Jump to content

Chemical Guys maxi suds II

Recommended Posts

Posted

Ciężko zrobić test szamponu, zawsze uważałem, że pokazać można tylko auto czyste -auto brudne. Ale może się da:

Jeden z mocniejszych szamponów Chemical Guys trafił na godnych rywali - dwa bardzo brudne Q7. Na jednym z nich dzieje się nasz test Lusso Oro, więc jego neutralne pH powinno uchować wosk przed zmyciem.

Producent mówi o szamponie:

- neutralne pH

- mocno skoncentrowany

- zawiera najwięcej aktywnych cząsteczek czyszczących ze wszystkich szamponów CG

- rozpuszcza i unosi brud z powierzchni

- super-śliski

W skrócie:

473ml dostępne w cenie 37,99

pH neutralny

barwa: malinowo-pomarańczowa

zapach: wiśniowa guma balonowa ;)

Test:

Pacjent czysty nie był...

DSC_0633.jpg

DSC_0634.jpg

DSC_0635.jpg

DSC_0639.jpg

Produkt

DSC_0640.jpg

półtorej nakrętki na dno

DSC_0642.jpg

zalane ciepłą wodą, drugie wiadro z czystą wodą i gritem:

DSC_0643.jpg

DSC_0644.jpg

i po myciu:

DSC_0650.jpg

DSC_0652.jpg

A tu na drugim aucie:

DSC_0663.jpg

DSC_0664.jpg

Szampon lekko spieniony delikatnie myjką ciśnieniową

DSC_0665.jpg

Po myciu i wytarciu Sonus Drying Towel

DSC_0682.jpg

DSC_0685.jpg

Na folii też niczego dziwnego nie zostawił:

DSC_0687.jpg

Wnioski:

Dobrze się pieniący, śliski szampon, nie usuwający wosku. Fajnie pachnie i dobrze myje auto. Czego chcieć więcej? A, nadaje się też rozcieńczony jako poślizg do glinki.

Zalety:

- zapach

- śliskość

- neutralne pH

- cena!

- wydajność

- wygodny dozownik

Wady:

- nie stwierdzono. chyba, że ktoś nie lubi piany.

Posted
nie usuwający wosku

jestes pewny ? u mnie zjadl carbona az milo :/ pare osob tez cos pisalo o agresywnisci tego szamponu

Posted

snap, "kropling" został, od jednego razu nic złego się nie dzieje. Zobaczymy co będzie następnym razem. Czeka jeszcze auto zabezpieczone SFX4 i R222 100%Carnauba, może jutro uda się sprawdzić.

Posted

zeby nie bylo ze wymyslam, cycat dystrybutora CG

Maxi Suds II - silny szampon, idealny do pianowania auta przed procesem. Nie należy go używać jako piany do "cotygodniowego" mycia na autach zabezpieczonych woskiem naturalnym, choć collinite potrafi mu się opierać, a CQuartz nic sobie z niego nie robi. Najlepsze rozwiązanie do przygotowania auta przed procesem, podczas którego auto będziemy glinkowali, używali cleanera i preparatu zabezpieczającego. Z racji na wyśmienite właściwości czyszczące znajduje też zastosowanie na autach przez długi czas nieużywanych, stojących pod drzewami (pokrytych np. spadzią). W większym stężeniu dobry do usunięcia wosku, czyli wracamy do punktu wyjścia - szampon/piana przed procesem.

Posted

w sobote umyje pojazd tym szamponem, zobacze co u mnie narobi z Reloadem. mialem go sciaganac wiec niech sie dzieje :|

Posted

jak będziesz miał jakieś fotki to zachęcam do wrzucenia tu, zawsze to jakaś dodatkowa informacja i odniesienie.

Posted
snap, "kropling" został, od jednego razu nic złego się nie dzieje. Zobaczymy co będzie następnym razem. Czeka jeszcze auto zabezpieczone SFX4 i R222 100%Carnauba, może jutro uda się sprawdzić.

czekam na to bo wlasnie bo podobno taki bezpieczny nie jest wiec moze wszystko sie wtedy okaze ;) za test :good:

• 4 months later...
Posted

Wiem że temat stary, ale ja miałem w zeszłym roku ten szampon i... Turtle Waxem platinium myło się lepiej.

I zżera wosk, nie ma co wierzyć w bajki że jest delikatny, przynajmniej u mnie nie miał litości dla Gold Classa.

A i z FK 1000p dawał radę po czasie.