Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Pytanie może bardzie do ludzi usługowo piorących wnętrza. Nurtuje mnie od jakiegoś czasu temat odkręcania i demontowania foteli zwłaszcza przednich do ich wyprania, czy zawsze je wyjmujecie?

Z racji działalności jaką prowadzę, wiem z doświadczenia, że odkręcenie śrób mocujących fotele bez ich uszkodzenia jest niekiedy niemal niemożliwe, zwłaszcze przy starszych autach.

Jak sobie radzicie z tym problemem, co w momencie gdy jest śróba na Torx i się przekręca w środku?

Pytanie naprawdę banalne, ale strasznie mnie interesuje.

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Jak sie wykreci wygodniej szybciej mozna dokladnie ogarnac auto. Ja akurat problemu jeszcze z srobami mocujacymi nie mialem. Mam warsztat po sasiedzku ide po odpowiedni klucz, nasadke i sie poddaja. Czasami w starszych moze nie chca sie latwo ponownie wkrecic ;D fakt w w swojej Hondzie kanalu srodkowego nie moglem odkrecic bo 2 srobki trzymaja jak zaspawane :D

Posted

Zakładasz odpowiednią nasadkę torx + grzechotka i nic się nie obrobi, najgorsze są zwykłe klucze torx w kształcie litery "L" wystarczy że się omsknie i po śrubie

Posted

Zestaw dobrych kluczy to podstawa, wykręcanie ma sens jak chcesz fotele jak i podłoge wyprać w 100%

Posted

dr_S, Ja osobiście staram się wyciągać, albo przynajmniej odkręcić i przesunąć siedzenie, szczególnie w tedy kiedy nie mam możliwości odpiąć akumulatora, a siedzenie mam airbaga, i radio mam np kod który nie każdy mam i pamięta. A co do śrub nie są momenty, kiedy nie zawsze się da odkręcić, to w tedy jest lepiej opuścić temat, ale to zdarza się rzadko, i tak jak pisali dobre klucze to podstawa.

Posted

Ma zestaw kluczy Beta i Jonnesway z torxami na grzechotkę, ale już kilka razy spotkałem się ze śrubami nie do odkręcenia (niekiedy śruby są przez podłogę na wylot i wtedy końcówka rdzewieje, np. Opel tak ma) mam zestaw nasadek do odkręcania zerwanych śrub, ale po ingerencji takim zestawem śruba jest do kosza. Z tąd takie pytanie jak Wy sobie radzicie z tematem.

Posted
Ma zestaw kluczy Beta i Jonnesway z torxami na grzechotkę, ale już kilka razy spotkałem się ze śrubami nie do odkręcenia (niekiedy śruby są przez podłogę na wylot i wtedy końcówka rdzewieje, np. Opel tak ma) mam zestaw nasadek do odkręcania zerwanych śrub, ale po ingerencji takim zestawem śruba jest do kosza. Z tąd takie pytanie jak Wy sobie radzicie z tematem.

W takich przypadkach gdy śruby są na przelot przez podłogę,zapsikuję je kilkakrotnie WD 40 albo odrdzewiaczem Brunox i nie ma problemu z odkręcaniem.Najlepiej takie śruby odkręca się grzechotką pneumatyczną,ustawioną na małą siłę odkręcania.

Gdy śruba nie chce się odkręcić,spróbuj ją dokręcać,czasem pomaga.

Posted

tyle, że brunox to nie jest odrdzewiacz, a łączy się z rdzą w taki sposób, żeby dalej ona nie postępowała ;)

przyznam, że też mnie to ciekawi jak to z tymi fotelami jest, czy klient sobie życzy odkręcenie foteli, czy to jest niekonieczne, ale dobrze byłoby sięgnąć tam pod fotel i odkurzyć chociaż?

Posted

Prawda jest taka że najlepiej to zapytać klienta czy chce mieć zrobione dokładnej ale za to z odkręcaniem, czy po prostu zostawić tak jak jest. Generalnie w nowych autach nie jest to proste bo czasami do foteli idą naprawdę grube wiązki no i wypinanie tego wszystkiego - miałem przypadek że po złożeniu podpięciu klemy np któraś z wtyczek nie stykała i wyświetliło błąd w systemie SRS. A to już są koszta dodatkowe no i problem dla klienta - najlepiej o tym go poinformować

Posted

ja się podepnę pod wypowiedź kolegi jmajka...

