bili20@o2.pl Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Co do tego, że nowy to niestety nie bo kupiłem jako roczne. Poprzednio jeździł nim jakiś menadżer z GM i mył jedynie automatycznie. Był zmatowiały i miał pełno swirli. Fakt, że nie jestem jakimś tam detailerem, ale chyba po to jest forum. Wytkniecie błędy a to tylko korzyść dla auta Jak roczne to prawie jak nowe. Czasem nawet jeszcze pachnie nowością Co do piany to żeby wyszła taka jak na zdjęciu to stężenie 200 ml do 800 ml gorącej wody. Inaczej leci mleko. Pianownica PA na max - i karcher serii 2.40. Zamówiłem teraz Magifoam. Zobaczymy jak się spisze Trzymam kciuki za pianę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 2 tygodnie temu cały weekend wolny więc garaż Narazie mały Timelaps z operacji, niebawem opis http://www.youtube.com/watch?v=WCajEr0U ... e=youtu.be Pierwszy bok poszedł pianą w stężeniu 1:10 i zrobiło się mleko, więc zmieniłem na 1:5 i od razu lepiej się trzymała śmietana. Porównania Megi do ValetPRO Advanced Neutral Snow Foam mam takie, że Megi lepiej wyczyściła auto (później zdjęcia). Stężenie tu i tu musiałem dawać 1:5 żeby uzyskać taką konsystencję. Pianownica PA i Karcher 2.40. Może to wina karchera że tyle piany potrzeba żeby uzyskać "śmietanę". Niestety jest jaki jest Zdjęcia i opis niebawem, bo na to też potrzeba czasu. W skrócie 1 dnia zająłem się 8 kołami przy okazji przekładki na zimowe i nadkolami 2 dnia umyłem auto i wyglinkowałem i wypolerowałem mechanicznie Ultimate Compound i SwirlX + czyszczenie pod maską (tu bez karchera bo trochę za dużo elektroniki i tak odważny nie jestem. Jedynie ręczniki i czyszczenie. 3 dnia ponowanie umyłem auto i naniosłem Deep Crystal i Collinite 476 + czyszczenie i polerka chromu, zabezpeiczenie plastików, wypolerowanie szyb. Dokładny opis i zdjęcia w toku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek305 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 za transportera się bierz to będzie fajna relacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Powiem Ci, że ma 4 lata i jeżdżony "pracowniczo" czyli z cyklu: nie moje to mam w p**** Przyjdą cieplejsze dni to go ogarnę Słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wega67 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Bardzo fajny filmik Kompresor to gdzieś musisz przyczepić na smyczy, żeby samochodu nie zarysował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czasobywacz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Z takim miejsce sam bym siedział w garażu i pieścił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Nareszcie udało się znaleźć czas na wykonanie opisu amatorskich prac wykonanych w bodajże listopadzie (zaraz po zakończeniu zaczął padać pierwszy śnieg). W końcu jestem szamanem i zawsze po czyszczeniu auta wywołuję opady Praca podzielona na kilka etapów. I Etap: felgi i nadkola Przy okazji zmian kół na zimowe postanowiłem wyczyścić i zabezpieczyć nadkola i obydwa zestawy felg. Felgi zimowe były „wyczyszczone” i leżały grzecznie czekając. Jednak po ich wyciągnięciu okazało się, że się nie przyłożyłem To najpierw pryskane Purple Rain: I tu wypędzelkowane: Tu piękny widok nadkoli: Spryskane APC z domieszką ValtePro Snow Foam Po K2.40 Tu mankament, 3 razy powtarzałem Purple Rain i wciąż trochę zostało. Czym to ruszyć? To jeszcze wosk i kapselki : Wytarte do sucha: Kto wymyślił filc w nadkolach pytam??? I pociągnięte dressingiem: Efekt końcowy na zimę: To teraz trzeba przygotować letnie koła na przechowanie: Tak schodzi bród po Megsowym All Wheel Cleaner + myjka K 2.40 Pryskamy i pędzelkujemy Purple Rain: Wosk: Generalnie do felg używam Megsowego NXT Tech Wax 2.0 w mleczku. Po prostu woskuje je co mycie. Dlatego, że nie używam już tego wosku do lakieru (oddał miejsce dla colli ) a gdzieś trzeba go wykorzystać. Gotowe : Spakowane: II Etap: Mycie i glinkowanie Tak wyglądało auto przed myciem Magifoam (1:5) z dodatkiem APC działa I po płukaniu Dalej mycie na dwa wiadra (jak już koledzy podpowiedzieli) Niestety nie są to Grit Guard (ale może kiedyś jakiś prezent ktoś coś ) Szampon megsa NXT i rękawica megsa Z mycia i suszenia fotek nie mam, bo robiło się mega zimno i uciekałem. Ale wszystko uwiecznione na Time Lapse Przed polerką zostało glinkowanie. Niby minęły 3 miesiące od poprzednio glinkowania, a syfu co nie miara. Broń: I glinka za każdym razem ugniatana od nowa i spełniła swoją rolę: III Etap: Polerowanie Ulubiona czynność czyli obklejanie: Polerka na G 59G242 i padach megsa soft buff 2.0 Najpierw UC megsa i później swirlx megsa Przed: Po: 50/50 Prawa po zrobieniu IV Etap: Zabezpieczanie lakieru Tu najpierw deep crystal megsa a później colli 476s Prawa po zabiegu: V Etap: Dressing Na felgach NXT megsa już był Na opony: hot shine tire gel z megsa Szyby: niezwodny glass cleaner z megsa Plastiki, czyli aż listwa wysokości 5 cm i szerokości 80 cm przy wydechu i do tego zwykły autoland do plastików zewnętrznych Wydech i listwy przy oknach: autosolem do chromu Efekty końcowe są meeeeeeega mizernie widoczne, bo w garażu to jakoś szału nie ma na fotografiach. Musiałem wyjechać to mówię zrobię kilka fotek i oczywiście „let it snow let it snow let it snow” Czas na samobiczowanie: 1. Mało zdjęć, ale może mi wybaczycie z racji time lapsa 2. Nie ujęte niż z czyszczenia wnętrza i komory silnika. Robiłem to z doskoku w