Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam w pierwszym moim teście na Kosmetyka Aut! :)

Test: Sonax - preparat do pielęgnacji gumy

Test został przeprowadzony na gumowych dywanikach samochodowych. Preparatu użyłem już po raz czwarty, tak więc mogę co nieco o nim powiedzieć ;) W przyszłości planowany jest jeszcze test (uzupełnienie tego testu) na uszczelkach i na oponach.

Opis producenta:

Preparat Sonax do pielęgnacji gumy czyści i pielęgnuje wszystkie elementy gumowe i zachowuje ich elastyczność. Przedłuża żywotność gumy i odświeża kolory. Zimą zapobiega przymarzaniu uszczelek drzwiowych i gumowych uszczelek w pokrywach silnika i bagażnika. Doskonale nadaje się również do czyszczenia opon i dywaników gumowych.

Pojemność 300 ml

Cena 15,30 zł w All4auto.

http://www.all4auto.pl/sonax-srodek-pie ... -p-53.html

Przegieg testu:

Zdjęcie rzeczywiste:

obraz010w.jpg

Używałem już tego produktu na dywanikach po raz czwarty. Czyszczę dywaniki raz na miesiąc, tak więc nie są za bardzo brudne ;) Normalnie najpierw myję dywaniki szamponem z wodą za pomocą gąbki lub szczotki, dzisiaj etap ten został pominięty.

Dywaniki zostały odkurzone, następnie przetarte mokrą ściereczką z mikrofibry, potem został naniesiony preparat (jednokrotnie, ale czasem robię to dwukrotnie). Preparat zostawiłem do wchłonięcia, następnie wtarłem i nadmiar usunąłem ścierczką.

Brudne dywaniki:

obraz003rn.jpg

obraz006mry.jpg

obraz014ze.jpg

obraz013q.jpg

Niestety dywaniki na tych zdjęciach wyglądają na bardziej brudne niż są w rzeczywistości;-)

Odkurzanie dywaników:

obraz017y.jpg

Dywaniki po przetarciu mokrą mikrofibrą:

obraz025b.jpg

Dywaniki po spryskaniu preparatem:

obraz036dq.jpg

Efekt finalny:

obraz042nz.jpg

obraz052e.jpg

obraz050j.jpg

obraz047z.jpg

Ocena:

Myślę, że to bardzo dobry produkt do pielęgnacji dywaników. Oczywiście warunkiem jest dobrze przygotowana powierzchnia. Preparat wydobywa kolor, dywaniki są czarne, świecące (w pozytywnym znaczeniu), żywe;-), jak nowe. Niestety zdjęcia nie potrafią tego oddać :/ Guma wygląda na zakonserwowaną, bardzo odnowioną. Po prostu dywaniki wyglądają bardzo świeżo. Praktycznie 2 razy do roku kompleksowo myję dywaniki szamponem i dwukrotnie nakładam preparat. Potem raz na miesiąc (w przypadku tylnych dywaników można rzadziej) przecieram mokrą ściereczką i jednokrotnie nakładam preparat. Moje odczucie jest takie, że brud jakby trzyma się na wierzchu. Dywaniki cały czas wyglądają świeżo, guma wygląda na ,,zakonserwowaną". Guma w miejscu, gdzie dywaniki są starte/zużyte wyglada trochę matowo, ale tylko trochę;-)

Moja ocena to 10/10.

p.s. w przyszłości umieszczę opinię po zastosowaniu na uszczelkach i oponach. Na razie było za mało aplikacji/użyć aby wypowiedzieć się obiektywnie;-)

Zapraszam do dyskucji :)

Posted
Brakuje mi ceny produktu i fotek 50/50. Ale efekt końcowy widze ciekawy

Cenę już edytowałem, podałem też link do jednego ze sklepów na naszym forum :o

Fotki uwzględnię przy następnych testach ;)

Posted

A co ze "sliskością" po potraktowaniu dywaników tym preparatem ? Czy nie stają sie sliskie i czy podeszwa buta sie nie ślizga?

Posted
A co ze "sliskością" po potraktowaniu dywaników tym preparatem ? Czy nie stają sie sliskie i czy podeszwa buta sie nie ślizga?

Nie, ja jako kierowca nie zauważyłem takiego problemu. Pasażerowie też nie.

Posted

Przetestuje....

Producent nie zaleca nanosić na pedały, opony rowerów i motocykli - więc moze być śliski... ale jeśli piszesz, ze jest ok to spróbuje.

• 3 weeks later...
Posted

Pierwsza rzecz to sa dywaniki oryginalne a wiec jakosc gumy jest jak najbardziej poprawna. Po drugie sa w sumie"gladkie" tzn chodzi mi o to ze nie maja karbowań jak te popularne dywaniki rynienkowe. W tych byłoby ciezko sie zabawic z tym srodkiem ,lub chociazby pozadnym ich wymyciem.

Ale ja tez mam oryginaly wiec warto sprobowac ;)

• 2 weeks later...
Posted

Fajny test, ja co prawda nie używam gumowych dywaników, ale polecę ten produkt znajomym :) Dobrze, że nie ślizgają się buty, bo widziałem "handlarzy", co i Plakiem spryskiwali... Masakra.

Posted

Według wcześniejszych postanowień i ja podałem ten środek sprawdzeniu na dwóch rodzajach dywaników gumowych.

Zapach:

"Prezerwatywowy" - :| - czuć ewidentnie lateks lub coś pochodnego. Intensywny - stosować w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.

Nakładanie:

Nie jest źle. Troszkę słabo sie rozpryskuje.

Nie wolno przesadzac z ilością :mrgreen:

Ewidentnie należy pamietać o tym, aby po odczekaniu przetrzeć gumową powierzchnie. Jesli tego nie zrobisz pozostają slady po tym srodku, który kropelkuje niczym woda po dobrym wosku.

Faktycznie, nóźki sie nie ślizgają. ;)

Nie polecam jednak do dywaników ze skomplikowaną fakturą, z racji na wspomniane kropelkowanie... (chyba, ze aplikacja przeprowadzona zostanie w jakiś w inny, wyszukany sposób niż "natrysk")

P.s Nakładałem na dywaniki umyte i wysuszone.

Pozdrawiam

Posted
Nie polecam jednak do dywaników ze skomplikowaną fakturą, z racji na wspomniane kropelkowanie... (chyba, ze aplikacja przeprowadzona zostanie w jakiś w inny, wyszukany sposób niż "natrysk")

Myślę, że można temu zapobiec i wetrzeć/wytrzeć środek chwilę po aplikacji.

SJake, dobra robota im więcej opinii tym lepiej! ;)