booohal Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam, Pytanko do osób, które z gliceryną już miały trochę do czynienia. Czy rozcieńczacie ją? W jakich proporcjach? Czy mocno traci swoje właściwości po zmieszaniu z wodą? Właśnie nakładałem nierozcieńczoną na uszczelki i jakoś poszło. Ale na oponach już nie da rady. Trzeba było rozcieńczyć.
nivea Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 ja rozcieńczam 2:1 (gliceryna:woda) rozcieńczoną łatwiej się moim zdaniem nanosi a zawsze można powtórzyć zabieg dla pewności - chociaż ja robię raz i nie mam problemu z uszczelkami w zimie. można by się bawić w jakieś stężenia procentowe ale moim zdaniem "panie, to nie apteka"
booohal Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 nivea, A na oponach patrzyłeś? Odżywia kolor i zostaje naturalna guma czy siwieje szybko?
nivea Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 uszczelki ładnie odżywia, nie siwieją, pozostają długo przyjemne w dotyku ale nie tłuste. z oponami niestety nie mam doświadczenia miałem smarować zimówki ale ostatecznie zabrakło czasu...
KR54321 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 nivea, na pewno w zimie się sprawdzi, ale czy przypadkiem nie masz doświadczenia jak glicerynka wypada w porównaniu z markowymi środkami odżywczymi? Chodzi mi wyłącznie o wygląd.
nivea Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 chodzi o środki do gumy/uszczelki? tutaj jedynie mam porównanie Den Braven (spray do uszczelek) i sonax w sztyfcie i gliceryna wygrywa zdecydowanie... jeśli chodzi np. o 303 Aerospace Protectant - efekt (wygląd) jest ten sam, ale tutaj nie mam za dużego doświadczenia (porównania) z innymi środkami tego typu. może ktoś wspomoże swoją wiedzą? gliceryna kosztuje w aptece pare (5?) złotych więc można pokusić się o fajne testy jak ktoś ma możliwość
DOC Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Gliceryna jest niesamowicie wydajna - ja malutka buteleczka jak po kroplach do oczu (nie wiem jaka to jest pojemnosc) zrobilem komplet letnich opon (od zewnetrznej strony) i wszystkie uszczelki w 2 samochodach. Pomimo tego, ze troche ciezko sie ja nanosi to stosunek efekt/cena rekompensuje wszystko. No i bodajze srodek do gumy od Z albo SV jest na glicerynie oparty a oni raczej przypadkowo by jej nie wybrali...
booohal Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 DOC, I jak na oponach się trzymała? Jaki look?
KR54321 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 5zł? chyba troszkę przesadziłeś Mam swoją buteleczkę, ale czasu na użycie brak. Z resztą nie miałbym jej z czym porównać, mam może z 2-3 środki tego 'typu'. Zastanawiałem się kto odważy się wrzucić 50/50 z gliceryną w roli głównej. Mam nadzieję że rodzi się kolejny niezbyt wygodny bohater testów
booohal Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Ja kupiłem 1 litr (21zł z przesyłką) i kilka rzeczy wyglicerynowałem Ale zdjęć brak Spróbuję jeszcze coś dorwać do testów. Parę oponek się wala po podwórku...
KR54321 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 booohal, uber zupa guut (trzymam za słowo). W sumie jest to jeden z niewielu towarów którego cenę przewyższa wysyłka listem ekonomicznym a obawiam się że przyćmi kilkadziesiąt(?) razy droższe.
booohal Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 KR54321, Kurde teraz to już musze... W sumie ojca V40 dawno nie miała nic na oponach to się coś podziała. Mogę porównać tylko do Briliance i Turtle nano-tech do opon (który notabene jest w mojej opinii jest lepszy od Briliance)
nivea Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 zł? chyba troszkę przesadziłeś w aptece - buteleczka jak kiedyś była (może nadal jest) woda utleniona wystarcza na "ho ho" [ Dodano: 16 Listopad 2012, 23:08 ] http://www.domzdrowia.pl/30558,gliceryn ... -50-g.html coś w tym klimacie żona ostatnio kupiła 1l do robienia suchych bukietów na alle i cenowo oczywiście wychodzi o wiele lepiej niż apteka
KR54321 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 nivea, no wiem wlasnie, dokladnie taka buteleczke kupilem, taniej niz wit. C
DOC Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 booohal, look jak po paru godzinach z dobrym, matowym srodkiem do opon. Przy tak niewielkim koszcie polecam kupic i wyrobic sobie wlasne zdanie
booohal Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 DOC, Już powoli wyrabiam
Piciosz Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 Z gliceryną to jest podobnie jak z innymi tego typu rzeczami tak jak smarowanie opon olejem rzepakowym czy przepracowanym samochodowym. Niezapominajcie, że to 'tylko' gliceryna. Zaraz posypią sie wypowiedzi, że skoro gliceryna jest taka super to po co wydawać dziesiatki czy setki złotych na inne specyfiki. Z góry ostrzegam, bo do takiej wojny argumentów zawsze blisko. Ale sam też używam gliceryny do uszczelek i mi 'wystarcza'
DOC Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 Dla mnie gliceryna ma o tyle racje bytu ze pieknie wnika w gume. Niestety nic w zyciu nie jest zbyt piekne i za 5 zl. mamy swietny efekt i odzywiona gume ale ladny wyglad trzyma sie do pierwszego powaznego deszczu. Brakuje dodatkowego skladnika, ktory tworzylby na oponie ochronna, odpychajaca brud warstwe. Na opony skladowane przez zime/lato jak znalazl, do codziennego uzywania wedle uznania - przy kazdym myciu trzeba miec czas na nalozenie a tego niestety czesto brakuje.
Koli_7 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 To wy nie wiecie ze najpierw gliceryną a potem lakierem do włosów ?
dzinkins Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Testowalem i testuje nadal gliceryne i jedno co mi sie nasuwa to LIPA! Może i jakoś tam odzywia ale wyglądu rzadnego ( No po aplikacj może na chwile) Wole najtańszy produkt do uszczelek niż sama gliceryne
maya Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Ja też nie widzę gliceryny jako dressingu. Lepi się i aplikacja bajkowa nie jest. Na skrzypiące uszczelki w cabrio na pewno da radę, ale na tym się kończy.
adamtower Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 Jako dressing NIE, jako konserwacja na przechowanie TAK
kita33 Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2013 A czym można nakładać glicerynę na uszczelki?
TranceEternity Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2013 Glicerynę po 1 najlepiej rozrobić 1:1 bo inaczej nakładać to to masakra. Po rozrobieniu guma wchłania glicerynę. Na uszczelki to kiepski pomysł. Ona jedynie nadaje się do konserwacji opon które leżą w oczekiwaniu na sezon. Nakładać wyłącznie pędzlem. Sam czasem nakładam ją normalnie na opony tylko że szybko ona znika z opon.
mały_dżon Opublikowano 12 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2013 gliceryna znika po pierwszym kontakcie z wodą
Rekomendowane odpowiedzi