Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój samochód to BMW E46 cosmoschwartz 99' (lakier wszędzie oryginalny, widać lata - lekko zmatowiały, sporo rys). Zgromadziłem ostatnio środki i dzisiaj zabrałem się do polerki, początkowo miała być ręczna i kupiłem UC, ale się okazało, że tata kiedyś kupił maszynę :-] Do pracy z UC mam takiego pada: http://www.mrcleaner.pl/monster-shine-p ... p1106.html

Tak więc ładnie umyłem lakier i przystąpiłem do działania :ad:

przejechałem klapę na górze i zmyłem pozostałość po UC (1000-1500obr), a tam praktycznie nic się nie zmieniło :shock: Zniknęły jedynie swirle, ale nawet zmatowienie lakieru pozostało.

Stwierdziłem, że spróbuję jeszcze i tak dociskałem aż maszyna jęczała, zwiększałem obroty, po zrobieniu tej małej powierzchni byłem już konkretnie zmęczony tym dociskaniem (trwało to z 20min, nie wyobrażam sobie całego auta tak robić :thumbdown: ), efekt troche lepszy, zmatowienie zniknęło ale rysy zostały.

I tu moje pytanie - czy robię coś źle, czy potrzebuję innej pasty do tego lakieru?

U ojca na Mercedesie maska wyszła bardzo fajnie (co prawda lakier też w nieco lepszym stanie - jedynie mocne swirle).

Opublikowano
trwało to z 20min,

Toż to rozgrzewka dopiero... Jak będzie 20 godzin to będziesz mógł narzekać :lol:

pozdr

Opublikowano

Na powierzchnię 40x50 przy maksymalnym możliwym docisku?

sinner tą samą gąbką miałbym jechać FG500?

• Administrator
Opublikowano

sinner, ...niby mocniejsze od FC+? Nie zgadzam się z taką teorią!!!

Opublikowano

To widzę, że dobrze trafiłem :D

Czyli FG500 mam sobie darować? Pasowała mi ta opcja, bo można kupić przynajmniej mniejsze opakowanie w mniejszej cenie..

Opublikowano
To widzę, że dobrze trafiłem :D

Czyli FG500 mam sobie darować? Pasowała mi ta opcja, bo można kupić przynajmniej mniejsze opakowanie w mniejszej cenie..

W takim razie Scholl S2 też są 250ml i na pewno da radę
Opublikowano

A kto oferuje takie opakowania? Tego też nie mogę znaleźć wpisując różne kombinajce w google :roll:

Opublikowano
sinner, ...niby mocniejsze od FC+? Nie zgadzam się z taką teorią!!!

Nigdzie nie powiedziałem że mocniejsze od FC+, jedynie chciałem powiedzieć że atakować trzeba bardzier ściernymi pastami na maszynowej polerce od UC.

Opublikowano

Panowie, ja bym jednak stronil troche od S2 i polecil S3 jak juz (mimo ze nie mialem w rekach) ale jezeli opis mowi ze S2 usuwa morke a S3 papierek 1500 to nowicjuszowi (bez urazy) S2 bym raczej w rece nie dal, nawet na tym lakierze.

Opublikowano

Do amatorskiego użytku zdecydowanie S3 Gold w połączeniu z Spider Pad-em Scholla. Grunt przy pastach Scholla to odpowiednie przygotowanie pada do pracy.

Opublikowano
Co oznacza to odpowiednie przygotowanie pada?

Przed pierwszym użyciem nałożyć tyle pasty aby równomiernie pokryć wszystkie pory gąbki tak jak na video

od 1:16