felek77 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Witam, właśnie zauważyłem jak jakiś debil wymalował mi czerwonym sprayem cały bok samochodu. Czy wiecie czym to można usunąć? Może benzyna ekstrakcyjna? Dzięki
adr_ad Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zacznij od b. ekstrakcyjnej, dalej birol, jak to nie pomoże to rozcieńczalnik nitro. Im szybciej to zrobisz tym lepiej. Przy birolu i nitro uważaj jeśli miałeś malowany element.
Camel- Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Coś mi się wydaje, że było w "szukam pomocy".
kanar Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czasami schodzi nawet cleanerem do lakier.
maestro00 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 rozcieńczalnik nitro. Bez przesady to chyba nie będzie potrzebne. Przeciez kolega nie chce zmyć lakieru z drzwi. Jeśli auto było regularnie woskowane to nie widz kłopotu powinno zejść po cleanerze jak pisze kanar.
bono-e30 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 adr_ad ma zupełną rację, i nie tylko jesli chodzi o nitro, głównie bezbarwny jest bardzo podatny na działanie jakichkolwiek rozpuszczalników, radzę uważac
S3ci0r Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2012 jak nie pomoże to ja bym próbował papierkiem bardzo delikatnie to zdrapać, odradzam używanie jakichkolwiek rozpuszczalników jeśli nie chcesz zmyć własnego lakieru
conrado Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 No nie do końca, jeśli element nie był malowany to lakier jest utwardzony i nic nie powinno się mu stać, ale i tak należy przeprowadzić próbę bo nie ma reguły. Benzyna raczej nie ruszy sprayu, nitro powinno sobie poradzić, ale z tym ostrożnie i należy sprawdzać co się dzieje. Najbezpieczniej tak jak mówi kanar, użyć cleanera lub jakiejś pasty
kanar Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Z produktów budżetowych jak ktoś nie ma clenaera to..... plastmal Ale jeśli auto nigdy nie widziało wosku to pewnie darcie czymś mocnym będzie.
felek77 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wielkie dzięki za podpowiedzi auto było tydzień temu glinkowane i nałożony został wosk meguiarsa..niestety ze względu na brak czasu wezmę się za to dopiero jutro z samego rana..kanar napisałeś pasta plastmal..czy chodzi o Autopoliturę?? a może zwykłe temo pomoże?
maestro00 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 Obecny plastmanl to nie to samo co kiedys, teraz nawet smoły nie usuwa
Mily Opublikowano 19 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2012 No nie do końca, jeśli element nie był malowany to lakier jest utwardzony i nic nie powinno się mu stać, ale i tak należy przeprowadzić próbę bo nie ma reguły. Benzyna raczej nie ruszy sprayu, nitro powinno sobie poradzić, ale z tym ostrożnie i należy sprawdzać co się dzieje. Najbezpieczniej tak jak mówi kanar, użyć cleanera lub jakiejś pasty bez przesady, element musiałby być polakierowany max tydzień temu, a o tym nie było żadnej wzmianki. Jeśli to zrobi z głową to nic mu się nie stanie
conrado Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2012 maestro00, +1, mam resztkę takiego 20letniego i całe małe opakowanie tego nowego, całkowicie różne środki, a wracając do tematu to jeśli samochód stał na słońcu tyle czasu to nie jestem przekonany, że rozpuszczalnikiem się zmyje, felek77, daj potem znać jak poszło
felek77 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2012 Witam Panowie dzisiaj rano zabrałem się za usuwanie czyjegoś wybryku..tak jak pisałem wcześniej samochód był tydzień temu glinkowany i woskowany..benzyna ekstrakcyjna nic nie pomagała więc bardzo delikatnie zacząłem czyścić nitrem (wiem, że to nie bezpieczne ale trudno) i się UDAŁO spray bardzo łatwo schodził. Albo był bardzo kiepskiej jakości, albo dzięki woskowi w ogóle nie przyjął się na lakierze..dziękuje bardzo za zainteresowanie moim problemem.. pozdrawiam
S3ci0r Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2012 teraz pytanie ile przy okazji ściągnąłeś klaru takim zabiegiem z nitro
miki Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2012 teraz pytanie ile przy okazji ściągnąłeś klaru takim zabiegiem z nitro
sonax Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2012 Odświeżę trochę,ale mam nadzieję,że może się info przydać komuś w przyszłości. http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20135.pdf Kosztuje ok.50zł
Rugewit Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2017 Witaj ja dzis mialem taki problem przed praca wychodze i patrze samochod pomalowany sprayem, a dopracy trzeba jechac, lecz naszczescie bezpiecznym sposobem na pozbycie sie tego badziewia jest zwykly dezodorant skuteczny bez silnego szorowania psikasz na plame scierasz papierem lub scierka i tyle po klopocie.
PiterG Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2017 Witaj ja dzis mialem taki problem przed praca wychodze i patrze samochod pomalowany sprayem, a dopracy trzeba jechac, lecz naszczescie bezpiecznym sposobem na pozbycie sie tego badziewia jest zwykly dezodorant skuteczny bez silnego szorowania psikasz na plame scierasz papierem lub scierka i tyle po klopocie. Pojechales Kolego z odswiezeniem... Watek sprzed kilku lat Wyklikane ze smartfona...
Pepiko Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2017 złota łopata roku już czeka 1
Rekomendowane odpowiedzi