Jump to content

APC Shiny Garage vs Nielsen Cyclone

Recommended Posts

Posted

Siemka!

Chciałbym przedstawić Wam wyniki testu dwóch APC. APC od Shiny Garage dostałem od all4auto, a APC Nielsena miałem już wcześniej

dsc07706e.jpg

dsc07718i.jpg

cytat ze strony sklepu na temat APC Shiny Garage:

Lime APC to skuteczny, wielozadaniowy produkt marki Shiny Garage.

Bez problemu może służyć do prania tapicerki, czyszczenia elementów plastikowych czy komory silnika.

Zalecane rozcieńczenie:

pranie tapicerki 1:20-30,

cięższe zabrudzenia 1:3-10.

Pojemność 1L

i cytat o APC Nielsen:

Nielsen Cyclone to produkt typu APC (All Purpose Cleaner ) w zależności od rozdzieńczenia nadaje się dousuwania zabrudzeń w komorze silnika, mycia plastikowych elementów wnetrza ,tapicerki oraz do mycia karoseri dobrze czyści oraz odtłuszcza myte elementy.

W zależności od potrzeb nalezy go rozcieńczać od 1:10 jako bardzo silniny środek do mycia np silnika , felg itp 1:50 do średnich zabrudzeń w wnetrzu a nawet 1:100 do lekkich zabrudzeń wnetrza , oraz elementów lakierowanych itp.

Pojemność 1 l.

Zabrałem się za mycie wnęk koło zawiasów drzwi. Mocno nie były brudne, ale po przejechaniu paluchem zostawał tłusty ślad, więc obydwa preparaty w rozcieńczeniu 1:1.

wnęki:

lewa (tutaj używane było APC SG)

dsc07692qe.jpg

dsc07693h.jpg

dsc07694w.jpg

dsc07695f.jpg

prawa (APC Nielsen)

dsc07696f.jpg

dsc07697.jpg

dsc07719k.jpg

dsc07720l.jpg

później było psikaniem, pędzelkowanie, spłukanie wodą i lekkie przetarcie mikrofibrą:

dsc07708o.jpg

dsc07721nc.jpg

APC SG:

dsc07709q.jpg

dsc07711m.jpg

dsc07713q.jpg

dsc07714d.jpg

dsc07717e.jpg

APC Nielsen:

dsc07722d.jpg

dsc07723e.jpg

dsc07724b.jpg

dsc07726.jpg

dsc07727an.jpg

zauważyłem, że po stronie Nielsena zostało takie coś:

dsc07725r.jpg

no to powtórka Nielsenem:

dsc07730v.jpg

dsc07731r.jpg

dsc07732n.jpg

nic nie chciało zejść nawet po mikrofibrze. więc chwyciłem APC od SG i proszę:

dsc07734j.jpg

moje uwagi:

APC Shiny Garage Lime:

- zapach nie koniecznie jest lime. bardziej przypomina mi płyn do mycia szyb. w każdym razie jest ładny i nie drażni w rozcieńczeniu 1:1

- usunął lepiej mocny brud z wnęk od Nielsena

- jest w bardzo dobrej cenie

APC Nielsen Cyclone:

- pachnie o wiele ładniej od konkurenta, ale przy takim małym stężeniu i rozpyleniu, bardzo drażnił i nie szło oddychać

- dobrze domywa, ale mogłoby być lepiej

Zdecydowanie wygrał APC od SG ze względu na o wiele niższą cenę i lepsze działanie.

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ragandbones, też tak sądziłem i też się zdziwiłem. Produkt od SG się na mocnego konkurenta w kategorii APC. Czekam z niecierpliwością na porównanie z innymi produktami :)

Posted

Ja bym z chęcią zobaczył jak spisze się we wnętrzu na vinylach i materiałach bo do czyszczenia profili to wystarczy ,że będzie mocny a we wnętrzu liczą się też inne rzeczy.

Posted

Używam APC SG i jestem mile zaskoczony :good: Nadaje sie zarówno do wnętrza w większym rozcieńczeniu jak i stężony do usuwania smaru z zawiasów.

• 3 weeks later...
Posted

Potwierdzam, Shiny Garage APC działa bardzo dobrze, według mnie jest to ta sama półka co np. Meguiar's All Purpose Cleaner.

Duży plus za cenę i znośny zapach, który nie jest tak duszący jak wymieniony wyżej Meg's.

Rozcieńczenie 1:4.

Kilka zdjęć zrobionych na szybko komórką, brud zbierany był przez kilka lat :-]

Nie czepiać się niedomytych zakamarków, całość zajęła mi 5 minut :kox:

fqiPM.jpg

vZkUp.jpg

9xaOn.jpg

fkngX.jpg

xEzSZ.jpg

4wn7v.jpg

rdfm0.jpg

fmowU.jpg

Posted

Wyśmienicie milordzie :D , dla mnie APC nielsena tez niezbyt dobrze myje, używam go w mocnym roztworze do nadkoli etc, a Megsowe do wnętrza i do zakamarków na zewnątrz.

Posted

No ja nie wiem... po jutrze robię test w proporcji 1:1 - bo 1:4 brudu z wnęk drzwi nie doczyścił (oczywiście pędzelkowałem). Pewnie dlatego, że to miejsce jeszcze nigdy myte nie było i syf ogromny.

Posted

Nie ma porównania do innych APC bo zaczynam dopiero zabawę ale używam tego APC z SG i jestem bardzo zadowolony. Daje sobie radę z brudem na plastykach zewnętrznych w SUV które czasem jest mocno brudno i są na nim jakieś leśne, klejące soki. Bardzo brudny wydech to tez nie problem dla niego. rozcieńczenie 1:1 - zapach??żaden - nie wczuwam się. Fajnie się pieni i na prawdę dobrze pracuje. Polecam każdemu :)

Ciekawe jak poradzi sobie z olejami i smarami na silniku...wkrótce zrobię próbę :)

• 2 weeks later...
Posted

apc shiny garage w stężeniu 1:5 zostawił mi białe zacieki takie dość mocne, trudne do usunięcia. zmieszany z wodą destylowaną :o

Posted
apc shiny garage w stężeniu 1:5 zostawił mi białe zacieki takie dość mocne, trudne do usunięcia.

Na jakiej powierzchni?

U mnie został biały osad na plastikowej końcówce atomizera ale łatwo było go usunąć.

Posted
końcówką bym sie nie przejmował ;)

Końcówką się nie przejmuje ale takiego zjawiska przy innych APC nie zauważyłem :dontknow:

Posted

weglus, to może w pełnym słońcu na rozgrzany lakier dawałeś to apc? ja jechałem stężeniem 1:1 i nic nie zostało :idea:

Posted

nie. auto stało w cieniu dość długo, a ja jechałem wnęki. poźniej na bezdotyku używałem do detali i w niektórych miejscach nawet ciśnienie tego nie zmyło

Posted

weglus, napisz proszę jak u Ciebie wygląda proces mycia apc, również dziś kolejny raz przetestowałem lime'a w różnych kombinacjach stężenia i na różnych lakierach i plastikach, ale zacieków nie było.