Jump to content

Bezpieczny srodek do tapicerka dla niemowalaka

Recommended Posts

• Moderator

Hello.

Jak wiadomo ciuszki dla niemowlaka pierze sie w specjalnym bezpiecznym hipoalergicznym proszku. Dostane w krotce fotelik dla juniora. Ale jest mocno brudny.

Czym to wyprać aby niemowlak mógł być przewożony bezpiecznie ? Czy środki detailerskie do prania tapicerki, maja jakieś atesty antyalergiczne bezpieczne dla dziecka ?

Pozdrowki.

Domel, ja w takim przypadku, i jak zawsze prałbym dobrą chemią i płukał extra gorącą wodą... Jak dla swojego dziecka - to i z 10 razy.

• Moderator
Wojtek, 90 procent fotelików ma zdejmowane poszycie materiałowe, mialem dwa foteliki i materiał był prany 10tki razy w pralce i nic sie nie stalo..

No właśnie taki fotelik będziemy mieć (przechodzi z dziecka na dziecko w rodzinie - bez sensu kupować nowy jak ten wystarczy delikatnie "odświeżyć"). Ale jeszcze jest cale niezdejmowane poszycie i ze dwa wózki do "wyprania". Chciałem to potraktować jakimś środkiem detailerskim bo wiem ze taki materiał będzie na prawdę wyprany i odświeżony. Ale wszyscy twierdza ze materiały dla niemowlaka trzeba prac hipoalergicznymi środkami, specjalnymi proszkami (mamy juz ze dwie paczki). Chcialem sie dowiedziec jak wy sobie z tym radzicie. Czy tak jak piszecie wyzej - szybko latwo i przyjemnie w pralce - czy macie detailerskie sposoby jak z autkami ale bezpieczne dla malucha ;)

Dzieki za info :)

• 3 weeks later...
  • Moderator

20130517060906.jpg

No tak, mieliście rację. Cala "tapicerka" jest zdejmowalna i poleciala do pralki :) Nie musiałem nic kombinowac :)

• Moderator
My używamy takiego preparatu który nie dość że ma wszystkie certyfikaty to jeszcze jest bezpieczny w przypadku spożycia. Pierzemy tym nawet materacyki w łóżeczkach dla dzieci.

Jaki to preparat ?

Ja swojemu czyściłem APC AutoSmart G101 i PB NL. Po czyszczeniu przez 3 dni nie używano fotelika.

Co do prania niemowlęcych ubrań - przez jakieś 6mcy używany był proszek dedykowany, w sumie 2 opakowania jakieś 5-6kg proszku poszło.

Im bardziej sterylne warunki wprowadzasz tym większe ryzyko wystąpienia problemów z byle powodu.

Co do środków ekologicznych to są dostępne łupiny orzecha (dwie odmiany z Indii) - tylko podobno to w ogóle nie pierze.