Jump to content

Mycie według Angelwax

Recommended Posts

Na wstępie chcę przeprosić za dużą zwłokę, ale najzwyczajniej w świecie nie miałem czasu, a jak czas był, to termometr pokazywał -pierdyliard *C...

Do rzeczy! Dzięki uprzejmości Mr. Cleaner miałem okazję pobawić się mało popularnymi w naszych szerokościach geograficznych produktami firmy Angelwax.

Warunki testu niestety nie były wymarzone- noc i ok 3*C, ale nie takie rzeczy się ze szwagrem robiło :P

Przy okazji chciałem podziękować mojej kochanej dziewczynie, która dzielnie marzła dokumentując moje poczynania ;)

Pasek z miesiąc nie widział szamponu i rękawicy, jedynie dwa razy proszek więc brud już zdążył się zadomowić na lakierze... No cóż, do dzieła!

Angelwax Fastfoam

Piana w butelce zapachem bardzo mocno przypominała dobrze znaną Magifoam, jednak przy pianowaniu zapach był dużo mniej wyczuwalny i co najważniejsze, ręce 'po robocie' nie śmierdziały :-]:good:

Do glorii wlałem mniej więcej tyle co wlewam Magi, czyli 50-60ml, reszta to ciepła woda.

Piana jaka jest widać na zdjęciach. Postanowiłem sprawdzić jak domywa i część maski została pominięta. Ciężko było uchwycić efekt na zdjęciu, ale różnicę było widać :good:

Z luźnym brudem na felgach też poradził sobie bez problemu, reszta to zadanie dla Iron'a

Angelwax Superior Automotive Shampoo

Powiem krótko: rewelacyjny szampon :good: Przyjemny zapach banana, piana na 4+, poślizg bardzo dobry, domywanie też i co ważne- nie ma problemu z zasychaniem. Może to złudzenie spowodowane tym, że dawno nie widziałem passata czystego, ale miałem wrażenie, że szampon podbił połysk :o

W mojej klasyfikacji jest gdzieś pomiędzy AF Lather, a ulubionym Lusso :song:

Angelwax QED Quick Exterior Detailer

Ciekawy quick detailer, który przyciemnia lakier i nadaje mokrego, tłustego wyglądu. Porównywałem go z Duragloss'owym FC&S, który nie przyciemniał, ale dawał ładne refleksy, jednak w porównaniu do QED pracowało się z nim gorzej, bo po prostu się mazał. Jedyne na co musimy zwrócić uwagę przy Angelwax'ie to równomierne rozprowadzenie, w przeciwnym razie będą placki mocniej i mniej przyciemnionego lakieru.

Ogromny minus QED to zapach- jakiś spirytus, żel antybakteryjny :thumbdown:

Trochę zdjęć:

Zapuszczony Passat :oops:

resizedimg0650.jpg

resizedimg0652.jpg

Pianujemy:

resizedimg0653.jpg

resizedimg0655.jpg

Po spłukaniu maski na stronie bez piany dużo bardziej było widać podłużne ślady i kropki brudu.

resizedimg0657.jpg

resizedimg0658.jpg

resizedimg0660.jpg

Skończony samochód:

resizedimg0662.jpg

resizedimg0665.jpg

resizedimg0670.jpg

resizedimg0671.jpg

resizedimg0673.jpg

resizedimg0678.jpg

resizedimg0682.jpg

I tutaj mała ciekawostka- po kilku dniach jazdy w deszczu/śniegu strona kierowcy (Angelwax QED) była wyraźnie mniej zabrudzona niż ta z FC&S :o

resizedimg1626.jpg

resizedimg1627.jpg

I na koniec filmik ;)

http://www.youtube.com/watch?v=cBx7d6xeyjI&feature=youtu.be

Podsumowując: Angelwax oferuje dobre produkty w moim zdaniem uczciwych pieniądzach. Kupujący nie powinien być zawiedziony, sam prawdopodobnie skuszę się na szampon i pianę kiedy zużyję obecne zapasy :good:

Altay, stężenie ok 1:500 (producent mówi, ze nawet 1:1000, ale bardzo brudny samochód itd ;) w tym stężeniu w żadnym wypadku nie ruszył wosku )

Nigdzie nie znalazłem info o ewentualnej zawartości carnauby.

Filmik nagrywany telefonem, ale muszę przyznać, ze jak na te warunki i moje 'umiejętności' montowania to wyszło nawet nawet :P

To spoko. U mnie pod Poznaniem rzadko bywa kolejka, a jest to lepsze rozwiązanie niż rozkładanie węża na ogrodzie i podłączanie myjki ciśnieniowej.

Tata się wścieka potem, że mu robią kałużę pod domem :mrgreen:

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Angelwax Fastfoam

Piana w butelce zapachem bardzo mocno przypominała dobrze znaną Magifoam, jednak przy pianowaniu zapach był dużo mniej wyczuwalny i co najważniejsze, ręce 'po robocie' nie śmierdziały :-]:good:

Do glorii wlałem mniej więcej tyle co wlewam Magi, czyli 50-60ml, reszta to ciepła woda.

Piana jaka jest widać na zdjęciach. Postanowiłem sprawdzić jak domywa i część maski została pominięta. Ciężko było uchwycić efekt na zdjęciu, ale różnicę było widać :good:

Z luźnym brudem na felgach też poradził sobie bez problemu, reszta to zadanie dla Iron'a

Dzięki temu samemu sponsorowi również miałem okazję sprawdzić Angelwax Fastfoam.

Auto było uwalone zimowym brudem z ponad tygodnia roztopów.

Na połowę auta poleciała testowana piana (strona pasażera), na drugą połowę Magifoam (strona kierowcy).

I mogę jedynie potwierdzić co wyżej - robi to, co piana ma zrobić. Na lakierze nie zauważyłem różnicy między pianami. Jedynie na przednich felgach Magi nieco lepiej zadziałała, na tylnych remis.

Piany naniesione były Marolexem, obie w tym samym stężeniu 35-40ml na litr ciepłej wody.

Przy zachowaniu takich samych parametrów (stężenie, filce) Fastfoam była odrobinę łatwiej spływająca, ale to uważam za plus. Przy czym wiadomo - to akurat można sobie "wyregulować".

Filmiki z nanoszenia piany.

Angelwax Fastfoam

Autobrite Magifoam

PH obu pian takie samo przy identycznym stężeniu (sprawdzone na pianie leżącej na aucie)

PH.jpg

I zdjęcia - zaraz po pianowaniu , przed spłukaniem (10+ minut) i po spłukaniu (mokre auto, więc wiadomo co widać ;) )

Angelwax Fastfoam

FF_1.jpg

FF_2.jpg

FF_3.jpg

FF_4.jpg

FF_5.jpg

FF_6.jpg

Autobrite Magifoam

MG_1.jpg

MG_2.jpg

MG_3.jpg

MG_4.jpg

MG_5.jpg

MG_6.jpg

Dla mnie remis między tymi pianami ;)

Przy okazji sprawdziłem też Angelwax Bilberry (stężenie zrobiłem 1:5).

Felga po spłukaniu piany

PP.jpg

Po umyciu szamponem

PP_1.jpg

Poprawiona Angelwax Bilberry - psik psik i delikatnie pędzelkiem.

PP_2.jpg

Tak, wiem niedokładnie, ale pogoda, że ręce mi już przymarzały, a koniecznie chciałem sprawdzić jak zadziała Bilberry. A zadziałał, jak powinien.

Dzięki nOx za próbki ;)