Jump to content

Folia karbon i pozostałości po kleju z taśmy ochronnej

Pavlik

Recommended Posts

Strukturę folii typu Carbon chyba każdy zna, ale żeby była jasność daje jej zdjęcie:

20120813943.jpg

W czym problem. Otóż tą folią zostały oklejone klamki oraz listwy ochronne na drzwiach. Przed polerowaniem wszystko zostało oklejone taśmą ochronną. Po odklejeniu taśmy oczom ukazał się niebyt przyjemny widok:

20120813941.jpg

20120813944.jpg

wygląda na to, że klej wszedł w strukturę karbonu i nie chce wyjść. Próbowałem wymyć to Sanesolv'em, pędzlowanie, szorowanie gąbką nasączoną Sanesolvem nie pomaga. Zapewne skończy się odklejenie folii i naklejenie jej na nowo, jednakże może ktoś miał już taki problem i udało mu się go zwalczyć, i podzieli się swoim doświadczeniem tu na forum?

no to bede mial sporo oklejania :) trudno... mamy nauczke na przyszlosc.

Ale dziwna ta tasma... :o

wychodzi na to, ze lepiej ja zabrudzic pasta i pozniej okleic dookola i odczyscic magiczna gabeczka ;P Powalcze z tym w srode/czwartek :)

Pavlik, jeśli nie próbowałeś ( co jest mało prawdopodobne :P ) to zobacz czy może Decabit coś pomoże, mnie ostatnio pozytywnie zaskoczył, co prawda przy innym przypadku, ale myślę że warto spróbować

Pavlik spróbuj http://www.starwax.sklep.pl/do-odplamia ... miacz.html ( chodzi o treffer)

Tylko uważaj bo mi na folii 3M Krzywdy nie zrobiło, ale na jakimś chińskim gównie delikatnie się odbarwiło i musiałem użyć "czernidła"

Swoją drogą to zauważyłem, że większość na forum używa taśm 3M, lub Bluedolphin, a próbował ktoś z was taśmy lakierniczej marki Tesa? Jest też niebieska, ale jest z PCV gładkiego i ma bardzo delikatny klej i ona naprawdę nie niszczy powierzchni na, której taśma jest naklejona

ja bym to podgrzał trochę suszarką i spróbował usunąć mikrofibrą nasączoną delikatnie Nielsen T&G (jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a miał trudnych przeciwników :good: ), później wytrzeć wilgotną fibrą zbierając pozostałości po T&G

dzierzaGST, cos w tym jest. Wczoraj nasaczylem mikrofibre preparatem do usuwania smoly i kleju, nazwy nie pamietam - wygrzebalem cos z chotkowego arsenalu, i jest lepiej. Ale jak sobie pomysle o czasie jaki trzeba by poswiecic na domycie tego wszystkiego, to wolalbym to okleic jeszcze raz. Tylko chotek tym razem przyloz sie do tego :acute: albo naklej moze zwykla czarna a nie carbonare ?

czarna ładna :) robilem czerwona/bordowa Vke i odmlodzilo ja ;)

0013.jpg

0019.jpg

Ale jak sobie pomysle o czasie jaki trzeba by poswiecic na domycie tego wszystkiego, to wolalbym to okleic jeszcze raz. Tylko chotek tym razem przyloz sie do tego :acute: albo naklej moze zwykla czarna a nie carbonare ?
i tu masz racje, ze szybciej idzie okleic na nowo ;P