julian Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 No więc stało się, okleiliśmy auto matową folią. Pytanie co dalej, jeśli ktoś zawsze był we frakcji błysku i nagle coś mu się odmieniło? To, że na aucie jest folia, nie znaczy jeszcze, że ma być brudne i zaniedbane. A zwłaszcza, że folia niezabezpieczone genialnie wprost przyjmuje brud, który świetnie się nią wgryza i zostaje na długo. Czym więc zabezpieczyć auto z folią? Z testów wynika, że absolutnie nie każdy wosk się do tego nadaje. Znaczna część popularnych produktów zostawia smugi, zmienia mat w satynę lub nie daje się dobrze rozprowadzić na powierzchni. Z odpowiedzią przychodzi znany z innych testów CQuartz DLux. Produkt dedykowany do wszelakich tworzyw sztucznych, także na folii sprawdza się znakomicie, chroniąc ją przed osadzaniem się zanieczyszczeń, wżeraniem brudu w pory przy tej samej okazji zapewniając świetny efekt wizualny. A więc do rzeczy: Auto myjemy, oczyszczamy i odtłuszczamy, przed samą aplikacją stosując Car Pro Eraser. Po aplikacji DLux: Obszar po lewej stronie kadru to DLux, po prawej jeden z spray sealantów..(nie reload). Kropelkowanie DLux-a DLux sprawdza się również na folii typu carbon, nawet tej z mocną strukturą, tzw. 3D I jeszcze kilka zdjęć kropelek Zalety: - nie "nabłyszcza" matów; - bardzo mocno nasyca kolor; - świetnie kropelkuje; - wedle wcześniejszych doświadczeń będzie baaardzo trwały; - nie zostawia smug; - praktycznie nie trzeba go docierać; - zabezpieczenie nim matowego auto jest tańsze niż zwykłego lakieru CQuartzem! Wady: - wymaga uważnej i precyzyjnej aplikacji; - wystarcza "na raz"; - powierzchnię trzeba przygotować równie dokładnie jak przed CQ czy CQ UK.
escimo Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Dzięki za test! Ostatnio mi chodziło właśnie po głowie czy któraś z powłok nadaje się na folie i nie przyszło mi do głowy, że właśnie DLUX może się do tego nadawać
rickson Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 julian, Ile buteleczek trzeba zużyć żeby zabezpieczyć całe auto? Przykładowo taka trójka jak na zdjęciach. Czy następna warstwa coś daje czy jedna wystarczy?
DS_Tomek Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 julian, super rezultat ! Efekt bardzo na plus, wydaje mi się że pożądany na tego typu foliach - podkreśla przetłoczenia i załamania karoserii, nie nabłyszczając niepotrzebnie folii. CQuartz DLUX po raz kolejny zaskakuje na plus Jak już kiedyś pisałem, dla mnie to fenomenalny produkt. rickson, buteleczka 30ml pójdzie, sądzę że będzie to 1 warstwa.
julian Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 rickson, jedna 30ml powinna być wystarczająca. Zużycie wydaje się być nieco większe niż w wypadku klasycznego CQ, ale bez przesady. Produkt trzeba dobrze rozcierać, nie tylko położyć.
Rekomendowane odpowiedzi