Jump to content

4 dressingi do gumy/plastiku/vinyli na uszczelkach

Recommended Posts

Postanowiłem zrobić małe porównanie 4 produktów i ich zachowania się na styranej trochę już 24 letniej uszczelce w BMW E30. Do porównania użyłem tego co akurat miałem pod ręką, tzn.:

1) Poorboy's Natural Look,

2) Poorboy's Trim Restorer,

3) Meguiars Endurance Tire Gel,

4) 303 Aerospace protectant (podziękowania dla Detailershop.pl za udostępnienie próbki :good: ),

Na początek uszczelka wypędzelkowana APC 1:10:

76803975.jpg

Stan uszczelki ukazuje poniższe zdjęcie:

31142783.jpg&action=rotate

Aplikatorek gąbkowy na cztery i jedziemy :D A oto bohaterowie testu:

43693258.jpg

38446038.jpg

Zestawienie efektów poniżej :ad:

97516950.jpg

I zdjęcie całości:

67528143.jpg

I to by było na tyle :dontknow: Jak widać najładniejsze wykończenie pozostawia PB Trim Restorer oraz Endurance :) Ponadto, po godzinie od nałożenia popadał deszcz- 303 i Natural Look praktycznie spłynęły :thumbdown::mrgreen:

Na zakończenie jeszcze małe 50/50 303 aerospace protectanta na boczku drzwiowym gdyż nie chciałem zmarnować próbki:

60325637.jpg

74415150.jpg

Zobaczymy ile posiedzą w takim razie Trim oraz Endurance... no i 303 na boczku :P Stay tuned :D

Po tej klapie można nawet i szorować tymi butelkami :lol: I tak idzie do malowania bo ją ruda bierze :good:

Co do natural looka to wiem :) Aczkolwiek na butelce widnieje dumny napis "tires and more..." :-]

• Administrator

Jak to gdzie - nasz sztandarowy zespół polecający kosmetyki w dziale Zestawy, na pytanie "Co do zew. plastików/nadkoli ? " wpisuje 303 szybciej niż jesteś w stanie przeczytać to słowo ;)

Nie wiem co ludzie mają z tym 303 :idea: Przecież to wszystko jest słabe, tak samo jak PB NL, megs NS itd... Też dostałem taką próbkę 2 lata temu i jaki byłem dumny, że mam to co tak na forum polecane, entuzjazm minął jak posmarowałem plastikowe lusterka, jeden deszcz i nie ma śladu po 303. Na zewnątrz nadają się tylko tłuste dressingi, jak wspomniany koch, czy af revive. Kropelki są wtedy eleganckie, a środek trzyma raz nałożony przez całe lato ;)

Nie wiem co ludzie mają z tym 303 :idea: Przecież to wszystko jest słabe, tak samo jak PB NL, megs NS itd...

:) W środku trzymają się elegancko- i natural look i 303- może to że łatwo się zmywają to ich zaleta biorąc pod uwagę ze w środku mamy delikatniejsze powierzchnie 8-)

303 do wnętrza jak najbardziej i tylko do wnętrza ;) fajnie, że można go rozcieńczyć wodą jak chcemy bardziej matowy efekt (taka np. decha w moim polo idealnie wygląda po 50:50 z wodą), ale jak czytam w relacjach "nadkola zabezpieczone 303 AP" to leżę :lol:. Do elementów zewnętrznych jak na razie jestem wielbicielem Kocha NMPC :good:

A co powiecie o tych środkach do plastiku? Które wybrać?

1. CarPro Cquartz PERL

2. AUTO FINESSE REVIVE TRIM DRESSING

3. SONAX XTREME ŻEL DO PLASTIKÓW ZEWNĘTRZNYCH

4. NIELSEN SUPER A SHEEN

A co powiecie o tych środkach do plastiku? Które wybrać?

1. CarPro Cquartz PERL

2. AUTO FINESSE REVIVE TRIM DRESSING

3. SONAX XTREME ŻEL DO PLASTIKÓW ZEWNĘTRZNYCH

4. NIELSEN SUPER A SHEEN

z tych czterech do plastików zewnętrznych wzięłabym AF Revive ze względu na wygląd, wytrzymałość i kropelki :) i dodałabym jeszcze do wyboru koch chemie nano magic plast care

• 2 weeks later...

Cześć, co myślicie o: "Żel do plastików Meguiar's Ultimate Protectant" ogólnie na zewnętrzne tworzywa sztuczne, bo w środku używam NL? :o

Zastanawiam się nad nim lub Koch Chemie Nano Magic Plast Care. :o

Ultimate Protectant spływa po pierwszym deszczu z plastików, przynajmniej u mnie tak było. Nadaję się za to bardzo fajnie do środka. Kocha nie używałem, ale ludzie bardzo chwalą więc poszedł bym w tym kierunku ;). Albo ValetPro Dionysus, mam, używam i jest na prawdę mega wydajny i bardzo żywotny :good:

Ultimate Protectant spływa po pierwszym deszczu z plastików, przynajmniej u mnie tak było. Nadaję się za to bardzo fajnie do środka. Podzielam również tą opinię. Na zewnątrz nie polecam go w ogóle. Co do wew. szału nie robi, ale to tragedii też nie ma.

Minął prawie miesiąc, a na uszczelkach został jedynie lekki ślad po Trim Restorer od Poorboysa, a także po Meguiars Endurance Tire Gel :) Dlatego też na ten miesiąc na uszczelki zawitał Endurance i jestem zadowolony- pomimo sporych deszczy trzyma się ładnie ;)

Spróbuj Dionysusa od ValetPro albo tego polecanego KochChemie. Ja mam Dionysusa i w przez okres letni wytrzymuje ok 2-3miesięcy. Wiadomo, że po jakimś czasie nie jest już taki czarny jak po aplikacji, ale dalej kropelkuje. A najdłużej mi kropelkował ok pół roku, tyle, że plastik wyglądał na nie odżywiony, ale też nie był całkiem wyblakły. I buteleczkę mam już dobrze ponad rok, a ubyło nie wiem czy 70ml-80ml? A smaruje stosunkowo dużo. Zrobiłem jeszcze test ok 3 miesiące temu, na podgrzane plastiki zaaplikowałem Dionysusa i trzyma do tej pory, wyraźnie lepiej i dłużej niż tam gdzie był nie podgrzewany plastik.

• 5 years later...
  • 4 months later...