Jump to content

PH chemii a jej skuteczność

Recommended Posts

Hej.

Przeczytawszy post Evo zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno mądrze używam silnej chemii:

do usuwania osadów wapiennych używa się środków kwasowych, a nie zasadowych

Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić kwestie dopasowywania PH do czyszczonych elementów? myślę że jako tanie przykłady można użyć np. polecanych tenzi alux i tenzi truck (ph 1 i 14). Czy np. mieszanka zrobiona z 50% aluxa i 50% trucka będzie lepsza, czy też gorsza od każdego z tych środków osobno? czy dalej będzie destruktywna dla wosków i innych dressingów mimo tak ważnego na forum neutralnego ph?

Jakiego ph (w stronę kwaśnego czy zasadowego) powinniśmy użyć do:

-prewashu przed korektą i bezpośrednio po niej żeby domyć resztki pasty

-mycia felg

-mycia opon

-mycia silnika

-mycia podwozia

-typowych zastosowań do których uzywamy apc

-innych zabrudzeń?

Zdrów

Jaqb

Z tego co kojarze z chemii ( a moge mało kojarzyć bo już stary jestem) to jak zmieszasz mocny kwas z mocną zasadą 50/50 to ci wyjdzie ph w okolicy 7 czyli neutralne :P Czyli one się zoobojętnią..

To może jakiś mod wydzieliłby dyskusje z tematu "Krótkie pytanie...." i wkleił tutaj, będzie przejrzyście, bo temat ciekawy ;)

• 5 months later...

Pewnie niepotrzebnie odgrzewam ale może ktoś to przeczyta i nie będzie później zaskoczony, że po zmieszaniu 50/50 roztwór "obojętny" zjada mu wosk albo i lakier:D

Nie będę się wdawał w szczegóły ale przy miareczkowaniu kwasów i zasad nie jest tak prosto jak piszecie. Przy okazji przy takim procesie zobojętnienia oba środki straciłyby prawdopodobnie swoje właściwości bo wytrąciła by się sól ( ciało stałe) i może nawet została by z tego sama woda:D