Jump to content

Zmatowienia na felgach

Recommended Posts

Koledzy, 2 lata temu miałem renowację felg aluminiowych. Były malowane na nowo i wyglądały jak z fabryki.

Teraz wyglądają tak sobie, lakier na nich zrobił się matowy.

Przejeżdzając po nich palcem, ewidentnie da się wyczuć, że lakier jest matowy i chropowaty, nie tak jak kiedyś.

Czy mogę spolerować lakier na alufelgach? Nie chodzi mi o tzw. polerkę żeby otrzymać efekt lustra, tylko żeby lakier na nich był znów gładki

Nie mam polerki, więc czeka mnie praca ręczna.. Jakimi narzędziami i preparatami?

Teraz wyglądają tak sobie, lakier na nich zrobił się matowy.

Przejeżdzając po nich palcem, ewidentnie da się wyczuć, że lakier jest matowy i chropowaty

To teraz pytanie,jak i czym były lakierowane no i co przeżyły przez te dwa lata?

Koledzy to jest coś takiego, jakby osiadł na nich kurz i zastygł. Ale gdzieniegdzie tego nie ma i tam felgi pięknie się błyszczą.

Można to zdrapać np linijką, ale boję się, że je porysuję. Kupiłem papier wodny 2500 i spróbowałem z pastą aluchrom, ale tylko pogorszyłem sprawę (na szczęście w miejscu niewidocznym).

W takim razie kupię te preparaty, podziałam i dam znać co mi się udało uzyskać.

Prickbort MAC 124 - ale ja nie mam na felgach smoły a tenpreparat jest do usuwanai właśni smoły..

Wrzucam 2 zdjęcia, na których widać mój problem.

Jaśniejsze na zdjęciu to ten osad, prawie całe felgi są nim pokryte. Ciemniejsze obszary to właśnie właściwy kolor felgi bez tego osadu. Ciemniejsze jest przyjemnie w dotyku, gładkie, jak lusterko.

68910329.jpg

71276295.jpg

Pierwsze co zrobiłem, to wymyłem koła wodą z szamponem (do włosów, bo w niedzielę wieczorem nie miałem gdzie kupić jakiś prparat) a później spsikałem to płynem do mycia felg z Sonaxa (taki co krwawi na czerwon) ale nic to nie dalo..

Samemu będziesz się z tym bawił kilka dni. Zawsze można dogadać się z kimś kto przeprowadza taką renowacje i ma w tym doświadczenie. Efekt będzie lepszy a i ty będziesz mógł poświęcić się temu na czym znasz się najlepiej :)

Jutro odbieram od Karola z forum preparaty i działam z felgami ;) Mam nadzieję, że si uda cos zdziałać i będzie satysfakcja ;)

[ Dodano: 11 Kwiecień 2013, 20:36 ]

Dziś wziąłem się za felgi.Glinka + woda rozwiązały problem. Felgi są po prostu jak nowe, świecą i błyszczą.

Co polecicie teraz jako zabezpieczenie?

I udało się. Felgi są pięknie wyczyszczone. Umyte, wyglinkowane, odtłuszczne i nawskowane. Można się w nich przeglądać. Do tego komplet nwoych dekielków z ASO za 150 zł :idea: ale wart było.

No i na koniec nałożony FK 1000 ;)

dasah.jpg

Mag&Aluminium zdarł największy syf, jaki był na felgach i to właśnie on powodował, że ich powierzchnia była dziwnie chropowata. Później potraktowałem je glinką, umyłem, nałożyłem FK i wyglądają świetnie ;)

Niebawem wrzucę foto z założonymi na aucie ;)

fel1j.jpg