja zmywaczem ;)

Jednak mycie mocna piana po korekcie nadal pozostanie w nawyku.

weglus, http://www.pielegnowacauto.pl/plyn-do-i ... er-5l.html

Adamek, nieźle ogarnęliście autko, że też się Wam chciało zdejmować klamki, boczki...i do tego jeszcze w takim tempie :song:

Zdjąć klamkę to 1min roboty... ;) Tak samo z założeniem.

Więc dlaczego tego by nie zrobić, skoro dużo łatwiej się wtedy poleruje obszar wnęki pod klamką. ;)

Ostatnio usłyszałem bardzo fajny tekst :)

"Schole wypełniole" :D

Lubię te pasty, szybko i przyjemnie się nimi pracuje, używam i pozbywać się ich nie będę, S17+ korektę robi superancko no ale ten zmywacz :o ...zastanawiam się po co ja go kupiłem, jak miałem IPE to wszystko jakoś lepiej mi wychodziło :)

A praca przy autku naprawdę zajebista :) czas w jakim wykonaliście tą robotą robi wrażenie, szczególnie biorąc pod uwagę czarny kolor :good:

Temat dyskusji zszedł na temat IPY, natomiast ja oglądając zdjęcia wywnioskowałem że po myciu i dekontaminacji nałożyliście na auto ponownie aktywną pianę i użyliście jej jako poślizgu dla glinki?

Czy zrozumiałem dobrze?

Temat dyskusji zszedł na temat IPY, natomiast ja oglądając zdjęcia wywnioskowałem że po myciu i dekontaminacji nałożyliście na auto ponownie aktywną pianę i użyliście jej jako poślizgu dla glinki?

Czy zrozumiałem dobrze?

Dobrze rozumiesz. Chodzi tylko o poślizg a przy okazji rozpuści wszystkie wcześniejsze preparaty z lakieru.

Nie narobiłeś bałaganu na lakierze w ten sposób? Jak się spisuje?

Dlaczego miałbym narobić bałaganu? Chodzi o poślizg a przy tej pianie tego nie brakuje. Zazwyczaj kupowałem QD Megsa i psikałem jedną butelkę na samochód aby był poślizg.

Potem się dowiedziałem, że ludzie to zastępują wodą z płynem więc...

8-)

po co się kłócić kilka razy myjnia na bezdotyku i się okaże czy to magia wypełnienia...

co do samej korekty DA da radę ładnie odświeżyć lakier ale do efektów osiągniętych przy użyciu rotacji bardzo jej daleko*

piszę nie teoretycznie a praktycznie posiadałem polerkę DA kestrela, a obecnie rotację makity 9227 CB.

pasta scholla S17 wypełnia napewno dużo bardziej niż pasty menzerny np. FG500 lub S40 w stosunku do SF4000

co do IPY to hmm... jak komuś nie przeszkadza zapach to można użyć benzyny ekstrakcyjnej

Ogółem efekt fajny ale tylko czy trwały ?

co do IPY to hmm...

Po przeczytaniu wszystkich postów rozumiem, że jeżeli chce się zrobić KOREKTĘ z prawdziwego zdarzenia , to IPA już nie spełni swojej roli :o

Z tego wychodzi, że nie. To się zmienia z dnia na dzień. Osobiście nie nadążam za tematem. :song:

Adamek, a jak takie płukanie przezył silnik i kable wszystkie. Sam mam u siebie wszystko po 4 latach i 170k km przelatanych zakurzone i się zastanawiam czy mogę psikać to roztworem wszystko APC 1:15 np. Red Devil i potem myjką spłukać... trochę się obawiam, różne historie krążą na ten temat.