Jump to content

Problem z wycieraczkami

Recommended Posts

Mam mega problem.

Na szybie resztki rain-x.

PO wyjeździe na mróz, który nie musi być duży,wycieraczki podskakują i strasznie skrzypią przesuwając się po szybie.

Gumy maja kolo roku,ale bardzo dobrze zbieraja z szyby.

Gdy jest na plusie nie ma tego problemu.

Jak zaradzic?

Ja teraz przetestowałem swój patent otóż:

1 Myjemy wycieraczki APC w gorącej wodzie,

2 Dokładnie suszymy

3 Kupujemy preparat do uszczelek na zimę (spray)

4 Dokładnie psikamy na pióra, aż będzie ściekać

5 zostawiamy na 2h następnie ponawiamy psikanie

6 czyścimy z nadmiaru i jazda na samochód :)

Efekt jest taki, że wycieraczki mazały oraz skakały jak głupie po szybie, teraz po 5 tyg jazdy są nadal jak nowe oraz dużo miększe.

Mówimy o wycieraczkach Tzw Bananach :D

U mnie skaczą też już próbowałem wszystkiego i na dodatek po środku nic nie zbiera

To zobacz pod jakim kątem jest wycieraczka w stosunku do powierzchni szyby...

Miałem taki problem, wymieniłem ze 3 pióra i dalej to samo.. aż mi kolega na warsztacie podpowiedział, żebym podgiął ramie tak, żeby pióro było ustawione pod odpowiednim katem do szyby.. (jak jest przegięte to wycieraczka skacze i nie zbiera)

U mnie skaczą też już próbowałem wszystkiego i na dodatek po środku nic nie zbiera

To zobacz pod jakim kątem jest wycieraczka w stosunku do powierzchni szyby...

Kolega ma rację, sprawdź kąt przylegania, ale też sprawdź czy silniczek wycieraczek w miarę płynnie i lekko pracuje, i czy podszybie - tam gdzie jest mechanizm ramion wycieraczek - nie jest zawalone syfem, liśćmi itp.

Miałem podobne objawy jak u Ciebie, niestety trzeba było wymienić mechanizm wycieraczek, po prostu wycieraczki szły coraz ciężej, aż się tulejki na cięgnach wyrobiły i dup....

Niedawno u mnie też pojawił się problem z przeskakującymi i skrzypiącymi wycieraczkami. Wymieniłem ponad roczne Valeo (banan na multiclipie) mimo,że jeszcze nieźle zbierały. Kupiłem Bosh i przez kilka dni było w porządku. Niestety wycieraczki zaczęły znowu przeskakiwać i skrzypieć.

Myślę nad sposobem, który podał kolega wega67 . Słyszałem jednak, że nie powinno się wycierać niczym wycieraczek, ponieważ są one pokryte warstwą grafitu i czyszcząc, ścieramy go. Niemniej spróbuję tego sposobu i zobaczę czy coś się zmieniło.

manio49, za Twoją radą przygiąłem ramiona i jest lepiej. Zmieniłem też płyn na nieco droższy i dolałem do niego gliceryny. Nie skrzypią ani nie przeskakują, ale muszę jeszcze je trochę docisnąć, ponieważ w niektórych miejscach nie zbierają za dobrze.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

witam, ja mam problem na szybie przedniej , a to taki ,że mam 4 paski od ruchów wycieraczki lewej.Paski są odzielone miedzy sobą może co jakieś 10cm i są dość widoczne, po zwykłym myciu nic nie dało.. a w nocy widać to strasznie..

witam, ja mam problem na szybie przedniej , a to taki ,że mam 4 paski od ruchów wycieraczki lewej.Paski są odzielone miedzy sobą może co jakieś 10cm i są dość widoczne, po zwykłym myciu nic nie dało.. a w nocy widać to strasznie..

o jakich paskach ty rozmawiasz? :o

może jakaś fota?

Rozumiem, że szybę myłeś, ale pióro też wyczyściłeś?

yyyy..... :idea:

Jakie paski ? Dokładnie to opisz, czy Ci przeskakują i zostawiają co 10cm pasek - w efekcie przeskoku, a może masz pęknięte pióro i Ci zostawia pasek ?

O ile dobrze myśle to chodzi mu o ślady po wycieraczkach. U mnie coś takiego widać jak szyba od zewnątrz zajdzie rosą, ale podczas jazdy to nie przeszkadza. Jest mniej więcej w miejscach gdzie pod gumą są te metalowe dociski.