excellero Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2012 Witam. Na kokpicie miałem kilka jaśniejszych plam, które postanowiłem przeczyścić. Chyba niezbyt szczęśliwie użyłem do tego IPA na bawełnianej szmatce. Nie tarłem, tylko delikatnie przesunąłem szmatkę po desce (wcześniej robiłem próbę w niewidocznym miejscu i wszystko było OK). Niestety misja nie powiodła się i na desce zostało odbarwienie. Dodam, że przy przesuwaniu czystej mikrofibry po desce w miejscu odbarwienia następuje zwiększony opór. Deska jest miękka. Macie pomysł na usunięcie tego odbarwienia?
barteq161 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2012 po pierwsze umyj cala deske APC w odpowiednim stezeniu i zobaczymy jak ona cala wyglada. Ale raczej nic na to nie poradzisz, jedynie mozna probowac przykryc jakims dressingiem.
sebek0720 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2012 Jak przecierasz wilgotną mikrofibrą to jaśniejsze miejsce na chwilę zrównuje się z resztą kokpitu?
LZ Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2012 Plastik w tym miejscu jest pewnie bardziej wysuszony. Po nałożeniu dressingu ten obszar może nieco nabrać koloru i mniej się rzucać w oczy ale całkiem tego nie zniwelujesz (bez lakierowania) raczej.
czysty Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2012 To Seat ? następuje zwiększony opór bo pewnie trochę strukturę ruszyło , jak wcześniej napisał barteq161, dokładne mycie i dressing, a potem tam nie patrz
excellero Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2012 Jak przecierasz wilgotną mikrofibrą to jaśniejsze miejsce na chwilę zrównuje się z resztą kokpitu? Tak [ Dodano: 14 Wrzesień 2012, 00:45 ] excellero, Co to za auto ? SAAB 9-5 Jak tylko dojdą preparaty, zrobię tak jak piszecie i zdam relację z efektów.
sebek0720 Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 Mi kiedyś się coś takiego przydarzyło i okazało się, że plastik był trochę wysuszony i osad w porach został. Myłem kilka razy samą wodą, później przykryłem dressingiem. Odbarwienie po czasie znikło. Różnica taka, że u mnie odbarwienie wystąpiło po APC - u Ciebie po IPA. U mnie też nie było zmiany struktury tworzywa.
LZ Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2012 Jak tylko dojdą preparaty, zrobię tak jak piszecie i zdam relację z efektów. Ok a tak na przyszłość sugerowałbym nie stosować IPA na plastiki wewnętrzne - mocno je wysusza
Mrt09 Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Ostatnio podobnie miałem z deską w Nissanie Almera, tylko lekko przetarłem APC Nielsena w stężeniu ok. 1:25 i też została jaśniejsza plama na czarnym elemencie kokpitu w miejscu poduszki pasażera. Na szczęście zaraz szybko przetarłem tylko wilgotną mikrofibrą ale dopiero po 2 tygodniach systematycznego przecierania zeszło i nic nie widać. Ale to było delikatne rozjaśnienie elementu i wiem, że lepiej nie eksperymentować z nadmiernym czyszczeniem kokpitu. Teraz tylko woda i nakładam Nielsen Finesse, który oprócz pielęgnacji także czyści lub PB NL.
excellero Opublikowano 25 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2012 Przetarte Nielsenem Cyclone, położony dressing PB i poprawy nie widać Cóż, trzeba będzie przywyknąć. Na pocieszenie (siebie) dodam, że MF była czysta po Nielsenie i lekko szarawa po PB, więc aż takiej tragedii na desce nie miałem.
DaV Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 A jest taki fajny produkt do malowania desek rozdzielczych oraz dywaników/podsufitki . Jeśli malowanie wchodzi w gre, bo wątpie abys dobrał taki sam odcień.
excellero Opublikowano 27 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Eeee, malowanie chyba sobie odpuszczę...
LZ Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2012 Inny dressing sprawdź - może lepiej to przykryje i nie będzie się tak odznaczać
blackmamba Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Ja miałem problem z odbarwianiem na boczkach drzwi, nie wiem czym ponieważ sam tego nie zrobiłem. Próbowałem wszystkiego nic nie pomagało aż zakupiłem w desperacji magiczną gąbkę SONAX i pojechałem po całości plastyku, później na to PB NL i jeszcze podgrzewałem suszarką. Teraz tylko w mocnym słońcu coś tam można dojrzeć IPA wypala plastyk (matowieje) i niczym później tego nie usuniesz w 100% można jedynie spróbować delikatnie spolerować pod warunkiem że kolor za mocno nie wyblakł. Miałem Vectrę czyściłem pozostałościowi kleju na szybie płatkiem kosmetycznym ze spirytusem i mi ten spadł na deskę i już było pozamiatane. Mogłem zamaskować tylko tym g... PLAKiem maksymalnie natłuszczając Moja rada kup na szrocie albo Allegro jakiś element z tego samego plastyku i testuj wszystkie dostępne środki i sposoby. Czyszcząc przed każdą próbą APC
barteq161 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 blackmamba, ale z ciebie archeolog
blackmamba Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 blackmamba, ale z ciebie archeolog Dzięki ale miałem kilkakrotnie podobny problem teraz prawie świeżym samochodzie i współczuje
Rekomendowane odpowiedzi