Jump to content

Lusso Oro - wosk :)

Recommended Posts

Posted

Lusso_1.jpg

Lusso Oro:

opis wosku:

--------------------------------

Lusso Oro jest ręcznie wykonaną mieszanką czterech różnych wosków. Numer jeden, brazylijska Carnauba, która jest uszlachetniona do najlepszej klarowności. Numer dwa i trzy to różne kopalniane woski importowane z Niemiec i mikro-krystaliczny wosk uszlachetniony w Stanach Zjednoczonych. Składnikiem jest również unikalna żywica, która pomaga woskowi wiązać z powierzchnią lakieru. Specjalne systemy olejków pozwalają woskowi długo utrzymywać się na powierzchni, bez zbyt szybkiego wysychania lub zanikania. To pozwala pracować z woskiem na lakierze, bez konieczności usuwania nadmiaru wosku w pośpiechu. Te cztery składniki tworzą kombinację mocniejszą niż jakikolwiek wosk pojedynczy, dzięki czemu Lusso Oro daje doskonałą ochronę oraz głebię połysku. Lusso oro nakłada się łatwo. Podczas aplikacji pamiętaj: mniej znaczy lepiej. Wosk można warstwować, zachowując minimalnie kilkugodzinne interwały.

--------------------------------

W praktyce:

- Bardzo twarda konsystencja (często zawartość pojemnika przypomina krążek hokejowy, lata sobie w pudełku :) )

- Bardzo fajny zapach - główna nuta to kokos

- Bardzo duża wydajność. Wosk daje się precyzyjnie dozować, trudno jest "nabrać" go zbyt dużo na aplikator.

- Mimo dużej twardości, smarowanie jest bardzo przyjemne, wosk daje duży poślizg na lakierze.

W zwyczaju mam używanie wosków na dedykowanych cleanerach. W przypadku Lusso jest to Revitalising Creme - szerszy opis i mini test wrzucimy na dniach. W dwóch słowach - biorąc pod uwagę nowe ceny na Lusso jest to bardzo mocny gracz na rynku.

Na potrzeby tej mini relacji użyłem: Lusso Revitalising Creme (na foto nieoryginalna buteleczka, odlewam sobie na bieżąco z połgalonowego opakowania :-] )

Lakier... Coż, najlepszy do relacji - srebrny - nic nie widać na zdjęciach :mrgreen:

Lusso_6.jpg

Więc po kolei, cleaner:

Lusso_2.jpg

Lusso_3.jpg

Lusso_4.jpg

Woskowanie:

Lusso_9.jpg

Dopolerowanie po ok 3 minutach:

Lusso_5.jpg

I rezultat na następny dzień :)

Lusso_7.jpg

Lusso_8.jpg

I krótki film z bezdotyku:

Posted

Długo na to czekałem :-] Od dłuższego czasu jestem w posiadaniu cleanera Lusso i zastanawiam się nad zakupem tego wosku do kpl. Czekam na wynik testu, jak długo posiedzi na lakierze ;)

Posted
Długo na to czekałem :-] Od dłuższego czasu jestem w posiadaniu cleanera Lusso i zastanawiam się nad zakupem tego wosku do kpl. Czekam na wynik testu, jak długo posiedzi na lakierze ;)

Posiedzi, smaruję tym nie od dziś :) Istotny jest cleaner, na Revitalising Creame leży dobrze.

Posted
DS_Tomek RC wypracowałes ruchami kolistymi czy gora dół?

Raczej wzdłużnymi, ale często to nakładam maszynowo - więcej o tym na dniach :)

Posted

DS_Tomek,

ciekawie sie zapowiada, 1 warstwa poszła mam rozumiec?

bedzie myty dedykowanym szamponem i jakims qd potem?

Posted

To i ja dodam coś od siebie, bo mam sentyment- mój pierwszy carnaubowy wosk :)

Passat po nim wyglądał tak:

img0936ab.jpg

img0937k.jpg

I kropelkował tak:

img9109d.jpg

img9110zt.jpg

Fajnie się aplikował, nie było specjalnych problemów z docieraniem, zapach dla mnie świetny :good:

Jedynym problemem była trwałość, ale podejrzewam, że w dużym stopniu wynikało to z mojego braku doświadczenia.

Myślę, że linia Cleaner + wosk + szampon to świetne połączenie jeśli chodzi o detailingowy fun :good:

Posted
Jedynym problemem była trwałość, ale podejrzewam, że w dużym stopniu wynikało to z mojego braku doświadczenia.

ja niestety miałem ten sam problem, tyle że kładłem go na jakiś inny cleaner, nie pamiętam już jaki bo było to 2 tata temu, mnie ten wosk niczym nie zafascynował, w tej cenie jest wiele lepszych, chyba że kupując tester to nieżle wyjdzie.

no i zapach, mi stanowczo nie pasuje

Posted

Wosk fajny - fajnie pachnie, nakłada się bez problemu, ściera również.

Niestety nie widziałem osobiście po nim jakiegoś WOW więc sprzedałem.

Posted

Jak widać zdania podzielone, to bardzo dobrze :)

Ja ten wosk lubię i mam go na swojej półce od dosyć dawna. Bez Revitalising Creme trwałość była faktycznie mocno średnia (kiedyś go nałożyłem "na surowo" i też nie zachwycił mnie trwałością - wydaje mi się że taka jest uroda większości produktów z wyższej półki) - jednak na dedykowanym cleanerze było znacznie lepiej. Nie jest to wosk typu "5 miesięcy zimą", ale biorąc pod uwagę że w tej chwili pudełko (sampler, ale niemały i baaaardzo wydajny) kosztuje 49,99 zł myślę że jest ciekawą opcją.

Wosk nie będzie miał bardzo lekkiego życia, bo na bank dostanie prochem na bezdotyku, QD na srebrnym też nie planuję. Z drugiej strony przebiegi tego samochodu nie są szczególnie wysokie. Z niecierpliwością czekam na Lusso Bathe - dedykowany szampon (dotrze może za 2 tygodnie).

Posted

Miałem lusso, fajny wosk do aplikacji i polerowania... Zrobiłem 3 warstwy i naprawdę na czerwonym robił robotę! nałożony na Cleaner Dodo Lite, w lato 5 tygodni ładnie trzymał. Problem jaki miał to przyciąganie kurzu. Coś jak Coli przed myciem...

Posted

Możecie porównać Lusso Oro do Nattys White? Miałem obydwa i zarówno zapach, jak i trwałość były podobne. Kładzione na cleanerze CK VHG.

Posted

daleth, Faktycznie kurz trochę przyciągał, ale kiedyś zrobilem trasę 100km w jedna stronę, tam postał wśród tumanow kurzu. W drodze powrotnej zaczęło padać i po dojeździe do domu samochód był praktycznie czysty :good:

cptolgierd, Na dedykowanym lusso trzymał mi wyraźnie dłużej niż na vhg :)

Posted
DS_Tomek,

i jak tam sie lusso spisuje?

Czekamy na jakis filmik ;)

Jak narazie było tylko jedno mycie na bezdotyku, planuję podjechać na myjnię w weekend i coś nakręcić :good:

Posted

Kładł ktoś już Lusso na Dodo Juice LP, jak było z trwałością. Rozważam zakup tego wosku mam sporo ilość dodo więc bym nie kupował dodatkowego cleanera.

DS_Tomek, na jakim aucie kładłeś wosk?

Posted
Kładł ktoś już Lusso na Dodo Juice LP, jak było z trwałością. Rozważam zakup tego wosku mam sporo ilość dodo więc bym nie kupował dodatkowego cleanera.

Na BMW

Od razu mówię że na Dodo nie kładłem :)

Posted

Ja kładłem na dodo. 5 tygodni i po myciu CP Soap Gel nadal kropelkowało trochę... Foto poniżej...

IMG_0608.jpg.dfe95bb24f4d81a38af150564c174085.jpg

Posted

Tylko nie kladz Lusso na zadne"polepszacze wygladu",mam wrazenie ze tego nie lubi-polozony na BH "zjechal" po 2 tygodniach."normalnie" lezal ponad miesiac

Posted

będzie bezpośrednio na cleaner kładziony; 5 tygodni spokojnie mi wystarczy będę go testował od wiosny bo teraz jest rejex

• 3 weeks later...