Taka mała rada przy odkręcaniu... Patrz co robisz i trzymaj zawsze klucz równolegle do śruby... Jak śruba ciężko idzie, to WD40, wkręcasz kawałek i dopiero wykręcasz - rekord mój to około 8 razy przy śrubie oplu astrze - kanapa tylna.

Zawsze pytaj czy jest kod do radia - airbaga skasujesz po znajomości, a żeby "wyliczyć" kod do radia to trzeba je wytargać, żeby odczytać numer seryjny - dekoderzy są na różnych forach, robią to bezpłatnie. Wg mnie lepiej jak wyskoczy airbag niż problem z kodem. Mam zaufanego mechanika, który wieczorem podjeżdża i przy okazji kasuje wszystkie inne błędy... Jak na razie zdarzyło się raz i w sumie była to prowokacja.

Pozdrooo

Posted

Zawsze wyjmuje fotele do prania ponieważ dla mnie to jest wygodniejsze, a przede wszystkim podłoge jest bardzo dobrze wyprać. Przez 3 lata miałem juz troche samochodów i nigdy nie odpinałem akumulatora. Jak odepne poduszki to poprostu nie przekręcam zapłonu i jest ok. Jeśli chodzi o odkręcanie śrób typu torx to przede wszystkim odpowiednie dopasowanie klucza i co ważne wyczyszczenie takiej śróby w środku żeby klucz mógł dobrze wejść do środka. Jeśli klucz nie wejdzie do środka bo go brud blokuje to na 99% każdy obrobi śrube jeśli jest ona mocno przykręcona.

Posted

co do wyjmowania foteli to mała przestroga - wytargałem z mojego SUVika fotele z koleżką a potem próbowałem włożyć je sam. Niestety kontuzjowany nadgarstek poleciał i upuściłem fotel na próg - robiąc płozą fatalne rysy na progu :(

Jak macie lekkie fotele to można samemu - cięższe - lepiej zawsze z pomocnikiem :good:

• 4 weeks later...
Posted

Najgorasza dla mnie sytuacja z fotelami to Renault Laguna I, śruby od spodu, a te bliżej środka auta znajdowały się pod tłumikiem co = brak dostępu.

Posted

w weekend męczyłem tapicerkę bez wyjmowania bo mimo przygotowanego imbusa który u kumpla w tym samym modelu zadziałał, tak u mnie wspomaganie WD 40 na niewiele się zdało i nie chciałem ryzykować uwalenia śruby

jakoś sobie poradziłem aczkolwiek była to wielgachna gimnastyka :P więc następnym razem (tylko kiedy to będzie, za rok?) uzbroję się w ciut bardziej profi zestaw by się nie gibać i męczyć tak bardzo :) (w sumie to najwięcej "zabawy" z tylną kanapą)

Posted

Tylna kanapa,jak tylna kanapa,ale przednie fotele to warto wyrzucić ;)

I tunel można doczyścić,a pokłady brudu które siedzą w przepastnej szczelinie między fotelem a tunelem żadna ssawka nie wyciągnie :D

Posted
Najgorasza dla mnie sytuacja z fotelami to Renault Laguna I, śruby od spodu, a te bliżej środka auta znajdowały się pod tłumikiem co = brak dostępu.

Hm, jakby to powiedzieć - wiem :D osobiście uważam to za banał, ale to dlatego, że u siebie majstrowałem z fotelami i wyciągałem je naście razy. Da się je wyjąć nawet bez kanału, ba, bez podnośnika. Ale faktycznie generalnie rzecz ujmując to chyba najgorszy możliwy wymysł żabojadów ;)

Posted

lol, też się zastanawiałem...jak oni te fotele przykręcili...śruby chyba nie są na zewnątrz od spodu...a jednak. Francuzi są pomysłowi :/:mrgreen:

Posted

Śruby są od spodu ale wszystkie można bez problemu odkręcić. Z tego co pamiętam te śrubki bliżej środka są pod przykrywką przykręcaną jedną śrubką na klucz 10, dodam tylko że tak jest w każdej renówce począwszy od renault 19 aż do laguna II :D