wolnych chwilach i już nie było jak pstrykać itd. 3. Nie dawać deep crystal pod colli. Arsenał zebrany na wiosnę, m.in. cleaner, ipa, pady flexa i manzerny różne, QD itp. Także jak tylko zima minie to myślę, że będzie jeszcze lepiej. Z efektu jestem całkowicie zadowolony. Coraz więcej się uczę więc myślę, że z czyszczenia na czyszczenie będzie lepiej. Całość zajęła mi ok 26 godzin podzielone na 3 dni. Time lapse jakby kto przeoczył: http://www.youtube.com/watch?v=WCajEr0U ... e=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marco Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Nie użyłeś tar removera stąd na glince tyle syfu ,ale większość to smoła. Czy oklejanie jest ulubiona czynnością? Ja tego nie lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek1987 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Ładnie wykonana praca, trochę musiałeś się napracować bo auto spore trochę słaba jakość zdjęć ale i tak efekt końcowy się liczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masa140 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 No ja też nie lubię oklejać. Możesz coś więcej na temat purple raina napisać co to za firma itp? Troszkę się napracowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinezzg Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Możesz coś więcej na temat purple raina napisać co to za firma itp? ... co do filcu w nadkolach - mam to samo w A8 - rozumiem ze ma za zadanie wygłuszac kabine ..ale skurwielstwo jest niesamnowite i non stop uwalone !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Powinien być cudzysłów, bo nienawidzę oklejać wrrrrr Strasznie ciężko pogodzić pracę nad autem z ogromną kolekcją zdjęć i jeszcze ich jakością. Już nie mogę się doczekać aż zima się skończy, bo czytam to forum i jestem coraz mniej głupi Purple Rain od Autobrite (o tu porównanie: )teraz zamówiłem IronX i zobaczymy co lepsze. Ale wyczyścił dosłownie wszystko. Ten psikus co tam został na feldze to co psikanie był mniejszy. Myślę, że gdyby nie pogoda i to, że się mega ściemniało tego dnia to bym doczyścił tę felgę do ideału. Także środek czy to purple rain czy ironx powinien znaleźć się w zestawie u każdego. Aaaaa i róbcie to na zewnątrz bo garaż do wietrzenia Zapach zbuków itp masakra No ale ma czyścić, a nie pachnieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zawsze możesz je odkleić, zakleić, wymienić nadkola na zamienniki bez filcu. Ja bym się cieszył, gdyby w mojej służbówce były filce, byłoby ciszej na codzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Wygłuszanie to zrozumiała sprawa, ale tak jak mówisz jest tak brudne, że ręce opadają jak się to czyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinek01 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Ani jedno zdjęcie na którym widać całe auto.. jedynie film ratuje Jeśli zdjęcia tylko na to forum to odpuść sobie maskowanie tablic bo nie trzeba być geniuszem żeby odczytać te numery - wcześniejsze zdjęcia i film Jaki to jest dokładnie kolor auta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Wiem wiem wiem z tym zdjęciem za 2 miechy będzie ciepło słońce i full serwis. A kolor to Carbon flash chyba dokładnie się nazywa. Czarny metalik bądź co bądź Blachy jakoś tak z automatu zrobiłem. Nigdy nie maskowałem tylko ostatnio ktoś tam tworzył niestworzone historię to zamazałem. Ale tak jak mówisz film mówi wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yasiek Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Możliwe że to przekłamanie kolorów bo ze zbliżeń to bardziej GOP Mahagony ale na filmiku widać że GAR Carbon - tak żeby nie było niedomówień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekB Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Troche slabo wyczysciles opony pod dressing, tu minus. Reszta ok, dobrze umyty i zabezpieczony samochod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Troche slabo wyczysciles opony pod dressing, tu minus. Reszta ok, dobrze umyty i zabezpieczony samochod. Dlaczego? Z ciekawości pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekB Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Przy laczeniu z felga oraz w biezniku masz brunatny odcien. To efekt nie domycia badz nie uzycia szczotki. Pozniei jak pokazujesz juz po dressingu ten brunatny kolor tez wychodzi przy feldze niestety. Nie czepiam sie, nie bierz tego do siebie. Tez sie borykam niekiedy z tym problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griffe Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 oraz w biezniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekB Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 No coz, pedant moze ze mnie ale w tej zabawie to chyba wskazane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo228 Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 ważne że auto przygotowane do zimy było ogólnie fajnie choć mało zdjęć troche.ja kiedyś nadkola ściągnołem w pasacie, tam było tyle syfu że poprzez mycie tego materiału i tak by z tamtąd nie wypłynoł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtassss Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 BartekB broń boże się nie czepiam tylko uczę uczę i uczę Zaaplikuje tam szczoteczkę następnym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekB Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi