Bieniek Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Mam mega problem. Na szybie resztki rain-x. PO wyjeździe na mróz, który nie musi być duży,wycieraczki podskakują i strasznie skrzypią przesuwając się po szybie. Gumy maja kolo roku,ale bardzo dobrze zbieraja z szyby. Gdy jest na plusie nie ma tego problemu. Jak zaradzic?
maya Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ktoś zadawał ostatnio podobne pytanie, podobno to pomoże http://www.sklep.car-spa.pl/Na-zewnatrz ... -p516.html
krzysiek555 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Dokladnie to nic nie dziala,mozesz sprobowac wymoczyc gumy w glicerynie moze da jakis efekt...
Swoop Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Jak zaradzic? a może wymiana wycieraczek?
manio49 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zależy jakie masz wycieraczki, ja mam aerotwiny i niestety bardzo źle znoszą mrozy. Ten wąski kanalik w gumie momentalnie się zapycha i podmarza i są akcje tak jak piszesz.
wega67 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ja teraz przetestowałem swój patent otóż: 1 Myjemy wycieraczki APC w gorącej wodzie, 2 Dokładnie suszymy 3 Kupujemy preparat do uszczelek na zimę (spray) 4 Dokładnie psikamy na pióra, aż będzie ściekać 5 zostawiamy na 2h następnie ponawiamy psikanie 6 czyścimy z nadmiaru i jazda na samochód Efekt jest taki, że wycieraczki mazały oraz skakały jak głupie po szybie, teraz po 5 tyg jazdy są nadal jak nowe oraz dużo miększe. Mówimy o wycieraczkach Tzw Bananach
jacek_1 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ja tez mam podobny problem. Jutro je zdejmuje i dokladnie wyczyszcze, bo nie da sie jezdzic jak tak skacza skrzypia, bo przez to strasznie marza szybe. Zobaczymy czy to cos pomoze.
jedrek1980 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 U mnie skaczą też już próbowałem wszystkiego i na dodatek po środku nic nie zbiera
Carire Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 a cos może takiego: http://showcarshine.pl/odswiezacze-i-ne ... aczek.html
kamilgt Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 Carire, Spójrz parę postów wyżej
Carire Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 kamilgt, miałem na mysli że są dostępne od ręki
koko Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 Jak nie masz wycieraczek typu babany podjedz do sklepu i kup same gumki, ja kupowałem 2 dni temu firma Alca robi takie gotowe wkłady 8zł dwie sztuki nie skacze nie skrzypi i zbiera tak jak powinno ile podziałają zobaczymy http://allegro.pl/gumki-gumy-do-wyciera ... 40545.html
miHoo79 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 U mnie skaczą też już próbowałem wszystkiego i na dodatek po środku nic nie zbiera To zobacz pod jakim kątem jest wycieraczka w stosunku do powierzchni szyby... Miałem taki problem, wymieniłem ze 3 pióra i dalej to samo.. aż mi kolega na warsztacie podpowiedział, żebym podgiął ramie tak, żeby pióro było ustawione pod odpowiednim katem do szyby.. (jak jest przegięte to wycieraczka skacze i nie zbiera)
Chat Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 U mnie skaczą też już próbowałem wszystkiego i na dodatek po środku nic nie zbiera To zobacz pod jakim kątem jest wycieraczka w stosunku do powierzchni szyby... Kolega ma rację, sprawdź kąt przylegania, ale też sprawdź czy silniczek wycieraczek w miarę płynnie i lekko pracuje, i czy podszybie - tam gdzie jest mechanizm ramion wycieraczek - nie jest zawalone syfem, liśćmi itp. Miałem podobne objawy jak u Ciebie, niestety trzeba było wymienić mechanizm wycieraczek, po prostu wycieraczki szły coraz ciężej, aż się tulejki na cięgnach wyrobiły i dup....
weglus Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 miałem taki sam problem, ale poszedłem na łatwizne i zmieniłem wycieraczki. a co do chusteczek- bardzo pomagają na 'mgiełke' i lekke skakanie
jacek_1 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 U mnie po dokładnym wymyciu i wysuszeniu wycieraczek problem zniknął, takze polecam zdjąć i wymyć wycieraczki
wkr Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 Niedawno u mnie też pojawił się problem z przeskakującymi i skrzypiącymi wycieraczkami. Wymieniłem ponad roczne Valeo (banan na multiclipie) mimo,że jeszcze nieźle zbierały. Kupiłem Bosh i przez kilka dni było w porządku. Niestety wycieraczki zaczęły znowu przeskakiwać i skrzypieć. Myślę nad sposobem, który podał kolega wega67 . Słyszałem jednak, że nie powinno się wycierać niczym wycieraczek, ponieważ są one pokryte warstwą grafitu i czyszcząc, ścieramy go. Niemniej spróbuję tego sposobu i zobaczę czy coś się zmieniło.
manio49 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2013 sprawdź lepiej ustawienie ramion bo to tam może być feler. przygnij je delikatnie
wkr Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 manio49, za Twoją radą przygiąłem ramiona i jest lepiej. Zmieniłem też płyn na nieco droższy i dolałem do niego gliceryny. Nie skrzypią ani nie przeskakują, ale muszę jeszcze je trochę docisnąć, ponieważ w niektórych miejscach nie zbierają za dobrze.
szymekk Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 ja bym zaczal mimo wszystko od wymiany wycieraczek jesli maja rok, producenci zalecaja wymiane dwa razy w roku, i praktyka to potwierdza.
Młody90 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2013 witam, ja mam problem na szybie przedniej , a to taki ,że mam 4 paski od ruchów wycieraczki lewej.Paski są odzielone miedzy sobą może co jakieś 10cm i są dość widoczne, po zwykłym myciu nic nie dało.. a w nocy widać to strasznie..
Swoop Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2013 witam, ja mam problem na szybie przedniej , a to taki ,że mam 4 paski od ruchów wycieraczki lewej.Paski są odzielone miedzy sobą może co jakieś 10cm i są dość widoczne, po zwykłym myciu nic nie dało.. a w nocy widać to strasznie.. o jakich paskach ty rozmawiasz? może jakaś fota? Rozumiem, że szybę myłeś, ale pióro też wyczyściłeś?
kinek01 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2013 witam, ja mam problem na szybie przedniej , a to taki ,że mam 4 paski od ruchów wycieraczki lewej.Paski są odzielone miedzy sobą może co jakieś 10cm i są dość widoczne, po zwykłym myciu nic nie dało.. a w nocy widać to strasznie.. yyyy..... Jakie paski ? Dokładnie to opisz, czy Ci przeskakują i zostawiają co 10cm pasek - w efekcie przeskoku, a może masz pęknięte pióro i Ci zostawia pasek ?
weglus Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2013 O ile dobrze myśle to chodzi mu o ślady po wycieraczkach. U mnie coś takiego widać jak szyba od zewnątrz zajdzie rosą, ale podczas jazdy to nie przeszkadza. Jest mniej więcej w miejscach gdzie pod gumą są te metalowe dociski.
Rekomendowane odpowiedzi