Jump to content

Pranie alcantary Gliptone pytanie

michuu

Recommended Posts

Witam, mam w aucie jasna alcantare (szara) zakupilem zestaw gliptone to czyszczenia i zabezpieczenia alcantary. Dostalem informacje by prac przez ekstrakcje ale za bardzo nie mam sprzetu, moglibyscie prosze cos podpowiedziec? Czy zwykly domowy odkurzacz z waska ssawka wystarczy? Czy jest jakis inny sposob na przepranie, moze bez ekstrakcji?

Robilem test na kawalku, spryskalem, przeszczotkowalem i wytarlem dokladnie pielucha potem mikfofibra. Pielucha lapie sporo brudu. Ale czuje ze to nie dokonca to. Jezeli mialbym tak czyscic cala tapicerke to potrwa to tydzien. :thumbdown: Czy to dobra droga?

Chemia ktora mam do czyszczenie to Gliptone-15.

Ekstrakcja to ekstrakcja i ciężko będziesz miał znalęźc jakąś inna alternatywe. Jedyna szansa to taka jak już zacząłeś robić, czyli spryskanie i delikatnie przecieranie ( może jakaś szczotka z naturalnego włosia??) oraz osuszanie za pomocą pieluchy bądź MF. W sumie zobacz też jak pójdzie MF nasączoną płynem czyli coś w stylu jak sie pierze nie raz podsufitke w samochodzie.

PS. Lepiej kilka razy a delikatniej niż raz a na chama bo za mocno możesz powycierać Alcantarae.

• Dystrybutor
alcantare się nie trze nie szczotkuje bo ci się zmechaci najlepiej poprostu wyprać odkurzaczem piorącym

:D

Szczotkujcie zawsze przed i po czyszczeniu (jeszcze na mokro), aby włosy się nie posklejały.

• 2 years later...
  • 2 weeks later...

@michuu widze , ze jestes z duzego miasta. Teraz jest masa osob ktora Ci pozyczy odkurzacz za jakies grosze na dobe ;) wez kolege zgadajcie sie w dobe ogarniesz 2 fury i po klopocie wyjdzie Cie - nie wiem jak w Szczecinie ale pewnie z 30-40 zl na glowe :) gumtree , allegro , olx

• 2 years later...